Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

prosím, poraďte mi

Pragandu jsem nezkoušel i když občas jí dávám do sekané.
Aby nebyla tmavá.
A s vinnými klobásami to také vyzkuším
Díky Zdeněk

Zdeněk:hledal jsem, našel jsem toto: Břízová, Klimentová Vaříme vtipně 2 vydání z r. 1967. 40dkg vepřového masa mletého nahrubo, 1 máčená žemle, sůl, pepř, paprika, olej nebo sádlo na smažení, sekaná cibule, hořčice a chleba na podávání. Další možnost jsou smaženky z bílé klobásy od Juliány A Fialové. Opečené placičky z vymačkaného obsahu klobásy. Mnoho úspěchů a chuti.

Zdeněk: tak ať se Ti daří ;-)

Zdeněk: nebylo růžové spíš proto, že použili Pragandu místo části soli?

Děkuji za recept. Půjdu koupit vepřové a budu zkoušet. Ty vepřenky mněli tak jako navinulou chuť od worcesteru a jako by něžně nakyslou vůni trochu podobné vinné klobáse . Ale nebyly zkažené :-) Také jsem zkoušel, worcester, sojovku, zázvor a jiné. Trochu papriky tam asi dávali to těstíčko bylo světle růžové i po opečení na pánvi.
Jakmile přijdu na alespoň přibližnou chuť těchto záhadných vepřenek z Koruny dám Vám recept.
Mockrát děkuji za pomoc. Zdeněk

Zdeněk: našla jsem vepřenky v knize Praktická kuchařka od Libuše Vlachové - vydalo Avicenum v r.1989 (2.vydání):
400 g mletého vepřového masa, 1 žemle pokrájená na plátky, mléko, sůl, pepř, mletá paprika a na opékání tuk Iva nebo Isa.
Plátky veky navlhčit mlékem a po nasáknutí rozmělnit. Přidat maso, sůl a koření a dobře promíchat. Tvořit placičky a opéct na tuku. :-p
Snad Ti to pomůže.

Zdeněk: To je mi líto, ale třeba si tohoto dotazu všimne někdo, kdo zná buď sám osobně tento recept a nebo nějakého pamětníka, který v Koruně pracoval. Zde si dost pomáháme a to je dobře :yes:. Kdo ví, ten poradí :-K;-)

Dík za recept ale Majoránku a česnek v Koruně do vepřenek asi nedávaly. To bych poznal. Zkoušel jsem to i jako klasické karbanátky jen čistě z vepřového a také nic. Teta mi toho nanosila mraky a doma jsem si je jen uplácal a opékal. Hold se musím smířit s tím že se již nedozvím jak na to. Přesto dík za snahu Zdeněk.

1974andrea: Andy, ono se to moc nepoužívá, plec je buď kulatá nebo plochá a té se říkávalo loupaná - Merylas ti dala odkaz, dám ti ještě jeden
http://www.gastroprodukt.cz/products/veprova-plec-...

Zdeněk: Trochu jsem zapátrala po netu a našla jsem toto: Je to recept z pořadu Česko na talíři, vařil Jaroslav Sapík. Vyjímám:
Jako první upeče Václavské vepřenky z mletého masa, vzpomínku na oblíbené jídlo z bufetu Koruna na pražském Václaváku.
S Kutnohorskem se pojí dobré pečivo – ať už slané nebo sladké – a kvalitní vepřové maso. To je základem prvního receptu na vepřenky pečené v troubě. K mletému bůčku a plecku potřebujeme ještě trochu mouky, strouhanky, vajíčka a cibuli. Důležitá je majoránka a velmi záleží také na dobrém promísení. Vepřenky jsou výborné jako vydatná svačina nebo lehká večeře s hořčicí, tatarkou, cibulí a pečivem.
Zde je odkaz na vysílaný recept:
http://www.iprima.cz/primavareni/recepty/vaclavske...

Děkuji Vám všem za reakci na vepřenky z KORUNY na Václaváku.
Byla to jejich specialita, trochu jiná chuť i vůně. Zkoušel jsem již přidávat různé ingredience ale nic to nemůže vystihnout, akorát jsem se nepatrně přiblížil po přidání trochy zázvoru.
Díky za vše . Zdeněk

Merylas:No teda Maruško, já to fakt nikdy neslyšela ani neviděla:-O Tak se Jituš omlouvám:-8. Ale ty vepřenky asi nemusí bý jenom z loupané plece, ne? Nikdy jsem to na pultě takhle neviděla.

hosta:Jituš, vepřová plec není loupaná, to je jenom hovězí, ne? Abys tady pána nezmátla;-)

Zdeněk: údajně loupaná vepřová plec, rohlíky, několikrát na jemno umleté, sádlo, pepř, sladká paprika, sůl.:-D

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Naposledy jste si prohlédli