Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celiaci

Pekárnu jsme koupili, ale nakonec mi stejně chutná více chleba pečený v troubě. Má krásně křupavou kůrku, zvlášť, když ho po pečení hned ještě potřu shora olejem. Peču si ze směsí Nominal (nejlevnější v Brně jsou v lékárnách Fakultní nemocnice) nebo když mám chuť na bílý, tak z Jizerky podle receptu na obalu. Smíchám ingredience, hojně vymastím formu (např. Jenské sklo) na 30-60 min dám do trouby předehřáté na 50 st. kynout i s víkem. Pak vyndám, předehřeji troubu a bez víka peču 15min na 200 a pak 45 na 180.
Po vychladnutí chleba nakrájím, zamrazím a pak ohřívám v topinkovači. U bílého chleba je u mne nevýhoda, že ho takto sním moc, jak je rozpečený dobrý. :-)
Recepty od Petrym se mi moc líbí. Už jsem zkoušela dvoje sušenky (Anzac a pohankové) a byly dobré. Doporučuji. :-)
Mám pocit, že u diet jsou nejhorší začátky, ale pak člověk objeví tolik možností, že se diví, jak mohl používat tak omezené množství surovin a nepochutnat si na jiných jídlech.
Pekárnu jsme koupili dle Dtestu Gorenje BM 900 AL, ale fakt mi z trouby chutná chleba víc.

Kalipo, co vím, celiaků sem pár chodí, ale zase tak moc se nezviditelňují. Já tady mám hodně receptů bez lepku, mléka i vajíček (máme ještě přidané intolerance), víc toho najdeš/najdete na mých stránkách www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz. Petra

Dobrý den, jsou tu nějací celiaci? Jak s touto nemocí válčíte a máte nějaké ozkoušené recepty a internetové obchody? Dceři diagnostikovali částečnou nesnášenlivost lepku, tak se s tím teď začínáme prát. První, co mě napadlo, je nákup domácí pekárny. Četla jsem tu diskuzi o pekárnách a tipy od spokojených majitelů, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo pekárnu s bezlepkovým programem a co to znamená v praxi? Našla jsem třeba tuto: www.dommo.cz/Pekarny/Domaci-pekarna-s-bezlepkovym-programem-PC-5040. Děkuji za rady a těším se na recepty!:-p

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek