Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

JABLKA

Václave, souhlasím s cathleen, já je taky neloupu a dělám stejně (bez jadřince ;-)) a ještě mi nikdo neřekl, že tam cítí šlupky a že mám pěkně rozcapenou rodinku s chlupatými jazýčky :-D:-D;-)

:-)Václave, můžu se zeptat, proč je chceš loupat?:-O Nechci, vnucovat svůj názor:-)), ale ve slupkách je obrovská spousta vitamínů, vlákniny a pektinu. A kdybys jablka rozvařil celá (samo, že bez jádřinců) a pak rozmixoval, že jsou v tom i slupky, to tam nepoznáš....:yes:;-)

Rady dobré. Jeou zmrzlé na kost , tak je oloupu a rozvařím i když bych byl pro pálenku,ale tolik jich není a za druhé nemám přístroj. Sice vím jak se dělá lavorovice,to nestojí za to.Ale i Olda mi dost napověděl.S těmi zvířátky je to moc dobrej nápad.U nás na chatě máme krmelec,kam jsme před zimou dali 3 kýble žaludů,co se schrabali před chatou.Snad se tam dostaneme.Zkusil jsem pár jablek vyjádřit, rozčtvrtit a usušit křížali na čaj.Taky to šlo. Jsem moc rád,že je dost lidí co jsou ochotni poradit.

moj stary otec palieval slivovicu...a vzdy ked ju palil, tak zavolali moju mamicku k nim a ona piekla kolace;-)....u ich susedov zas ked palievali, tak tam piekli maso..a ked isiel niekto po dedite a citil maso, alebo kolace, tak kazdy si tak popod fuz povedal....aaaaa ...uz kvas dozrel:-D

No, jako starého páleničáře mě ani nic jiného než pálenka nemohlo napadnout QQQ. Ale až bude qas hotový, tak žádná pálenice nebude už pálit; takže, jestli Vám to pálí QQQ, vypalte si svépomocí, ale bacha na sousedy! Pokud jste je v minulosti napálil, tak ať Vám nevypálí rybník QQQ ... 2x denně chodím se psy kolem jabloňky, kterou pro drobná jablíčka neočesali. Až do zimy to byl radostný pohled-jabloň svítila jako pomeranč. Páslo se na ní ptactvo boží a srnčí zvěř co dostala ze země. Teď co plody opadaly, je to tam jak v Krakonošově zahrádce-všechna havěď dohromady, přidali se králíci a zajíci. Tož tak, Václave QQQ

no nahadzat tie jablka do suda a nechat kvasit....ale to si len myslim, ze tak sa robia domace palenky..nemam o tom ani sajnu....to som len tak trepla do plena;-)

Na kalvados je třeba mít kvas a až ten se nechává přemrznout. Já to vidím na tu marmeládu, přesnídávku apod.;-)

Taky hlasuju pro calvados...a Vašek nás na něj pak pozve:-p:-D

Vybusna :yes::yes::-!:-D

...vypalit kalvados:-8

Vašku, mám za to, že už je ničím nezachráníš. Teď ještě záleží na tom, jestli jsou zmrzlá úplně a nebo jen tak přešlá mrazem. Druhá možnost by šla ny štrůdl hned a ostatní nastrouhat, dát do sklenic a sterilizovat ve vlastní šťávě. První možnost, vyhodit.Nic víc Ti poradit neumím;-):-!

Václave, jablíčka už po rozmrznutí budou měkká, tak bych je použila na něco, kde je třeba je povařit - marmošku, rosol, klevelu, domácí džus (ten milujem!:yes:), přesnídávku...Jablka neloupu, jen půlím a vydloubnu jádřinec, bubáka a "údolíčko" kolem stopky.
Spartani jsou naše oblíbená jablka, máme tři prastaré zákrsky a letos na podzim jsme proto koupili dva nové stromky;-)

Svým lajdáctvím a chvátáním jsem zanedbl uložení nějakých jablek po očesání. Měli jsme 5 bedniček a 2 se nám nevešli na chráněné místo ,nechal jsem je v místnosti,která promrzá a tím se stalo že všechny jsou zmrzlé jako kamínky.Je mi jich líto protože jsou to "Spartani" velice chutné a voňavé.Vydrží dlouho perfektní.PORAĎTE !!! Co mohu zachránit. Co z nich udělat ? Nebo vyhodit. Prosím rychle než rozmrznou. !! Václav.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek