Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

PROČ ? PROTO !

Tak jste mě navnadili, že letos zřejmě ani špenát nevyseju a zkusím mangold, díky za tip ;-):yes:

Môžem potvrdiť, že mangold je skutočne nenáročná a výborná rastlina. Možno ho použiť všade tam, kde sa používa špenát a vo všetkých receptoch bez rozdielu. Jednoducho zameníte špenát za mangold. Oproti špenátu má tú výhodu, že si otrhám toľko listov, koľko potrebujem a on pekne dorastá ďalej. Netreba ho pestovať skoro na jar alebo neskoro na jeseň ako špenát, pretože nevybieha do kvetu. Na jeseň orežem všetko lístie a zmrazím, opäť ako špenát, zvyšok, teda korene nechám v zemi. Na jar veľmi rýchlo puká a keď ešte nič nie je, listy mangoldu už zberám. Potom ho ale treba zlikvidovať, lebo začína kvitnúť, je to dvojročná rastlina, a vtedy už listy strácajú na kvalite. Pestujem mangold už roky a vrelo doporučujem tým, ktorí majú záhradku.

Proč vaříme z náhradních surovin?To z těchto důvodů: 1.- Finance=levnější suroviny. 2.- Špatná dostupnost surovin=sloní chobot,různé plody a ovoce. 3.- Udržení váhy,vegetariánství=netučné maso,atd. 4.- Dieta, cukrovka =umělá(přírodní)sladidla,ledviny-nesmí se vnitřnosti, kuřata, moc ovoce, špenát atd.... Moje žena má nemocné ledviny, ale ráda špenát. Tak holt děláme kopřivy které netrháme u cesty, nestíkané a voda z nich se může pít jako čaj, nebo na mytí vlasů, ale i do koupele. Kdo chce špenát zdravý, zkusí opomíjený "mangold"-velice zdravý, snadno pěstovatelný a nenáročný. Pár receptů,zatím bez fotek napíšu-ty dodám později. Omlouvám se předem, bude li nějaký můj recept podobný již zveřejněnému. Jsem lenivý kontrolovat seznamy a raději přijmu kritiku.Váš Václav

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek