Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozměr plechu při pečení koláčů apod.

Jana Remkova:když ale teď “klasický“ plech neexistuje, sporáky mají různé rozměry;-) I když,ono zase na centimetru tak nezáleží,ale je rozdíl,když vezmu “klasický“ (35x36 ),nebo 28 x 32 cm;-) ,ten jsem si koupil.

jarda Kadic: Taky myslím. Když se mne na to někdo ptal, musela jsem si jít sundat z nářadí ve vysoké skříni metr a jít plech změřit a stejně jsem pak zapoměla, jak velký je, když se zas ptal někdo jiný. Klasický plech je takový, jaký vleze do klasického sporáku, aspoň si to myslím;-)

www.toprecepty.cz: Samozřejmě,že údaj o velikosti plechu by měl být nepovinný.Ono by kolikrát stačilo napsat “ malý“, “menší“ ,nebo větší,už by se z toho dalo alespoň usoudit, že není něco “v normě“;-) dnes je víc sporáků s různým.rozměrem.Já si přikupoval plechy s nepřilnavým povrchem a každý má jiné rozměry.;-)

Při přidávání nového receptu u kolonky Počet kusů by mohlo být uvedeno : Počet kusů nebo velkost formy/plechu.

Díky za nápad a následnou diskusi, souhlasím s tím, že je to přínosný údaj.Jenomže když ho dáme jako povinný, tak se obávám, že spoustu lidí nebude měřit plech a recept raději nepřidá. Stejně tak se u spousty moučníků forma nebo plech nepoužívá, takže to nemůže být povinný údaj. Co dát na stránce Přidat recept po zadání kategorie "Moučníky" u počtu porcí novou nepovinnou, ale výraznou kolonku "velikost plechu / formy"?

www.toprecepty.cz: Radku, Libore - co vy na to???:-?
Snad by to neměl být tak velký problém.

I já děkuji za toto téma.Jak jsem stará,tak se mi už taky stalo,že místo nadýchaného moučníku jsem měla něco,co vypadalo jako jeden velký piškot/tím nemyslím piškotové těsto,ale dětské piškoty/.Prostě se to nedá kolikrát odhadnout.:-O

jarda Kadic: povedl se Ti krásný koláč - maminka určitě byla spokojená.
U těst, která se musí rozválet to není takový problém, prostě nezaplním celý plech (pokud ovšem není tekoucí náplň). Horší je to u těst litých - nedávno jsem neodhadla a těsto mi šlo z trouby naproti.:-D

Bohužel, několikrát jsem i já apelovala na naše adminy a žádala o přidání povinného políčka u adminů, aby u moučníků bylo povinné vyplnění průměru dortové formy nebo rozměrů plechu na pečení moučníků.
Odpovědí mi bylo, že se nadále neuvažuje o tomto vylepšení /pro mě a mnohé z vás jde o hodně důlěžitý údaj/, takže bohužel.
I mně se několikrát stalo, že jsem neohadla velikost formy nebo plechu a výška moučníku buď byla minimální nebo naopak příliš vysoká, že pak nám nestačila na ukousnutí ani maximálně otevřená ústa.
Děkuji tímto Jardovi, že toto téma opět otevřel:-K

Nadja: Ale mně nahoru nezbylo skoro nic..A sundavat už na tenko vyválené těsto,to prostě nešlo.Takže,všechno zase do jedné hroudy, oddělit 1/4 navrch, vymazat menší plech, vyválet těsto,válečkem přenést na jiný, menší plech, atd.Dopadlo to nakonec dobře,ale té zbytečné práce kolem toho:-O
Majva : já taky peču jednou za uherský rok.Navíc tohle těsto (ale dobré ) se nedá jen tak vyválet,dělal jsem to na tom větším plechu skleničkou:-))

jarda Kadic: Jardo, správná poznámka:yes:. Už před nějakým rokem jsem v diskuzi psala /myslím, že i opakovaně/, že by bylo docela vhodné u moučníků psát teplotu při pečení a velikost plechu nebo použitou formu. Toto jsou docela podstatné údaje. Chápu, že je třeba jen orientační, každý má jiné prostředí, podmínky. A pro neznalého může být někdy problém.
Sama jsem dávno zkoušela 1 recept, fotka super lákavá a mě na standartní plech vyšel sice dobrý koláč, ale výška byla asi 1/3 -1/2 publikovaného:-S
To mě tehdy poučilo. Nepečeme 2x týdně, tak nemám takový odhad;-) Od té doby, pokud si vyberu něčí recept snažím se s autorem upřesnit. Vzhledem k tomu, že se zde najdou i "všelijaké" recepty, myslím, že by bylo opravdu nutné tyto údaje napsat.

jarda Kadic: Dnes je to s velikostí plechů problém. Dříve bývaly trouby a tudíž i plechy přibližně stejně velké.
;-) Že Ti zbylo málo těsta, myslím, že nevadí. Navrch ho není potřeba tolik, jako dospod. Dělám následující tvarohové řezy - strouhám těsto dospod i navrch a původně to mělo být půl na půl. Ale více se mi líbí, když je ho navrch podstatně méně a tvaroh je vidět.
http://www.toprecepty.cz/recept/11739-dia-tvarohov...
:-O Horší je, když je těsto tekuté a je ho moc ....

jarda Kadic: to je výborný nápad:-!:yes: Také s tím někdy mívám problém. Přidávám se k prosbě.

Vážené kuchařinky, kuchaříčci, kuchtičky a kuchtíci.:-K
V dnešní době se vyrábí plechy na pečení ve spoustě rozměrů.A to byl ,při mém pečení hraběnčiných řezů,i můj problém.Když už máte těsto na plechu a navrch máte dát druhou půlku a zjistíte,že těsta na druhou půlku je jaksi málo,je to přímo .......víte k čemu.;-) Proto by bylo.fajn,pokud někdo dává recept třeba na koláč, aby ten rozměr plechu uvedl.Já nakonec použil plech skoro o 1/4 menší,pak to teprve bylo to pravé, ořechové.
S pozdravem : Pečení zdar!! jarda.:-K

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek