Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rady začatečníkovi - droždí a prdopeč

Moje první knedlíky - to byla zbraň hromadného ničení;-) Postupně jsem se však naučil.To jsem ještě mohl dávat droždí.
Nyní mám suroviny z výrobny,oni mají namíchané mouky, aby knedliky byly nadychané ,akorát dávám prášek do pečiva,oni používají kypřidla na bázi droždí.A zásadně - vařím na páře:yes:
Mám rád knedlíky poněkud hutnější,ale vzhledem k situaci jím i tyhle - nadýchané;-)

jirholu: to určitě, neb taková knedlíková ... něco..., radši konkrétně nenazvu ;-);-):-D:-D

magdalenka: Asi jsme na tom byly v začátcích všechny stejně :-))

Moje prvé knedlíky? To bol des, niečo šedé, slizké, nízke asi 3 cm...:-))

Marri: Všechno se vždycky nepovede hned napoprvé. Každý začátečník (ale i profík) někdy něco zvorá, to je normální. Důležité je nepřestat zkoušet, ono se to časem poddá :-)
Těsto na knedlíky by mělo být tužší a vařit skutečně maximálně 20-25 minut, středně velké knedlíky vařím 17-20 minut.
Rozdíl v těstě mezi olejem a máslem není v nadýchanosti, ale pouze v chuti, jinak je tuk jako tuk :-) Kynuté těsto úplně bez tuku je suché, alespoň trocha tuku do moučníků je potřebná. Maminka může u vánočky zkusit snížit množství másla na 3/4 množství, když bude vánočka pořád hutná, klidně i na polovinu ;-)

Přeju, aby už ty příští knedlíky byly super ;-):yes:

zizala:tak takovy krasny knedlík asi neudelam. Zkusím to podle ni, nevím teda, kde jsem udelala tu hlavni chybu :( Děkuji

Marri: ;-) Prostuduj tenhle recept od Mirky, je perfektně popsaný :yes:
https://www.toprecepty.cz/recept/19591-knedliky--h...

zizala: jojo, no vevnitr to bylo mokre a okoli proste blaticko? :(

Marri: :-O 45 minut? Tak to byly nejspíš už rozvařené ;-)

yanull:tak to je pecka, dekuji, precteno, vytisteno. Zkusim vanocku.

zizala: No ja je varila 45 minut, tak jsem myslela, ze nedovarene nebudou. :(

Takze kdyz testu nedam zadny tuk, bude nadychane? A je tozril mezi maslem a oleje - mysleno v nadychanosti?

Marri: Vánočkové těsto je bohaté na tuk a cukr, čím víc, tím hůř kyne. A tím je těžší. A obráceně - čím méně tuku, tím je nadýchanější, ale taky dříve vysychá. Každá rodina má ráda něco jiného, záleží na zvyku.

Knedlíky byly nejspíš nedovařené. Pokud je knedlík větší, trvá vaření 20-25 minut od začátku varu. Pokud mohu doporučit - já vařím knedlíky v páře. Tam poznám, zda jsou uvařené, zapíchnutou špejlí jako u moučníku. A nejsou na povrchu ovařené, nikdy ;-)

zizala: Děkuji, takový podobný recept mám uložený a zkusím jej, jen me zajimalo, kde je to gro, ze jsou nadychane - chemie? I domaci vanocky jsou nadychane, ale mamka ji nadychanou nema, tak me zajimalo, kde asi dela chybu, vis. Ma ji dobrou, ale tezkou, nenadychanou, nejemnou a neni bila ale spis zluta, takova trochu stola :)
A nevíš, kde jsem udelala chybu, ze se mi nepodarily knedliky varene ve vode? Vnitrek nebyl uvareny, mekky, a okoli bylo proste mazlave, lepkave, kdyz jsem ho chytla zaborily se mi prsty, no hnus, uz je v kosi chudak knelik, ale nevim, kde soudruzi z NDR udelali chybu.

Marri: :-)) Vánočky z obchodu jsou šizené, málo tuku, plno zlepšujících přípravků a jiné chemie. Díky tomu také vydrží dlouho měkké. Osobně si dám mnohem raději poctivou domácí ;-)
Ale vánočka domácí a přesto jako obláček je třeba tahle:
https://www.toprecepty.cz/recept/16393-maslova-van...

Doporučuju vyzkoušet :-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek