Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaná měkká vánočka, suchost

Alzbetina Prk.: aha, to je ale velmi zajímava informace, kterou urcite vyzkousím. Velmi pekne dekuji

Zkuste dát místo mléka vodu a budete překvapená, jak velký je to rozdíl. Ta voda místo mléka právě dělá dojem "kupované".

madlina: děkuji všem, příste nedam bilek, ale jen zloutek. Take zkusim lzicku sádla a asi i tu polohrubou mouku, mozna dat napul? Hladkou a polohrubou?

casino: to že je suchá, konstatoval přitel :))

Me tezke vanocky nevadi, ale mela jsem pozavadek na "kupovanou" nadychanou vanocku, tak se pidím, jak ji udelat :)

3 klasicky cop, doprostred dlani dulek, na to zamotane 2 kolem sebe, opet dulek a polozen jeden copík :)

https://www.toprecepty.cz/recept/46165-vanocka-s-v...
Marri:
Když jsem viděl vaši vánočku, jsem si v duchu říkal: Tak ta by mi chutnala:-) Mám rád "těžké" vánočky a ne vánočky jako pírko...
Od pohledu mi nepřijde jako suchá, ale když to říkáte...
Zkuste polohrubou výběrovou a vynechat bílek (tedy dát pouze 2 žloutky) a případně dát 100g másla.

;-)(v rcp píšete: těsto rozdělila na 3, 2 a 1 část. By mě zajímalo, co jste udělala s tou 1 částí):-K

Marri:
Už jsem říkala, bílek se nedává do vánoček ani mazanců. Po bílkách těsto tvrdne.:-!

jak už někdo psal - lepší je jen žloutek, s bílkem těsto rychleji tvrdne. Já dělám vánočku podle tohoto v rodině generace předávaného receptu.https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...

madlina:aha, super, moc dekuji za dobrou odpoved. Jeste se chci zeptat, jaky bude rozdil kdyz dam cele vejce i s bilkem a nebo jen zloutek? Děkuji krasne

Myslím, že poměry surovin jsou přiměřené. Někdy se stane, že se vánočka rozjede, protože nebyla dostatečně vykynutá upletená a teplem v troubě rychle vyskočí a většinou do strany. Pak taky ty prameny by měly být stejně silné. Možná bych ti doporučila sůl rozmíchat ve zbytku mléka, který jsi nepoužila na kvásek. Určitě bych nedávala do mouky máslo (či jiný tuk) dřív než kvásek a mléko, mouka se "zamastí" a nepřijme, nenasaje správně tekutinu a těsto je výrazně řidší. Já osobně nechávám těsto vykynout bez tuku, po vykynutí teprve zapracuji rozpuštěné máslo a nechám znovu kynout. Můžeš z tohoto těsta zkusit o velikonocích mazanec, ten se ti nerozjede:-D

Marri:
Upřímně řečeno já neumím péci vánočku z 30 dkg.mouky.Na všechno existuje základní recept,když to pak dělíš už to není ono.Napíši ti moje ingredience:200 ml vlažného méka, 80g rozpuštěného másla, 30g rozp.sádla, 3 žloutky.110 g krupic.cukru,40 dkt polohr.výběr,mouky,20 dkg hladké mouky. 1 kostka droždí, 1 čajová lžička soli.sůl rozmíchám v mouce. Nedělám kvásek, droždí rozdrobím do mouky a zadělám.Rozinky namáčím v rumu.Vypracuji tuhé těsto a nechám kynout.Pak rozdělím na polovinu a upletu 2 vánočky.a ještě 1/4 hodiny nechám kynout.peču při 180 v elektr.troubě. Jak ti tam psala yanull, jen cvičení dělá mistra.Přeji hodně štěstí.

Marri:
Noí, koukala jsem na tvou vánočku,vypadá dobře,zvlášt když je na poprvé.Upřímně říkám, že neumím péci vánočku z 30 dkg. mouky.Dáváš mi matematický úkol.
Moje ingredience jsou následující: 40 dkg polohr.výběr,mouky, 20 dkg hladké mouky.200 ml vlažného mléka,, 80gr. rozpuštěného másla, 30 gr. rozpuštěného sádla, 3 žloutky.110 gr- krupic.cukru, 1 cel kostka droždí, 1 čajová lžička soli.rozinky namočené v rumu, citron.kůra.
Já nedělám kvásek , droždí rozdrobím do mouky a pak zadělávám.Sůl musí být dobře rozmíchaná v mouce.Nechám pomalu kynout, pak učmochtám 2 vánočky z těch 60 dkg mouky.Takže pokud pečeš ze 30 dkg, tak si to vypočítej.Peču na 180 st.C.v elektr. troubě.Děkuji za dotaz.:-p

madlina: takže na ten můj recept by si pouzila kolik gramů čeho, pokud mohu byt tak směla a zeptat se?

Ahoj, souhlasím s yanull, přesně takový poměr dávám já, ale nedávám olej. Na 600 gr. vánočku ještě dávám 2/3 polohr.mouky a 1/3 hladké a 3 žloutky. Nedávám bílek, protože po něm těsto tvrdne.Ostatní dle libosti.:-)
Chce to tuhé těsto, pak se nerozjede.

yanull: Děkuji, vyzkouším. A nevíš prosím, čím to je, že se mi to jakoby slilo dohromady? Málo mouky? Nebo chyba ve vejci?

Marri: Myslím, že jsem za svůj věk vyzkoušela už dost kynutých těst a nejvíce se mi osvědčilo, když chci mít těsto vláčné, tak dám 2/3 másla a 1/3 dobrého sádla se stolním olejem. Máslo je voňavé, sádlo těstu dodá křehkost a stolní olej vláčnost. Totéž praktikuji i u vánoček nebo mazanců. :-K

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek