Kočičí svatba neboli šoulet: Levné staročeské jídlo z hrachu a krup skvěle vylepší kousek uzeného masa či slaniny
Olivovy olej
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Nadja, před 1 hodinou
„Přání a gratulace“ Nadja, před 2 hodinami
„2024 - změna designu u receptů ???“ Nadja, 19. 11. 2024 20:32
Poslední příspěvky
„Hezký večer, nebo snad dobrou noc. Tak jsem se za vámi…“ Nadja, před 1 hodinou
„MarcelaPa: Marcelko, dodatečně všechno jen to nej.... k…“ Nadja, před 2 hodinami
„hazel: děkuji, Stáni. A představ si, že manžel to zase nejí…“ MarcelaPa, před 4 hodinami
18. 8. 2016 10:33
Olivovy olej (obycejny), tedy ne extrapanensky, je vyroben z oleje lisovaneho za studena (prvni lisovani zastudena) nebo z oleje z druheho lisovani (to uz probiha za tepla, okolo 40°), ktery je nazyvany jen "vergine", ale oba dva neodpovidaji organolektickym pozadavkum, ktere by tyto dva oleje mely mit, jsou prilis kysele a trpke. Drive se pouzivaly jako palivo do osvetlovacich lamp, odtud jejich nazev v italstine - olej lampovy (olio lampante), ktery je NEJEDLY. Aby se z nej mohl stat olej "jedly" - olivovy (obycejny), projde chemickou rafinaci a vznikne z nej s pridanim oleje extrapanenskeho (minimalni procento), olej pokrmovy - olivovy, jinak by byl totalne bez chuti.
Kdezto olej z pokrutin, je olej vyrobeny z odpadu pri lisovani oliv (1. + 2. lisovani), olej se z nej "vytahne" za pomoci redidla ( v pokrutinach je ho asi tak max. 6%), pak vznikne opet olej lampovy - nejedly, ktery se dalsi rafinaci upravi na olej pokrmovy. K nemu se musi opet pridat olej extra panensky, aby mel alespon minimalni chut olivoveho oleje.
17. 8. 2016 11:50
6. 8. 2016 09:50
Já za studena, např. do salátů, používám panenský olivový olej a na tepelnou úpravu normální olivový olej, ne panenský.
Jinak využívám skoro všechny tuky, ovšem v přiměřeném množství, každý se hodí na něco jiného.
6. 8. 2016 09:34
Niečo k tomu : http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/poradna/medic...
5. 8. 2016 13:03
5. 8. 2016 05:35
Možno ti pomože tento článok pri výbere :
http://www.energiezivota.com/tipy-a-napady/521-tes...
4. 8. 2016 18:53