Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olivovy olej

Alzbetina Prk.: Olivovy olej a olej z pokrutin jsou dva uplne odlisne oleje.
Olivovy olej (obycejny), tedy ne extrapanensky, je vyroben z oleje lisovaneho za studena (prvni lisovani zastudena) nebo z oleje z druheho lisovani (to uz probiha za tepla, okolo 40°), ktery je nazyvany jen "vergine", ale oba dva neodpovidaji organolektickym pozadavkum, ktere by tyto dva oleje mely mit, jsou prilis kysele a trpke. Drive se pouzivaly jako palivo do osvetlovacich lamp, odtud jejich nazev v italstine - olej lampovy (olio lampante), ktery je NEJEDLY. Aby se z nej mohl stat olej "jedly" - olivovy (obycejny), projde chemickou rafinaci a vznikne z nej s pridanim oleje extrapanenskeho (minimalni procento), olej pokrmovy - olivovy, jinak by byl totalne bez chuti.

Kdezto olej z pokrutin, je olej vyrobeny z odpadu pri lisovani oliv (1. + 2. lisovani), olej se z nej "vytahne" za pomoci redidla ( v pokrutinach je ho asi tak max. 6%), pak vznikne opet olej lampovy - nejedly, ktery se dalsi rafinaci upravi na olej pokrmovy. K nemu se musi opet pridat olej extra panensky, aby mel alespon minimalni chut olivoveho oleje.

Tejaja: já jsem psala, že mi panenský olivový olej nevyhovuje svou výraznou chutí. Kromě toho olivový olej z druhého lisování je vhodnější i na tepelnou úpravu, což panenský není. Nikomu nevnucuju, jaký olej má používat, ale dávám "do placu" svoje zkušenosti. Ta "chemie" může být použitá i v panenském oleji, nezáleží na typu lisování, ale na výrobci a značce. To, že olej není panenský určitě nemusí za každou cenu znamenat, že je nějak závadný už vůbec ne podřadné kvality. Je pouze nižší kvality než panenský. Bůček je taky nižší kvality než kýta a stejně si ho někdy dáme a dokonce i s větší chutí :-*

tejaja: naprosto s tebou souhlasím, olivový olej z pokrutin nemá s olivovým olejem nic společného.
Já za studena, např. do salátů, používám panenský olivový olej a na tepelnou úpravu normální olivový olej, ne panenský.
Jinak využívám skoro všechny tuky, ovšem v přiměřeném množství, každý se hodí na něco jiného.

Alzbetina Prk.: Takéhoto oleja by som sa vyvarovala. je podradnej kvality s chémiou. :no: Radšej by som kupovala iný olej.
Niečo k tomu : http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/poradna/medic...

Pavlos758: Já používám skoro na všechno olivový olej z pokrutin (ne panenský). Nemá tak výraznou chuť a dá se v pohodě použít jak na studenou, tak na teplou kuchyni. :yes:

Pavlos758: Olej si vyberieš podľa toho, na čo ho chceš používať. Iný olej do studenej kuchyne, iný na tepelnú úpravu, prípadne vyprážanie. Rozhodne sa vyhnúť lacným olejpm, ktoré sú balené v priehľadnom skle.
Možno ti pomože tento článok pri výbere :
http://www.energiezivota.com/tipy-a-napady/521-tes...

Dobry den, jaky z techto olivovych oleju shop.sardinie.cz/delikatesy/olivove-oleje/ byste mi poradili? Resp. jaky je mezi nimi hlavni rozdil? Dekuji

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek