Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hamburgerové housky - jsou hutné

zizala: Od té sladké verze se chci malinko odklonit. Začal jsem sice své pokusy s pečením klasickou hamburgerovou houskou, ale do budoucna chci jít trochu jinam. Moje nejoblíbenější hamburgery nejsou v klasické housce, ale v ciabattě.

O víkendu si koupím maso, udělám burgery společně s mými hamburgerovými houskami a uvidím, zda to má něco do sebe. Pak se pokusím právě o nějaké další modely, třeba tu ciabattu :o)

Dezolat: Hamburgerové housky se přislazují kukuřičným sirupem, ale lze i cukrem nebo medem. Výsledná chuť má být vyváženě sladko-slaná.

cathleen:
Tak OK. Postupoval jsem stejně, jen jsem dal místo 0,25 litru vody hned 0,28 litru a hlavně jsem nechal na pekáči vykynout 45 minut. Z tohoto množství bylo 8 velkých hamburgerových housek a struktura je mnohem lepší a blíží se tomu, co jsem očekával.

Každopádně, něco jim chybí v chuti. Dával jsem i maličko více soli, ale u tak malého množství se to špatně odhaduje. Vzhledem k počtu surovin ale není moc možností změnit chuť, takže nyní budu zkoušet třeba jinou mouku a malinko si měnit poměry.

V každém případě děkuji za tip

Dezolat: :-) ne, není těžko říct - vše, co jsem vám psala, není z netu, ale postřehy rovnou od válu a trouby;-)

K nadýchanějšímu pečivu (odstranění hutnosti) se všeobecně vždy jako první radí přidat trochu tekutiny. Každá mouka saje jinak, recept nemusíte dodržet na gram.
A k té soli - určitě se řiďte vaší chutí:yes: Neslané pečivo je méně výrazné, ale ta horní hranice soli (10 g na 500 g mouky) je daná přímo v pekařských recepturách a neměla by se přešvihnout. Příliš mnoho soli tělu nepřispívá - ale to určitě víte sám.
Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se vám v pečení daří!

cathleen:
2) místo teplé vody bych dala sotva vlažnou, ale ani studená nevadí. Rozhodně trochu vody ale přidejte navíc, do těsta z 500 g hladké dávám 270 (280) g vody + tuk (většinou olej) a ten těsto také trochu "zředí". Navíc ho dělá vláčným i chutnějším.

Těžko říci. Při hledání receptu jsem se setkával právě s poměrem 1 jednotka mouky a na to 0,5 jednotky vody.

5) 6 kuliček z takového množství těsta je spíš méně, budou asi dost velké. Určitě je ale po uložení na plech rukou hodně zploštěte. Jak budou kynout, porostou nahoru, a přesto zůstanou nižší - naplněné bulky pak nebudou extremně vysoké;-)
Kynutí na plechu se mi zdá velice krátké, spíš bych protáhla na 30-45 minut - to, že vám bulky při pečení odspodu popraskaly, pravděpodobně způsobilo jejich nedokynutí. Zapekla se jim kůrka, vnitřek se ještě chtěl rozpínat a kůrku potrhal.

Velikost housek je OK, ale je pravda, že vyrostly do výšky. Nechám na plechu kynout déle a před začátkem kynutí trochu zmáčknu.

Můžu se zeptat, proč dáváte tak málo soli? Na půl kila mouky se dává max.10 g, což jsou přibližně 2 rovné kávové lžičky.

Tak jako u první otázky. Vycházím z receptu, ale těch receptů je taková hromada, že každý má poměry jiné, no. Zkusím přidat.

Každopádně, děkuji za tipy, dám vědět

Dezolat: 2) místo teplé vody bych dala sotva vlažnou, ale ani studená nevadí. Rozhodně trochu vody ale přidejte navíc, do těsta z 500 g hladké dávám 270 (280) g vody + tuk (většinou olej) a ten těsto také trochu "zředí". Navíc ho dělá vláčným i chutnějším.

5) 6 kuliček z takového množství těsta je spíš méně, budou asi dost velké. Určitě je ale po uložení na plech rukou hodně zploštěte. Jak budou kynout, porostou nahoru, a přesto zůstanou nižší - naplněné bulky pak nebudou extremně vysoké;-)
Kynutí na plechu se mi zdá velice krátké, spíš bych protáhla na 30-45 minut - to, že vám bulky při pečení odspodu popraskaly, pravděpodobně způsobilo jejich nedokynutí. Zapekla se jim kůrka, vnitřek se ještě chtěl rozpínat a kůrku potrhal.

Můžu se zeptat, proč dáváte tak málo soli? Na půl kila mouky se dává max.10 g, což jsou přibližně 2 rovné kávové lžičky.

Zdravím

Pokouším se dělat hamburgerové housky, již jsem vyzkoušel dva recepty, ale nikdy nejsou dle mých představ. Poslední z mých vyzkoušených receptů je:

1) Polovinu kostky droždí rozetřu s malou lžičkou cukru do kaše a přidám malou lžičku teplé vody. Přikryju a dám na topení aktivovat - 3-5 minut.
2) V míse smíchám 0,5 kg hladké mouky, 0,25 litru vlažné až teplé vody, 0,5 lžičky soli, lžička oleje a aktivované droždí.
3) Vznikne mi pěkné těsto, které se nijak výrazně nelepí a je hladké (začínám ručním mixérem s hnětacími nádstavci, ale po chvilce již nestíhá, takže normálně rukou. Podsypávám opravdu velmi velmi málo, abych nepřidával do těsta mouku.
4) Přikryji a dám na hodinu na topení. Těsto krásně vzešlo na dvojnásobek.
5) Dám na vál, opět lehce prohnětu, ale už ne moc. Vytvořím 6 kuliček a dám na pečící papír. Přikryji a nechám 15 minut ještě kynout.
6) Nakonec potřu bulky vajíčkem se špetkou cukru (pro barvu) a dám do rozpálené trouby na 200°. Zkoušel jsem vyndat po 20 minutách dvě, po dalších 5 minutách další dvě a po dalších 5 další dvě, abych odhadl, jak mi peče trouba. Nejlepší výsledek mi připadal u těch prostředních, tedy 200°na 25 minut.

OK, housky i v troubě krásně vykynuly. Na spodní straně vždy praskly, jak rychle vyrostly do výšky. Radoval jsem se, že budou nadýchané. Vzhledově byly povedené a nedoufal jsem, že se mi takhle hezky povedou. Až do rozkrojení. O nadýchání není řeč. Jsou hutné, jakoby trochu vlhké. Přirovnal bych to k chlebu moskva, který je taky trochu jakoby navlhlý.

Jak jsem psal, kynulo to velmi hezky jak před vložením do trouby, tak pěkně vyjely v troubě, takže kynutí je snad OK. Dělám tedy chybu někde jinde. Myslel jsem, že je to v délce pečení, ale zkoušel jsem je péct až 30 minut a podle receptu to mělo být 15-20 minut.

Nenapadá někoho, kde dělám chybu?

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek