Hamburgerové housky - jsou hutné
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Simona Skolakova, před 3 hodinami
„Přání a gratulace“ Nadja, 18. 9. 2024 19:41
„poradte mi“ Nadja, 7. 9. 2024 00:10
Poslední příspěvky
„hazel: Stáničko jsi v jednom běhu,tak ať vše zvládneš a v…“ Simona Skolakova, před 3 hodinami
„Dobry vecer, u nas dnes tilapia, sladke brambory a zlute…“ hazel, před 6 hodinami
„Simona Skolakova: A mě zase inspirovala magdalenka . Tak to…“ tara23, před 14 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 16 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 18 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 20 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kvalitní balené mleté maso? To pravé obsahuje méně než 1 % soli a žádné další přísady, vše najdete na etiketě
Královna Alžběta II. byla čokoholička. Milovala speciální nepečený čokoládový dort, dopřávala si ale jen malý kousek
Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
16. 12. 2016 13:58
O víkendu si koupím maso, udělám burgery společně s mými hamburgerovými houskami a uvidím, zda to má něco do sebe. Pak se pokusím právě o nějaké další modely, třeba tu ciabattu :o)
16. 12. 2016 13:39
16. 12. 2016 13:28
Tak OK. Postupoval jsem stejně, jen jsem dal místo 0,25 litru vody hned 0,28 litru a hlavně jsem nechal na pekáči vykynout 45 minut. Z tohoto množství bylo 8 velkých hamburgerových housek a struktura je mnohem lepší a blíží se tomu, co jsem očekával.
Každopádně, něco jim chybí v chuti. Dával jsem i maličko více soli, ale u tak malého množství se to špatně odhaduje. Vzhledem k počtu surovin ale není moc možností změnit chuť, takže nyní budu zkoušet třeba jinou mouku a malinko si měnit poměry.
V každém případě děkuji za tip
15. 12. 2016 13:19
K nadýchanějšímu pečivu (odstranění hutnosti) se všeobecně vždy jako první radí přidat trochu tekutiny. Každá mouka saje jinak, recept nemusíte dodržet na gram.
A k té soli - určitě se řiďte vaší chutí Neslané pečivo je méně výrazné, ale ta horní hranice soli (10 g na 500 g mouky) je daná přímo v pekařských recepturách a neměla by se přešvihnout. Příliš mnoho soli tělu nepřispívá - ale to určitě víte sám.
Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se vám v pečení daří!
15. 12. 2016 13:00
2) místo teplé vody bych dala sotva vlažnou, ale ani studená nevadí. Rozhodně trochu vody ale přidejte navíc, do těsta z 500 g hladké dávám 270 (280) g vody + tuk (většinou olej) a ten těsto také trochu "zředí". Navíc ho dělá vláčným i chutnějším.
Těžko říci. Při hledání receptu jsem se setkával právě s poměrem 1 jednotka mouky a na to 0,5 jednotky vody.
5) 6 kuliček z takového množství těsta je spíš méně, budou asi dost velké. Určitě je ale po uložení na plech rukou hodně zploštěte. Jak budou kynout, porostou nahoru, a přesto zůstanou nižší - naplněné bulky pak nebudou extremně vysoké
Kynutí na plechu se mi zdá velice krátké, spíš bych protáhla na 30-45 minut - to, že vám bulky při pečení odspodu popraskaly, pravděpodobně způsobilo jejich nedokynutí. Zapekla se jim kůrka, vnitřek se ještě chtěl rozpínat a kůrku potrhal.
Velikost housek je OK, ale je pravda, že vyrostly do výšky. Nechám na plechu kynout déle a před začátkem kynutí trochu zmáčknu.
Můžu se zeptat, proč dáváte tak málo soli? Na půl kila mouky se dává max.10 g, což jsou přibližně 2 rovné kávové lžičky.
Tak jako u první otázky. Vycházím z receptu, ale těch receptů je taková hromada, že každý má poměry jiné, no. Zkusím přidat.
Každopádně, děkuji za tipy, dám vědět
14. 12. 2016 13:21
5) 6 kuliček z takového množství těsta je spíš méně, budou asi dost velké. Určitě je ale po uložení na plech rukou hodně zploštěte. Jak budou kynout, porostou nahoru, a přesto zůstanou nižší - naplněné bulky pak nebudou extremně vysoké
Kynutí na plechu se mi zdá velice krátké, spíš bych protáhla na 30-45 minut - to, že vám bulky při pečení odspodu popraskaly, pravděpodobně způsobilo jejich nedokynutí. Zapekla se jim kůrka, vnitřek se ještě chtěl rozpínat a kůrku potrhal.
Můžu se zeptat, proč dáváte tak málo soli? Na půl kila mouky se dává max.10 g, což jsou přibližně 2 rovné kávové lžičky.
14. 12. 2016 12:38
Pokouším se dělat hamburgerové housky, již jsem vyzkoušel dva recepty, ale nikdy nejsou dle mých představ. Poslední z mých vyzkoušených receptů je:
1) Polovinu kostky droždí rozetřu s malou lžičkou cukru do kaše a přidám malou lžičku teplé vody. Přikryju a dám na topení aktivovat - 3-5 minut.
2) V míse smíchám 0,5 kg hladké mouky, 0,25 litru vlažné až teplé vody, 0,5 lžičky soli, lžička oleje a aktivované droždí.
3) Vznikne mi pěkné těsto, které se nijak výrazně nelepí a je hladké (začínám ručním mixérem s hnětacími nádstavci, ale po chvilce již nestíhá, takže normálně rukou. Podsypávám opravdu velmi velmi málo, abych nepřidával do těsta mouku.
4) Přikryji a dám na hodinu na topení. Těsto krásně vzešlo na dvojnásobek.
5) Dám na vál, opět lehce prohnětu, ale už ne moc. Vytvořím 6 kuliček a dám na pečící papír. Přikryji a nechám 15 minut ještě kynout.
6) Nakonec potřu bulky vajíčkem se špetkou cukru (pro barvu) a dám do rozpálené trouby na 200°. Zkoušel jsem vyndat po 20 minutách dvě, po dalších 5 minutách další dvě a po dalších 5 další dvě, abych odhadl, jak mi peče trouba. Nejlepší výsledek mi připadal u těch prostředních, tedy 200°na 25 minut.
OK, housky i v troubě krásně vykynuly. Na spodní straně vždy praskly, jak rychle vyrostly do výšky. Radoval jsem se, že budou nadýchané. Vzhledově byly povedené a nedoufal jsem, že se mi takhle hezky povedou. Až do rozkrojení. O nadýchání není řeč. Jsou hutné, jakoby trochu vlhké. Přirovnal bych to k chlebu moskva, který je taky trochu jakoby navlhlý.
Jak jsem psal, kynulo to velmi hezky jak před vložením do trouby, tak pěkně vyjely v troubě, takže kynutí je snad OK. Dělám tedy chybu někde jinde. Myslel jsem, že je to v délce pečení, ale zkoušel jsem je péct až 30 minut a podle receptu to mělo být 15-20 minut.
Nenapadá někoho, kde dělám chybu?