Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stevie sladká

Ta hořkost je nepříjemná, ale třeba ten výluh se celkem dá (návod na přípravu v předchozích příspěvcích). A navíc je to léčivka, takže s tím vědomím... :) Píše se o ní: Stévii využívali indiáni z kmene Guarani, a to dávno před příchodem Španělů. Nazývali ji azuca-cá či kaá-he-é. Sloužila jim nejen ke slazení nápojů a jídel, ale také jako léčivá rostlina - protizánětlivé a antibakteriální účinky, prevence zubního kazu, zlepšení hojení a prevence jizev po drobných poraněních, podpora trávení, omezuje únavu a zápach z úst. :-K

maris: Nejsi výjimka, já taky ochutnala a vyhodila. :-(

Hana Šnyrychová (nebo ostatní:)
Záleží v jaké ji chcete použít, pokud jste si připravila prášek z listů, dáte tam objemově 1/3 až 1/2 toho, kolik se dává cukru. Pak je taky možnost použít odvar z listů, tam už je potřeba zkoušet podle množství louhovaného listí. Stévie má trochu hořkou pachuť, takže ji lze nahradit listy sladkolisté maliny, tzv. mrazuvzdorné stévie, ze které se v Číně dělá tradiční léčivý nápoj sweet tea Tian-cha a je bez hořkosti. Obvykle se listy nasuší a rozemelou na prášek, kterým se sladí. :-K

Hana Šnyrychová

16. 7. 2017 19:23

Mamca1:
Dobrý den,
máte prověřeno dávkování na džemy a kompoty? marně brouzdám po netu a nemohu nic najít-všude jenom hotové produkty. Děkuji za případnou odpověď. H

Lub@: nejlépe udělat s usušených lístků výluh, pak je slazené nápojů lahoda :) ale nesmí se to přehnat pak už to je hořké a nedobré. Dávkování je potřeba zkoušet. Jak udělat výluh najdete na www.mojestevie.cz/vyluh-ze-stevie/. P.

Blanka: Sladit můžete samozřejmě nápoje ale je potřeba je pořádně rozemlít, nejlépe ususšit a poté nadrolit. Pokud si dáte do čaje čerstvý lístek tak sladivost moc nepocítíte.
Pokud chcete vařit péct se stévií, tak doporučuji udělat výluh a tím sladit. Mrkněte na recepty na www.mojestevie.cz/recepty/, je tu i postup jak udělat výluh. P.

Za mě můžu říct, že slazení pomocí česrtvých lístků nějak nefunguje. Ale jak se usuší a namele tak už je to použitelné. Jenže se jí u nás nějak nedaří a je jí v květináči strášně málo. Asi bych ji musel vyset místo trávníku :-p
Naštěstí se už dá koupit - www.geal.cz/profil/169/gealy/geal-aspen-team-stevie-sladka-prasek-100g-99.html
Docela mě zaskočilo jak je 100 gramový pytlík drahý, ale když má vydat za 25 kilo cukru tak to vyjde na stejno a nemusím se s tím tahat z obchodu. Jen je otázka jak se vyrovná moje tělo s dlouhodobou konzumací. Přeci jen na cukr už je několik desetiletí a genarací zvyklé :-O

Kiki: my sladíme tak, že na půl litrový hrnek dávám 4 čerstvé lístky nebo půl kávové lžičky sušené, zkus to, případně si množství uprav, nám to stačí. jinak na pečení je také výborná, když budeš třít žloutky, přidej rozdrcené lístky přímo do těch žloutků

Kiki: pardon, toprecepty mi tam vlezly omylem:-O

Mamca1:
Díky moc za tip, právě jsem si taky objednala. Hned dvojité baleni :-)nemáte nějaký tip, jak sladit se stévií ve srovnání s cukrem? Hlavněwww.toprecepty.cz bych chtěla vyzkoušet pečení - láká mě jíst buchty s minimem kalorií ;-)

spagi, já nevím, vypadalo to solidně, byl to obchod s bylinkami, už fakt nevím, kdo to byl. Mně se zdálo, že mi ta stevie nechává v puse takovou pachuť, ale asi jde o zvyk. Chtěla jsem to vyzkoušet, ale teď už dávno nesladím, jen ráno si dávám do čaje med. Dnes by mi sladká káva už ani nechutnala. Neměla jsem stevii ze zdravotních důvodů, takže péct můžu normálně s cukrem.:-)

maris:Maru, bůhví jak byla tedy usušená, možná v tom byla chyba. Nebo jestli to nebyl nějaký podvod:-//. Protože fakt, když si usuším lístky ze své stévie a rozdrtím, tak chutná parádně, teď jsem si zvykla dávat pár lístků do mrazáku.

Já jsem si stevii objednala před hodně lety - když jsem se o ní na internetu prvě dočetla, moc se mi to líbilo, byla sušená, ale strašně mi nechutnala, že jsem ji po čase vyhodila.:no: Nevím, asi jsem vyjímka.:-S

Mamca1: jo já ho objevila taky, ale pekelně drahý, takže radši pěstuju ;-);-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek