Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trvanlivost vybraných potravin v mrazáku.

StandaCB: Rychlé profi mražení , ano ! Bez česneku.

Ještě mě dnes napadla jedna věc: a co topinky?.. Mám na mysli zcela hotové, i očesnekované (samozřejmě již vychladlé), zkoušel to někdo?

Ještě by mě prosím zajímalo: a co obalované bedly? Rád bych si na nich pochutnal třeba v lednu. :-D

casino: Kuřecí vývar nemrazím , dle mě změní chuť a po ohřátí, to není ono! Může to být kuřetem z obchodu ! Jinak mrazím vše, co mi chutná i po rozmražení.
Např. srnčí vývar, nebo z jelena a bažanta, to není choulostivé a chuť se nezmění.

StandaCB: Dyne se po uvareni zamrazit da bez problemu a to vcetne dochuceni, smetanu bych pridala az po rozmrazeni. Ma tendenci se srazet a delat po rozmrazeni neplechu.

Zdravím,

další věc:
dýňová polévka, zda se dá zamrazit či ne, pokud ano, jak dlouho vydrží.
A zda ji lze případně zamrazit kompletně hotovou (vč. smetany a bylinek), anebo jen základ a smetanu a bylinky dodat až po rozmrazení.

díky

casino: Plne súhlasím. Mrazím všetko, čo môžem a čo mám. Rozhodne pritom nepoužívam mikroténové sáčky ani igelitové, ale špeciálne na mrazenie. A všetko vydrží veeeeľmi dlho. Ono je ale rozdiel, či to človek strčí do mrazáčiku nad chladničkou, alebo riadneho mrazáku, kde mám teplotu -23°C.
Správne zabalenej a hlboko zmrazenej potravine neuškodí dlhšie skladovanie. ;-) A potom hlavne správne rozmrazovanie pred použitím. Hlboko zmrazená potravina sa nikdy nerozmrazuje pri izbovej teplote, ale v pomaly v chladničke. :-K

Veronika.Hrozna:
Si připadám pomalu jako v Americe odsouzený za několik hrdelních zločinů...
Podle té vaší tabulky bych musel být také už několikrát po smrti :-K
***
Masové vývary vařím týdně, v případě kuřecího z 3 kg skeletů (chtěl bych se mít jako psi u casinů:-) Část vývaru (po odstranění tuku) zamrazím a ob den vyslopu šálek bujónu se žloutkem:yes:
ad. tabulka: 6) čistý kuřecí vývar (bez nudlí, apod.) 0
kuřecí vývar se tedy nedoporučuje mrazit? PROČ:-?

StandaCB: zamražovanými potravinami bez vakua a s vakuem.
Ano, tzv. "vákum" má pozitivní vliv na potravinu. Vzduch, resp. kyslík v něm = oxidační médium.
Vedle toho se sníží i možnost vymražování vlhkosti (vody) z potravin.
Dříve se vakuum suplovalo ponořením plastového sáčku do vody, ale to je věc všeobecně známá, že :-)

Veronika.Hrozna: díky moc! :-)

Ale ještě jedna věc, kterou jsem se dočetl: prý je velký rozdíl mezi zamražovanými potravinami bez vakua a s vakuem. Prý bez vakua je ta doba oproti vakuovaným pouze cca poloviční.

K1) husa porcovaná ( ne vnitřnosti) 6
2) kuře porcované (ne vnitřnosti) 6
3) krůta porcovaná ( ne vnitřnosti) 6
4) čistý zeleninový vývar (bez nudlí, apod.) 2
5) čistý hovězí vývar (bez nudlí, apod.) 3
6) čistý kuřecí vývar (bez nudlí, apod.) 0
7) hovězí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.) 2
8) kuřecí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.) 0-1 radši nemrazit
9) hovězí guláš (bez mouky, samotný, bez příloh) 2
10) sádlo (husí) nevyškvařené max. 3 , dle mne Kromě husího syrového sádla je tam všechno prověřené

Veronika.Hrozna: Děkuji. :-)

Jinak ale mě zajímá pouze to, co jsem tady vypsal.

Husa celá bez vnitřností domácí chov 6 měsíců , domácí kuře 6 měsíců půlené, zeleninový vývar je choulostivý max. 2 měsíce, hovězí doporučuji max. 3 měsíce, kuřecí vývar nedoporučuji mrazit vůbec změní chuť, polévky hovězí , fazolová s uzeným , zelňačka z kysaného zelí s uzeným , segedýn max. 3 měsíce! Guláš hovězí 2 měsíce - déle ne, změní chuť ! Husí sádlo před mrazením dokonale zbavit šťávy vespod, celé okrájet , znovu rozpustit a nechat ztuhnout , znovu oškrábat spodek se zbylou šťávou z masa a uložit na max. 2 měsíce, také mění chuť. Husí sádlo nevyškvařené nemám odzkoušeno. Ale je choulostivé, takže lze předpokládat maximálně 3 měsíce, déle ne. Mám tři mrazáky a pro choulostivé věci vybírám mrazák, který se otevírá nejmíň. Zvěřina je individuální bažant 7-8 měsíců, srnčí 9 měsíců, divočák já doporučuji max. 4 měsíce - zbavit tuku, zajíc polní 2-3 měsíce na zadních nohách vyřezat v kloubu váček s tukem! Jinak je nepoživatelný.

Má někdo dlouhodobé zkušenosti a může poradit radou z praxe?
Při hledání informací na internetu se tyto dost často od sebe liší, někdy zásadně.

Zajímá mě, jak dlouho vydrží v mrazáku následující:

1) husa porcovaná ( ne vnitřnosti)
2) kuře porcované (ne vnitřnosti)
3) krůta porcovaná ( ne vnitřnosti)
4) čistý zeleninový vývar (bez nudlí, apod.)
5) čistý hovězí vývar (bez nudlí, apod.)
6) čistý kuřecí vývar (bez nudlí, apod.)
7) hovězí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.)
8) kuřecí polévka pouze s kousky masa (bez nudlí, apod.)
9) hovězí guláš (bez mouky, samotný, bez příloh)
10) sádlo (husí) nevyškvařené

předem díky :-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Naposledy jste si prohlédli