Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na jemné těsto na lívance?

hosta: Děkuji moc za rady. Vybíral jsem tady zhruba ze tří receptů, jediné čím jsem se odchýlil byl ten prášek, trochu z nouze :-). Příště dám droždí, aby to bylo ideální a určitě budu postupovat tak, že mouku vsypu do tekuté složky těsta.

rvojtik: těsto se nechává odpočinout ne proto, aby pracoval prášek do pečiva, ale aby nabobtnala mouka. Takže příště začni tím mlékem do misky, zašlehat vejce, olej a pak do toho vsyp pomalu mouku s práškem, prošlehej a nechat chvíli stát. Hustota by měla být větší, než jogurt, můžeš si pomoci ještě troškou mouky - a hlavně vybrat slušný recept. Je jich hodně a ne všechny jsou dobré. Tomuhle se u nás říká liťáky, prostě palačinky s práškem. Lívance dělám vždy s kvasnicemi:-)

hosta: Díky moc, zkusím to příště takhle. Já jsem primárně vycházel jednak z možností jaké mi dává nádobí. Tj. v misce bude těsto, tam jsem dal nejobjemnější mouku, ve sklenici vejce a do hrnku dal směs mléka, cukru a prášku do pečiva. Ve všech receptech bylo, že mám nechat těsto chvilku být. Tímhle postupem jsem právě myslel, že bude těsto trochu hustější, když jsem dělal lívance prvně, konzistence se podobala spíše jogurtu a oproti bramborákům byla honička to obracet a hlídat, jeden se spálil, doufal jsem tedy, že tím, že nechám mléko s práškem pracovat dosáhnu těsta o konzistence krupičné kaše +/-. Prostě nepatrně o něco hustější. Smažím na elektrické plotýnce, tedka jsem stáhl stupeň a už to bylo OK i při tak řídkém těstě.

rvojtik: a co to zkusit obráceně? do mléka rozšlehat vejce, olej a postupně zašlehávat odváženou mouku? Chyba byla zřejmě v tom přidání vejce a oleje přímo do mouky Mj. - mléko s práškem není potřeba nechat "pracovat", zamíchá se současně s moukou a hned peče.

Ahoj, dneska jsem podruhé dělal lívance a měl jsem v těstě cucky, ačkoliv jsem se snažil dodržet postup zde v receptech. Jediné, čím jsem se odchýlil je nahrazení droždí práškem do pečiva. Postup byl ten, že jsem mléko vyndal v lednici, nechal ho odpočinout, zamíchal do něj prášek do pečiva a sáček vanilkového cukru, promíchal a nechal pracovat. Mezitím do misky nadávkoval mouku, ve sklínce rozšlehal dvě vejce, které jsem dal do mouky a přidal polévkovou lžíci řepkového oleje, toto rozmíchal, ovšem už v téhle fázi se tvořila hrudkovitá hmota. Přidal jsem mléko, navrch ještě kávovou lžičku soli a míchal. Hmota v konzistenci jogurtu, lívance dobré což o to, ale ty hrudky. Co jsem zkazil? Díky moc.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Naposledy jste si prohlédli