Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nevím, jak se naučit vařit??? :(

Zdravule: Mám jednu otázku, jíte ráda ? Pokud odpovíte ano, tak se vařit naučíte, dříve, nebo později.:-D

Zdravule: za to, že neumíš vařit, se nemusíš stydět, určitě umíš něco, co zase neumí ostatní.
S vařením to zase není tak složité, jak se Ti zdá. U mne jde hlavně o to, abych jídlo nespálila. Do dneška se moc nemilujeme s kynutým těstem a když ho dělám, tak používám váhu, stejně jako u vánočního cukroví. A některá jídla jsem nikdy nedělala (hlavně mořské plody) a asi již dělat nebudu. Některá jsem vyzkoušela, nepovedla se a tak něco zkusím znovu, něco vypustím (např. chobotnici, která zůstala tvrdá jako kámen, i když jsem ji dělala podle receptu, který jsem při koupi dostala). A tak je to se vším.
Podívej se na SZ (soukromou zprávu).

Já jsem v prvním manželství neuměla vařit. Nikdo mě k tomu nevedl. Vařit mě naučil až můj druhý manžel. Je to ostuda, ale je to tak. Jednou mi řekl, že se podívá z okna a už vše ví. V kuchyni jsme se semkli spolu, nachystali si suroviny a bylo rozhodnuto. Dnes jsem již v důchodu a o vše se starám sama. Našla jsem si na internetu top recepty, kde jsou i videa a podrobně vše napsané. Hlavní je udělat si plán a zkoušet pokrmy, nevzdávat se, když se něco nepodaří.
Je třeba se do vaření ponořit, jako do kteréko-li jiné práce a vysledky se dostaví....:-):-):-):-)

Zdravule: dá se to naučit. ;-) Buď okoukat nějaké recepty od kamarádek, příbuzných, apod., a pokud zapomínáte, tak si vše podrobněji poznamenat do PC.
Taktéž tady vybírejte recepty, kde je exaktně vše vyjádřeno (ne žádné "chvilky", "dáme do trouby", dáme trochu", apod.), a také postupně logicky popsáno (krok po kroku). Takto to uvádí spíše muži, mě nevyjímaje - neb ty recepty sem píšu vlastně hlavně sám pro sebe, abych šel příště najisto, protože si je také nepamatuji. :-D

Ahoj Zdravule :-) já se učím vařit třetím rokem a hodně mi pomohlo, když jsem to vaření přestal brát vážně. Často sem chodím, je tu plno parádních receptů a pročítám i diskuze pod něma. Vyberu si mňamku a když něčemu nerozumím, tak se podívám na youtube po podobném receptu. Ze začátku mě mátlo, že u dvou stejných receptů je rozdílný počet ingrediencí třeba ... no tak teď to neřeším, hlavně to ochutnávám a dávám pozor, abych to nespálil. Teplotu trouby mám většinou na 180 - 200, když chci maso ( koleno, kachnu atd ) péct pomaleji tak 150. Hlavu vzhůru a přeji mnoho úspěchů

Zdravule: Nevěřím, že byste si tu z tolika receptů nevybrala. A když mi sojovka a masox vadí, tak ho tam prostě nedám. Jestli jsem pochopila, tak nejvíce jídel děláte na pánvi, tak si kupte ještě jednu a udělejte jedno jídlo pro sebe a druhé pro přítele. Kuřecí a vepřové.
Pokud se považujete za "pometlo", což jen cituji vaše ohodnocení sama sebe, tak se dívejte na pořady o vaření, tam se lze také leccos naučit, např. co je to chvilka a nebo se přihlaste do kurzu vaření, i takové existují a věřím, že tam se už něčemu přiučíte. Nebo požádejte kamarádku, která umí vařit a omrkněte to u ní. Tak složité vaření zase není a musela byste být naprostý antitalent, abyste vše pokazila a v to ani nedoufám. Dnes vaří už i desetileté děti jednoduchá jídla.

yanull: A další věc je, že TADY moc zdravých jídel není. Takže od 9 do 12 hledám co bych zvládla a zároveň by to nebylo e-e typu knedlíky, masox, sojovka,......

yanull: Vzdávat to ani nesmím. Jelikož chci mít normální život. A nechci denně sedět před internetem a vybírat si co nejjednodušší recept. Včera jsem tou činností zabrala tak hodinu a vzniklpo co? Blitka.:no::no::-//
Kuchařku pro dceru mi kdysi někdo dal, ale moc mě knížka nezaujala. Už nevím proč. Ale na stránky stejně kouknu.
Videorecepty jsou někdy taky fajn.
Zde mi třeba vadí, že není vždy napsáno ani pro kolik je recept osob, a kolikrát narazím na recept, kde jsou výrazy "chvilku povaříme" A copak já vím, co je to chvilka? To je tak neurčitý výraz (samozřejmě mi každý odpoví "to záleží na sporáku atd..." ale tak aspoň zhruba.. Chvilka můžou bý 3 minuty, 5 minut Nebo 10???)... Nebo "dáme do trouby na 20 min." A jak má být trouba vyhřátá??? Možná jsem jediná, které přijdou kolikrát recepty poloviční a kolikrát i nesrozumitelné. Není tu ani nikde vyznačena obtížnost:no:
Tady je spíš problém, že já ani nevím, jak se vepřové upravuje? Kuřecí je prostě nejjednodušší. Nic jiného neumím.:-((
Že žádná nebyla hvezda vím.. Ale přecijen ve třiceti letech??? To už je tak světu pro smích. ;-(;-(
U mě je hlavně problém, že já ani kolikrát nevím JAKOU jsem udělala chybu??? Prostě nevím, co udělat jinak, aby to příště bylo poživatelné.?? Nebo když náhodou tu chybu si uvědomím, tak celý postup i tu chybu do příště zapomenu. :-(Přecijen nevaříme každý den totéž. Docela obdivuji, že někdo umí vše z hlavy. Když jdou ženy do krámu, vidí ve slevě třeba lososa, tak si řeknou "jéé, tak uděláme ten lososový salát" a hned běží pro to, co do něho patří. Ale já prostě už nepamatuji CO do něho patří. Byla doba, kdy jsem měla vše vypsané na papírkách, ale ty se ztratily. :-(( vyházely a bůh ví co. Nebo jsem posléze ani nepochopila co jsem na ty papírky vypsala, protože píši v bodech a kolikrát nepochopím sama sebe.:-((
Co se týče trěch rad, tak budu ráda, když někdo se najde ( i proto zde píši). ale tady neexistuje ani nic typu "přidejte si osobu do oblíbených" nebo tak.. Takže jak se znám, do příště zapomenu přezdívku oné osoby, která mi třeba před tím radila.. Alůe stejně budu ráda, když by se někdo nabídl, protože nehodlám být celý život takové pometlo. ;-(;-(

Zdravule: Zdravím :-K Dobré je, že máte snahu se naučit vařit a nevzdáváte to. Jelikož suroviny nejsou zrovna laciné, doporučovala bych Vámi vybraná jídla zkoušet v malém množství a snažit se vyvarovat chyb. Hodně podrobné návody jsou v kuchařkách. Např. zde si určitě vyberte:
https://www.kucharkaprodceru.cz/recepty/ Také existují videorecepty, i na těchto stránkách, nebo zde:
https://www.ekucharka.net/
Pokud partner preferuje vepřové, tak mu ho udělejte a vy si pro sebe dáte kuřecí, ale že by zrovna toto maso bylo opravdu zdravé, o tom dost pochybuji. Je stravitelnější, ovšem pokud je nějaký problém, tak většinou s kuřecím masem. :-(
Ani žádná z nás nebyla v počátcích v kuchyni hvězda, mnohdy se nepovede i něco nyní, kdy jsme zkušenější, ale jedině cvik z vás udělá mistra ;-). Tak ať se daří a pokud si nebudete vědět s něčím konkrétním rady, tak zde se najde dost ochotných lidí Vám poradit. :-K

Název fora mluví sám za sebe. ;-( Nechci se vymlouvat na maminku, ale v dnešní době je to jiné, než dřív. Dnes matky k vaření dcery moc nevedou a většina holek se naučí buď s partnerem "za chodu" nebo až s dětmi. Jenže mě je už 30, děti nemám, partnera ano, ale on si vaření představuje trochu jinak než je v mých silách. Nemá velké požadavky typu svíčková, ale já umím opravdu jen naházet cosi na pánev a doufat... Předchozímu partnerovi to nevadilo. Možná i naopak, protože preferuji zdravější ingredience a on také. Ale současný partner by jedl vepřové a samý tuk a já umím jen kuřecí. :-(( Nejde mi samozřejmě jen o to, že se neumím zalíbit příteli, ale i o sebe. Kolikrát bych třeba chtěla pozvat přátelé na oběd, ale to nejde. :no: 8-( Většinou ženy říkají, že v začátcích při vaření měly mamku (nebo tchyni,...) na telefonu, ale u mě to nejde. Prootže jsem v takových základech, že se stydím ostatních zeptat.. Kolikrát si tu vyberu recept, čtu samou chválu a při ochutnání nevím, zda jsem s tou chválou měla bludy? Nebo jestli ten hnus fakt někomu chutná? :-O No.. spíš jsem prostě udělala někde chybua zaboha nevím kde? Já se jen mermomocí chci posunout, ale nevím JAK? Píšu to zde proto, že tu bývají zkušenější kuchařky, tak třeba z nějaké dostanu nějakou radu..?

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek