Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

nevím si rady

Já jsem nejdříve rybíz pomlela o propasírovala a vařila jsem šťávu s želírovacím cukrem. Příště zkusím tvůj postup. Díky za fotky!:yes:

Silvie , vložila som k svojmu receptu celý postup pri dnešnom varení ríbezľového lekváru, kvôli tebe som to celé nafotila. Aby si videla, ako robím. Tá posledná fotka je minuloročný lekvár, ten dnes robený je ešte teplý, stojí hore nohami:-D Neviem, ako si ho robila ty, ale ríbezľový lekvár skutočne tuhne sám.:-D;-) Cukor samozrejme obyčajný kryštálový.
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...

Vodu jsem tam nedala, jenom želírovací cukr, ale ten byl nějaký polský. Takže kdoví. Příště už ho nepoužiju.:-))

Silvie - to je dost divné,:-O protože jak píše Tejaja, rybíz tuhne sám. Nedalas tam náhodou vodu?;-)

Tejaja, mně džem opravdu neztuhl ani po zchládnutí. Druhý den jsem ho znovu převařila s Pektogelem a trochou cukru a je to super! Taky mám na dně prázdný prostor.

Na rábezľový lekvár nepoužívam želírovací cukor, je to zbytočné. Ríbezle majú toľko pektínu, že to krásne želítuje aj s obyčajným cukrom. Ibaže na rozdiel od ostatných lekvárov stuhne až pri úplnom vychladnutí. Ríbezľový lekvár po naliatí do fliaš uzavriem a otočím hore dnom až do vychladnutia. Je zaký hustý, že ani po otočení do normálnej polohy nestečie dolu, nad dnom ostane prázsny priestor. Ríbezľový lekvár alebo šťavu používam na jeseň na zahustenie bazového lekváru, pretože baza vôbec pektín neobsahuje a teda by to nikdy nezhustlo.Ríbezle želírujú dokonale.;-)
Keď sa dobre pozriete na obrázok, tú prázdnu plochu dolu uvidíte. Zajtra sfotím lepšie, budem robiť tohtoročná lekvár.:yes: http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...

O tom Gelfixu jsem přemýšlela, ale je tam napsáno,že se používá vždy před cukrem, tak nevím, co to udělá. Ale asi to zkusím.:-))

Já jsem dávala 1 balíček cukru na 1kg ovoce a nevím, jestli 1 l šťávy odpovídá 1 kg ovoce - asi ne. Myslím, že budeš muset přidat cukr nebo takový ten pytlíček GELFIX.;-)

Vařila jsem na sporáku, na 2 litry rybízové šťávy jsem dala 2 balíčky želírovacího cukru. Tu kyselinu jsem přidala už včera a nic.

Silvie:-)zkus znovu ohřát a přidat lžičku kyseliny citrónové.Pak udělej test na talířku a uvidíš.Na 1kg až 1,5kg je to jedna čajová lžička.Přeji ať se povede;-)

Vařila jsi ho na sporáku nebo v DP? A kolik čeho jsi tam dala? Já jsem marmelády vařila letos prvně a to v DP, takže nejsem moc odborník. Snad se ještě někdo znalý ozve.

Prosím, můžete mi někdo poradit? Včera jsem dělala rybízový džem s želírovacím cukrem přesně podle návodu, ale naztuhl mi. Dá se s tím ještě něco dělat?

Evino, omáčka se dá buď koupit hotová, nebo ji můžeš připravit podle tohoto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/494-omacka-na-test... :-))

jak se prosím dělá bazalkové pesto, recept na evinino roládky s bazalkovým pestem se mi zdají být velmi povedené,ale neumím pesto

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek