Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

wok

Tejaja, a ono ti to po deseti minutách fakt provoní? Koukám jako blázen :-O, škoda, že se se zlomenými žebry na chalupu jen tak nedostanu :-D Hned bych to vyzkoušela :-)

Výbušná - ano, asijská kuchyně mi moc chutná, ráda ji vařím a zajímám se o ni :-)

allis, toto údenie nie je určené na konzumovanie čisto len údených prsíčok. Len na to, aby bolo proste údené. Potom ich pripravuješ ďalej. Niečo ako keď kúpiš údené koleno, tiež ho neješ surové, ale ďalej pripravuješ. Možno nevhodný príklad, ale asi chápeš, čo chcem povedať, však ? ;-):-D

Tejajo - nezbývá než smeknout, pokud jsi necítila uzenou vůni ještě dlouho. Já to zkusila doma jen jednou.
Čínani sice udí za horkého kouře, oheň na plno a já chápu tvou obměnu s ohledem na vlastní byt :-) Ale stejně se mi ještě něco nezdá - pokud udíš na staženém plameni, pak udíš v podstatě studeným kouřem - pak deset minut na kuřecí prsa nikdy nemůže stačit, možná budou slabě vonět,za deset minut vůně moc nepoberou, ale budou syrová. Ale ty píšeš, že je dál potom ještě tepelně upravuješ, pak ano. Nezničí další tepelná úprava všechnu zbylou vůni? Možná to někdy zkusím, ale jsem zbabělá, i tak budu zkoušet venku :-D

Vybusna, mňa to napadlo až teraz, keď sa bavíme o tej mriežke:-D

allis, môžem ťa ubezpečiť, že kuchyňa vyúdená nebola, rozhodne väčšiu neplechu narobí pripálené jedlo:-D a je jasné, že plyn sa stiahne úplne a neide na plný výkon, to snáď netreba písať.:yes:

allis...venujes sa azijskej kuchyni?

Dámy, osobně bych si na uzení v kuchyni dala velký pozor - budete mít kuchyni uzenou na několik měsíců a wok možná budete moci vyhodit. ;-)
V čínské kuchyni se používá tepená úprava pokrmů způsobem sün (což je ono uzení), to ano, ale číňani pro tento způsob používají starší hrnec, určený pouze pro tyto účely.
Do hrnce dají dřevěné piliny (spíš možná hoblinky?) smíchané s různým aromatickým kořením a bylinkami, nad to drátěný (ne dřevěný) rošt, na rošt předem připravenou potravinu a to celé na prudký oheň. Piliny začnou silně dýmit a dodávají pokrmu uzenou chuť a barvu. Vyuzené ještě dál upravují. Co je ale podstatné, dělají to venku.
Když se udí doma, musí se hrnec neprodyšně přikrýt (přiznávám, že neprodyšně hrnec přikrýt neumím) a doba uzení se tím krátí (neuměla bych odhadnout).
Pokud bych měla neodolatelnou touhu získat zkušenosti se způsobem úpravy Jün, zkušenosti bych sbírala na chalupě na zahradě :-))

a preco si toto tejaja este nevlozila ako recept!!!! ved to je skvele....nedaleko nas je obrovsky obchod s azijskymi potravinami a pod...pojdeme sa tam s muzom pozriet, mozno to tam budu mat...tu mriezku... lebo tam maju hocico

Tak ma teraz napadla ešte jedna možnosť využitia tej mriežky.

Údené kuracie prsia

Do panvice wok dáme čajové lístky, sušenú bazalku a tymián. Keď začnú dymiť, vložíme drevený rošt ( šikovný manžel ho vyrobí za pár minút ) a naň položíme kuracie prsia a necháme 10 minút údiť. Prsia potom pripravujeme podľa chuti.

Ja na woku mriežku nemám, tak pre mňa platí tá možnosť v zátvorke:-D

Tak to jsem ráda :-)

allis...preboha preco sa ospravedlnujes...naopak som rada, ze mi to niekto s tou mriezkou vysvetlil..velka vdaka....

Výbušná: Pokud máš u woku mřížku, pak proto, abys osmažené kousky mohla položit na vrch, aby nevychladly, než se udělá další várka (myšleny jsou větší kousky, křidýlka, plátky, zelenina, jarní závitky apod.)
Nechci dělat chytrou a říkat něco, co třeba dávno víš - ale třeba někdo jiný ne: Wok je vymyšlen hlavně pro systém rychlého smažení, s tím, že jak má poměrně malý průměr dne, kousky, které jsou v centru se smaží, kousky, které jsou hotové, dáš na stranu. A velké kusy můžeš osmažit a položit nad zdroj tepla.
Samozřejmě, že to není jediná možnost úpravy, ale je primární.
Budeš-li chtít něco dusit či vařit pod pokličkou, určitě taky můžeš, ale to už je spíš další z možností využití. Proto možná wok nemá vypouklou pokličku.
Zdravím a omlouvám se, pokud jsem příliš mentorovala ;-)

Marti, díky. Tak asi budu muset přehodnotit velikost:-D Chtěla jsem spíš menší, nejvíce by byla pánev používána na 2 porce. Taky mám jednu pánvičku Tefal, stála taky tisícovku a taky s ní jsem moc spokojená a dobře slouží už pár let;-) Dřív jsem měla takové různé levnější od jednoho určitého výrobce, ale podle mě se vyplatí připlatit a hned si pořídit něco pořádného.

Maruško, taky jsem dostala wok až vloni, bezvadná věc :yes:. Někdy mám období, že ho třeba pár týdnů nevytáhnu ze skříně a hned na to ho zase ani neuklízím ze sporáku a používám na vše, včetně polévek, omáček...i marmeládu jsem v něm vařila. Myslím, že mám Tefal a ani není nijak zvlášť drahý (s pokličkou asi tisícovka...nevím, byl to dárek) :-), je mi jasný, že to není třeba žádný velký luxus, ale vyhovuje mi :yes:

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek