Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

cuketa

dakujem :yes::-) tak niečo pomrazíme malý má hrozne rád tekvicovú omáčku tak vyskúšam aj z cukety;-)

pestujem ju prvý rok a nejak sa nám veľa urodilo:-D a možno tie menšie aj zavarím....

a chystám sa na cuketovú bábovku a ešte nejaké recepty tak snáď to doma neofrflú že samú cuketu jeme :-8

mariaj, daj si do vyhľadávania kmeň "cuket", ak môžem doporučiť, vyskúšaj cuketový závin:-D

Teraz som videla fotky, také veľké by som nezavárala...

mariaj, kľudne cukety zaváraj, kedysi sme ich zavárali ako uhorky, keď nebola úroda uhoriek. Chutili, len musíš zavárať cukety menšie, pevné. Veľké obsahujú dosť vody a nie sú tak chrumkavé. Môžeš ich kľudne mraziť. Ja si mrazím cukety aj tekvice na 3 spôsoby :
1. narezané na kocky - použijem na cuketové guláše a kotlíky
2. nastrúhané na hrubé a dlhé rezance - to na prívarky
3. nastrúhané na tenké plátky - to na zapekanie
Pridala som tu nejaké recepty na cuketu, odskúšané a nám veľmi chutia, pozri, možno si niečo vyberieš. Cuketu pestujem na záhrade s tekvicou každý rok, a dosť veľa, máme tieto zeleniny veľmi radi:-D

Ja som zavárala ako uhorky - plátky s cibuľou...keď som dostala kopec cuket a nevedela som, čo s nimi. A dajú sa nastrúhať a zamraziť - v zime na omáčku ako tekvica. Teda ak detičky zjedia tekvicový prívarok...

Tohle jsem ti zkopírovala z i-dnes - ještě dám odkaz http://ona.idnes.cz/10-1-nejlepsi-trik-jak-spravne... Dají se zavařovat cukety?
Cukety se dají zavařovat velmi snadno, ale v zavařovacích sklenicích ve sladkokyselém láku to sluší víc okurkám. S cuketami doporučuji pracovat šetrněji, protože jsou křehké a chutné již ve stavu čerstvém, a proto je škoda zalévat je octovým nálevem.

Cuketa se dá nastrouhaná krásně zmrazit a budete ji tak mít kdykoli po ruce. Pokud ovšem máte chuť na něco pikantnějšího, upečte plátky mladých neloupaných cuket na suché grilovací pánvi (event. na grilu nebo v troubě) z obou stran a přihoďte k nim pár stroužků oloupaného česneku. Nechte prochladnout, osolte mořskou solí, promíchejte s bylinkami (rozmarýn cuketám sluší) a naskládejte do menších zavařovacích skleniček. Připravte si jemný octový nálev z vody a octa tak, aby vyhovoval vaší chuti, a horkým nálevem zalijte skleničky s cuketkami jen do 2/3 výšky. Skleničku dolijte dobrým olivovým olejem. Pod víčkem musí zůstat volné místo 1,5 cm. Uzavřené sklenice sterilujeme při 75 °C cca 30 minut.

Pečené zavařené cukety budou vhodnou přílohou k masu. Pokud si cukety pěstujete na své zahrádce, nenechávejte je přerůst, ale sklízejte mladé plody do délky 15 až 20 cm. Jsou nejchutnější.
a pak ještě mrkni na: http://recepty.chytrazena.cz/zavarovani/cuketove-p... cuketové pepřenky

tak sa chystám na tie cuketové bramboráky ale mám tých cukiet strašne moc - nevie niekto či sa dajú zavárať alebo zamraziť?.....

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek