Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kváskový chleba

:-D:-D Miri, to bychom nemohly jíst nic....spoustu věcí si snažím NEpředstavovat, hromadu jídel a pochutin si vyrábím sama doma, ono si stačí přečíst knihu Česká kuchařka - M.Štěpničky a spoustu věcí uvidíš úplně jinak (M.Š. je vyučen v oboru)

Cathleen:-)ten odkaz je moc zajímavý;-),ale když jsem jí viděla,jak tam s těmi rozpuštěnými vlasy pohazuje-přemýšlela jsem který "šťastný" ho najde doma ve svém chlebíku:-(.Jinak moc pěkné a protože zrovna peču chlebík,tak i poučné;-).

OK - bude mi ctí ;-)já chci taky kočičku na mazleníííííí, ale ty moji alergici ne:-(

Moc dobře tvou nechuť chápu, mně je z toho tak zle, že už si tu ani moc nepovídám a naopak se mi o některých máslových pomazánkách, chlebech s hořčicí a kávách zdávají divoké sny:no: a já se potřebuji vyspat. (Ráno v 5h mě budívá mňoukající kocour na mých prsou - vyžaduje drbání pod bradičkou a hlazení:-// - pak se mi tam stočí do klubíčka, přede a usne. A já už ne.)
Tak pak v září, prosím, chlebík i s radami okolo přidej k receptům:yes:

Celý z té sklenice za 4 dny. Proto jsem ti psala při úmrtí kvásku :-( že si dělám rovnou dva, abych měla na další pečení. Ono je ho tak okolo půl kila.;-) Já jsem se tak rozčílila nad některými recepty, že jsem řekla, že nepřekročím magickou hranici 20. místa ;-)Ale jak na to koukám, při vložení bych zůstala, kde jsem, jdem do toho ;-)

Jen nechápu, proč ho nemůžeš vložit jako recept:-? Tady ho nemusí potřební najít...a celý kvásek je KOLIK , prosím?

Suroviny: na kvásek:
————
Celozrnná žitná mouka, sklenici o obsahu 1,5 litru, utěrka, voda

Sklenici vypaříme horkou vodou. Pak založíme kvásek, který budeme „krmit“ 4 dny
a poté použijeme na přípravu těsta.

1. den – do vypařené sklenice navážíme 100 g celozrnné žitné mouky a zalijeme
125 ml převařené vody teplé asi 30 stupňů.
Rozmícháme, vznikne husté těstíčko, zakryjeme utěrkou,
přetáhneme přes to gumičku a dáme na místo, kde je teplo.
2. den – navážíme 50 g celozrnné žitné mouky a 125 ml stejně teplé převařené
vody jako první den. Zamícháme do kvásku, a uložíme
opět na teplé místo.
3. den – navážíme 50 g mouky a JEN 60 ml vody, zamícháme, uložíme na teplé místo.
4. den – navážíme 50 g ………………….. 60 ml vody …………..

Po nakrmení kvásku 4. den můžeme tak za 3 hodiny zadělat chleba.

Kvásek při správném vedení VONÍ mírně nakysle, bublá

Chleba - recept
---------------------

500 g hladké pšeničné mouky, celý kvásek, 2 lžičky soli, drcený kmín, kmín,
voda na těsto (vlažná)

Vše smíchat v těsto husté jako na kynuté knedlíky a vypracované těsto necháme
kynout alespoň 5 hodin.
Poté utvoříme 2 bochánky, dáme je na pomoučený pečící papír, necháme kynout opět
půl hodiny.
Bochánky potřeme před pečením vodou (osolenou) a posypeme kmínem.
Pečeme zhruba 45 minut, chléb musí dunět, při pečení rosíme vodou.

Přeji hodně úspěchů, já ho zkoušela 3x než se mi povedl :-)) :-))

Do těsta dávám hladkou mouku, můžete ozkoušet i jinou, ale těsto je pak už hodně těžké a velmii dlouho kyne. Neptejte se na jakou teplotu peču, mám starou plynovou troubu, bohužel stupně nejsou naznačeny.


Pro špiony - recept jsem dávala i na e-kuchařku.net Ivanky M. s kváskem ;-)(jen abych nebyla napadnuta z kopírování)
Recept na kvásek je z http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek