Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zálivka na okurkový salát

LENKO. Dnes jsem dělal zálivku na ledový salát. Již jsem psal, že máme stejnej na salát, okurky, i rajčata. Akorát k okurém do nálevu přidáváme pepř a na rajčata množství vody je malinké a tudíž surovin na zálivku úměrně, ale také pepř a ještě olej. Když zálivky uděláš více a víšm že druhý, nebo třetí den bude nějaký salát znovu, uchovej ho v plast.,nebo slk. lahvi v chladničce a máš vystaráno. Jak jsem psal již dříve, lépe je zprvu míchat do poháru(sklenice) a až to dostaneš do oka pak můžeš naostro. Taky jsem říkal, že používám ocet z Rakouska, který má pouze 5% a proto se musí dát přiměřeně našeho 8%.Já to na 8% zkusím rovnou převéct..
POSTUP A MNOŽSTVÍ. : cca 0,4 litry stud. vody ., cca 1/2 káv.lžičky soli., 3 káv.lžičky cukru (dost plné)., 3 robné polévkové lžíce octa.(nejdříve 2 a když bude málo tak přidat). Vše rozmíchat a ochutnat. Podle chuti dosolit, docukrovat, dooctovat. Zalít salát, promíchat a znova ochutnat. Václav

Ahoj Lenko. Nyní jsem se kouknul taky na návod z "ekucharky" co poslal Dooga(Taky Václav) Je to moc dobrý nápad a já než jsem to mněl v oku(množství), tak jsem to dělal taky tak. Je nutné počítat (taky se tam říká), že chuť se trochu změní při zalití okurek, hebo rajčat, či salátu. Ale na mne je soli a octa málo. Zatím posílám ocet, který kupuji v Rakousku. Kdo ho koupí neprohloupí i když je trochu draší než u nás. U nás v rodině včetně dcery, vnučky švagrové a kámošů jiný nechtějí. Bez ředění do něho nakládáme i utopence a ryby na kyselo. Je to bezva. ŠPATNÉ je jen to, že ho nevedou v každém obchodě v Rakousku, ale jen nějaké. Je třeba je prolést s obrázkem v ruce. Když nemohu najít prvý ="Píckfeín Essíg" na čas se uspokojím druhým, než ten prvý seženu. Ten je Salatfreund " TAFEL-ESSIG". Fotky dodám i s množstvím surovin, ALE VYDRŽ. Václav

Džango děkuji za odpověď:-)

Ahoj Vašku,děkuji za tipy a fotky určitě pošli,budu ráda.Máme rádi silnou chuť.:-)

Lenko, když koukneš tu a tam na co uvařit zjistíš, že u nás sláty letí . A to okurkový, z normál salátu, ledového i rajčat, nebo čínského zelí.(Máme rádi chuť výraznou - NE MDLOU) Zálivka je moje dominata. Mám zkušenost, že dúležité je nebát se osolit. To dělám první na vršek okurek(případně rajčat).Pak dám cukr, asi 2-3x více než soli a špetku pepře(na salát listový ne) a pak dám ocet - nebojím se. Zaliji ledovou vodou, asi tak 2/3 požadovaného množství, aby se to dalo v pžípadě nepovedení nebo přehnání dolít. Ochutnám a dochutím(Sůl, cukr, ocet). Je li dobré dám na rajčata trochu oleje Jinam ne. Když nemám olivový , dám nějaký dobrý jiný. Až budu dělat nafotím a pošlu obrázky. On to je problém , někdo má rád zálivku silnou někdo mdlou. MY SILNOU. Důležitý je dobrý ocet. U nás NEMÁME rádi různé bylinkové, jablečné nebo vinné. Já si nechávám vozit ocet z Rakouska. Ten je SUPR a má 5%, takže se hodí i na buřta s cibulí, či tlačenku a sulc bezředění. Ještě dnes dodám obrázek do diskuze. Je v nádobách 5 litrů a dělají si blázny, že se v něm koupu, ale já ho mám i prpro kamarády a pod. za rok tak 4 kanystry.

Ahoj.Strašně máme rádi okurkový salát,někdy i s rajčaty ale já neumím zálivku,spíš ji neumím dochutit.Jestli by jste byli tak hodní a napsali mi kolik čeho přesně jako např.:polévkových lžic a podobně,děkuji :-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek