Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olivový olej

Ještě k tomu ololeji... Běžně kupuju panenský Monini, ten nám chutná nejvíc a teď mám zásobičku dovezenou od Dominika z Itálie, kupodivu se trefil a vybral dobré, extra virgin... a nějaké z Vánoc. Také ráda používám sezamový olej - hlavně na asijskou kuchyni, tam je nezaměnitelný...:-p
Ořechový nikdy neochutnám (kvůli alergii...).

Takže dnes v 18:00 na Primě ;-):-D:-D

Tuky používám podle toho, jaké jídlo připravuji... Rozhodně bych nedala olivový olej pod bramboráky nebo guláš, tam patří sádlo. Na pečené kuře zase máslo. Na smažení, ale i opékání používám slunečnicový nebo řepkový olej a když mám kvalitní minutkové masíčko, dám olivový olej a máslo půl na půl. Tak nám to chutná nejvíc. Olivový olej používám ve studené kuchyni a hlavně na dobré maso. Párkrát jsem na něm smažila, ale to jen, když mi došel obyčejný olej - ale bylo mi ho teda líto...

A k té paní z pořadu - psala jsem o ní do pokecu hned v pondělí, to mě hnula žlučí prvně. Je to obyčejná snobka, která kazí ostatním týden...;-)

A ešte som sa chcela spýtať, kde máte toho Míru? Pošlite ho aj sem!

Iljuša, nie som provokatér! Je to výborné a tiež by ťa to nezabilo, gl. indexy hoď dnes za hlavu...Iba milujem chlieb s masťou. Varím s olejom, obyčajne slnečnicovým, viac menej sme všežravci, nútim rodinu jesť všetko, zeleninu, strukoviny, ryby, atď. Ale ak dostanem chuť na anglickú slaninu, alebo klobásu, údené mäso, tak si dám bez problémov. A pretože mastný chlieb je bezkonkurenčné jedlo, kvôli tomu zvyknem vytápať slaninu, vždy iba malé množstvo, aby bola čerstvá - obyčajne v PH. A ešte som masť - sádlo zvykla dať pod cibuľu, ak varím guláš. Zdá sa mi, že je chutnejší...ale možno si len namýšľam.

U nás beží v TV podobný program, (varenie, pohostenie, hodnotenie) a ja sa na to nemôžem pozerať. Je to des, čo všetko sú isté typy spraviť kvôli peniazom, alebo majú exhibicionistické sklony?

Až ste ma navnadili pozrieť večer tú reláciu v telke. Nech som v obraze:-D Ak je to tak ako píšete, tak tá dáma Hanička je teda.....
Ja osobne nepoužívam na varenie masť. Odkedy mal otecko, ešte som bola doma, infarkt a zistili mu nadbytok živočíšnych bielkovín, prešli same doma na olej a upustili od bravčového mäsa, a vôbec mäsa tučného. A ja som si zvykla, je to oveľa ľahšie stravovanie , ale čo mi Vašek poslal recept na vytopenie masti zo slaniny v DP, tak som to 2x skúsila a chlieb s masťou a cibuľou mi chutil , ako píše Paprička:-D
Nech si každý používa, čo chce.
Na varenie používam repkový alebo slnečnicový olej, má vyšší bod prepálenia. Olivový olej používam len surový na šaláty. A posledný rok, odkedy mi doniesla kamoška z Rakúska, používam na šaláty aj tekvicový olej. Má trocha zvláštnu chuť, ale je to vec zvyku.
Jarka, teraz ma napadlo, že tekvicový olej by bol veľmi dobrý manželovi po infarkte. Nie na varenie, používa sa surový, buď do šalátu alebo len lyžicou rovno do úst.
Mäso uprednostňujem hydinové a rybacie, a vôbec nie z finančných dôvodov, proste tak to cítim a tak nám to vyhovuje. Ale šunka na Veľkú noc a údené do kapustnice na Vianoce je klasika:-D:-D:-D
Jeme veľa strukovín a zeleniny, ale zase je to moje presvedčenie a kto sa stravuje inak, je to jeho vec, každý je za seba zodpovedný sám. Aj keď úplne súhlasím s Jarkou, niekedy treba prehodnotiť stravovanie chuť-nechuť.
Mnoho ľudí reaguje tak, ako spomínaná pani Hanička, čo nie je drahé, nie je dobré a pohŕdajú tým. Stretla som sa s tým neraz.:-K

A na sádlo smažim bramboráky a palačinky :-p mám kýbl od strejdy :-)

Včera jsem si byla u babičky pro řepkový olej. Vyzkouším ho ;-) Nabudila mě tady ta diskuze

Nadjo, nemám. Kde mám toho Míru vždycky hledat ?

Zdenko1 - a Ty máš toho Míru vždy po ruce?

magdalenko - ty provokatérko :-D:-D

magdalenko na ten čerstvý!!! chlebík sádlo, posypat malinkýma škvarečkama, dát cibulku, posolit a pomalu vychutnávat...(já snad dneska skočím pro sádlo;-))

Ja som vytopila večer sádlo, kúpila som paradajky, čerstvý chlieb...úžasná kombinácia.:-)

Tak chleba se sádlem a s cibulí nebo s máslem a cibulí je nedostižná záležitost :-p:-p. Umělé tuky jsem také přestala kupovat, ale to neznamená, že odsuzuji ty, co je používají, protože k tomu mají své důvody (zdravotní, dietologické ...) Stejně jako ti co používají sádlo. Je to každého věc. Já vařím nejčastěji na extra virgin olivovém oleji, smažím na slunečnicovém a peču nejčastěji s máslem nebo slunečnicovým olejem. Píšu to ve svých receptech a myslím, že to u mně s oliv. olejem není móda. Prostě nám chutná a dělá nám dobře (hlavně manželovi na krevní tlak). Prvně jsem ho koupila asi před 10 lety a postupem času vytlačil všechno ostatní.
Na radu zdejších kuchařek jsem začala používat spoustu věcí, o kterých jsem před tím neměla ani tušení, že existují. Jsem TOPkám hodně vděčná, protože mi dost rozšiřují obzory a to nejen ty kuchařské. Např. rostlinnou šlehačku. Už od názvu a po přečtení složení mi nebyla moc sympatická, ale když jsem z normální šlehačky 2 x utloukla máslo, tak mi byla dobrá a žasla jsem, jak se hezky našlehala a držela. Chuťově si nikdo nestěžoval. btw. v kupovaných zákuscích jsou kromně renomovaných cukráren většinou všude rostlinné tuky a rostlinné šlehačky.

Asi všeho s mírou.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek