Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olivový olej

Markét, já to neberu jako proti mně ;-):-* Jen vysvětluju, to už je taková moje nemoc :-8 Spagi, díky za tip, Kaufland tu máme, Albert nám bohužel zrušili vloni :-S

Žížalko, super výběr olejů mají v Kauflandu, tam jich je plno a i kvalitní. Ty nekvalitní tam maj taky, ale to už poznáš. Ten s máslovou příchutí, jak píše výbusna, měli v Albertu v koutku Mezinárodní kuchyně (nebyl české výroby, myslím že snad španělský) - no a já ho nekoupila, musím to napravit, díky za tip výbusna :yes::yes:

Žížalko - já to taky nemyslela proti tobě, ale proti tomu tvrzení "výhradně pro studenou kuchyni".;-)
S levnými olivovými oleji mám já osobně problém. Nevím jestli psychický nebo jiný, ale vím, že je to tak "třeťák" až "čtvrťák" a jak píše Výbušná, v tom případě je lepší chutnější a kvalitnější slunečnicový olej. A cenově to bude možná ještě levnější.;-)
Jinak olej s máslovou chutí taky neznám. Výbušná, to kupuješ v Německu nebo se to dá sehnat i v ČR?

Papričko, já tam ten odkaz dala hlavně kvůli tomu, že se tam píše, jak se dělají ty levné oleje. Ale taky jsem na nich začínala, poslední dobou smažím minimálně, takže na opékání apod mám slunečnicový nebo řepkový, do salátů dávám olivový panenský míchaný s olejem lisovaným zatepla, k tomu extra virgin jsme se ještě nepropracovali:-8.
Výbušná olej s máslovou chutí neznám :-O, ten by se mi hodil, musím se po něm podívat.
Stejně tak se musím podívat po tom ořechovém, ten by nám chutnal určitě :-p

Konečně jsem něco zjistila o olivovém oleji :-) Děkuji vám. Já s ním vařím úplně všechno (teda téměř vše). Zkouším pokaždé jiný druh olivového oleje, přiznám se, že vybírám z těch levnějších, ale zatím jsem neměla problém ani s jedním.

Tak jsem zase o něco moudřejší, děkuju Vám za odpovědi a rozšíření kulinářských obzorů ;-)

Asi budu nyní branej za velkého negurmeta, ale musím se přiznat, že OLIVY moc nemusím jako součást jídla. OLIVY ZBOŽňuji jako takové nakládané v jakémkoliv nálevu a plněné něčím, čímsi a nebo i s peckou/hlavně k pití/. Já stále v oleji a tím i v jídle cítím olivový čuch a mne to vadí. Kupujeme ho a dáváme ho hlavně do salátů. Ale nejraději, když už to musí bejt mám ten méně kvalitní(Vlastně druhák, lisovaný a připravovaný za tepla) není tolik cítit. Nemohu se přez ten čuch a chuť přenést. Tak raději nic než aby mi to nechutnalo a já se jen tak předváděl. Mám to štěstí, že stejný názor na to má i moje žena. Jinak oceňuji olivový olej pro zdravý a klidně se ho i napiju, stejně jako rybí tuk, který je taky zdravý, ale vařit s ním nemusím. To záleží na každém. Ale pravda je taková, že ol.olej čím je kvalitnější¨, tím je více cítit plodem. Václav

Výbušná - souhlas. Já na pečení používám slunečnicový olej nebo máslo. Ale do chleba v DP dávám olivový extra virgin.;-)
A např. do polévek dávám často oliv.olej s máslem dohromady.

Já používám taky extra virgin a jeho chuť nám nijak nevadí. Do salátů jsem si zvykla používat ořechový - ten nám moc chutná a jinak taky řepkový (ten prý máme nejlepší na světě ;-)) nebo slunečnicový. Mám to jako výbusna - přihrádku výhradně s oleji a octy ;-):-D
Jinak jsem vyzkoušela i lacinější olivový z Tesca - nechutnal mi a pak jsem jiistila, že je vyrobený z nějakých pokrutin, teda ze zbytků, ale teda :no::no: už nikdy

pripajam sa ku paprike...ja pouzivam uplne normalne extra virgine do varenia. je pravda ze do salatov pouzivam extra virgine za 17 eur pol litra a do varenia extra virgine za 7 eur 7dcl ;-)
ten drahsi do salatov...boze ten je absolutne uzasny...mne prave ta jeho vona nevadi...cim vonavejsi tym si myslim, ze je lepsi...si pamatam ked raz varil u oliviera nejaky talian, tak ten olivovy olej skusal tak, ze si ho nakvapkal na ruky, posuchal a tak ho ovoniaval. Ale zase je pravda, ze do knedlikov a buchiet a pod. olivovy nedavam, davam repkovy lisovany za studena. no a tam kde ma ist maslo, tak davam repkovy z maslovou chutou. ten pouzivam fakt, ako rozpustene maslo a nikto si nestazuje. Ja mam vlastne doma taky samostatny kos, kde mam vyslovene len flasky s olejom...a vsetky intenzivne pouzivam. Moja mamka ta tiez pouziva to o com si mysli, ze je olej..to co spominala bibi...nejdem jej vytlct z hlavy, ze to uz kvalitny slnecnicovy je tisic raz lepsi a zdravsi...a co som sa jej nanosila kvalitnych olivovych...nie ..ona to pouzivat nebude, pretoze jej *smrdi* . fakt je to vec zvyku. a este...ako pouzivam vyhradne kvalitne oleje, muzovi klesol cholesterol a ja aj ked som *nadcent* :-8;-(, tak pri vysetreniach nevychadzaju pri mne z uzasu, pretoze cukor mam v norme, cholesterol v normle a normalny krvny tlak...hoci ja ten olivovy az tak pre seba nepouzivam...ja skor ten repkovy.

Žížalko - koukala jsem na odkaz, co si sem dala a dovolím si v jedné věci nesouhlasit. U EXTRA VIRGIN je napsáno, že se používá výhradně ve studené kuchyni. Já ho používám i v teplé kuchyni téměř všude i do guláše. Vím, že je tento "mýtus" hodně rozšířený, ale není to pravda. Na extra virginu se dělají základy omáček, polévek, restuje se na něm maso .... stačí se podívat na nějaký TV pořad o vaření - Kluci v akci, S italem v kuchyni, Jamie Oliwer ... ti všichni ho používají i v teplé kuchyni.
Od té doby, co jsem ho začala používat při vaření místo sádla a ostatních olejů, tak manželovi klesnul krevní tlak. Nemohu tvrdit, že je to jenom tím, ale myslím, že je to jedna část úspěchu.
btw. ... mně nepřijde hořký. On má typicky olivovou chuť. Myslím, že komu chutnají olivy, tomu chutná olivový olej.

Lidičky, člověk se stále učí,to jsem vůbec nevěděla,že olivový olej je hořké chuti.:-O:-KAle jsem ráda,že jste zde dali své zkušenosti a tak si člověk zkusí postupně různé oleje díky.:-K

Péťo, nekoupili jste blaf, nahořklá chuť je pro olivový olej typická. Nejkvalitnější oleje, které se na trh většinou ani nedostanou jsou tak aromatické a hořké, že je člověk bez předchozího treningu považuje za nechutné :-((.
Jak radí žížala, nejlepší je zvykat si postupně :-O.

Já používám olivový olej extra virgin snad v každém jídle, jen řízky a spol. na něm nesmažím, to mi přijde škoda. V současnosti mám oblíbený olej z obchodu BILLA. Mají na něj dlouhodobou akci - je ve skle a stojí 69 kč za 0,5 l. Jsem s ním moc spokojená.;-)

pro olivové oleje je typická chuť hořká a mírná palčivá

Defektní chutě:
Octová - způsobená špatným skladováním oliv, kdy dochází ke vzniku kyseliny octové, octanu ethylnatého a ethanolu.
Plesnivá - chuť oleje získaného z plodů napadených houbami a kvasinkami, příčinou je dlouhé skladování ve vlhku.
Kovová - typická pro oleje, které byly během výroby v příliš dlouhém kontaktu s kovovým povrchem strojů.
Zatuchlá - příznačná pro oleje vyrobené z oliv, které byly dlouho skladovány a u nichž se vyskytly projevy fermentace.
Žluklá - typická pro všechny tuky, které při dlouhém pobytu na vzduchu začínají oxidovat.
Ostrá - pálivá chuť typická pro oleje vyrobené na začátku sklizně.
Vodová - následek dlouhého kontaktu oleje s vodou

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek