Od animáku až po horor: 15 nejlepších filmů o jídle, které byste jako správní gurmáni rozhodně měli vidět!
Oslava narozenin
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Simona Skolakova, před 2 hodinami
„2024 - změna designu u receptů ???“ Nadja, 19. 11. 2024 20:32
„Přání a gratulace“ Nadja, 13. 11. 2024 23:33
Poslední příspěvky
„Hezký den,u nás dnes bramboračka a kuřecí řízky s bram.kaší…“ Simona Skolakova, před 2 hodinami
„Dobré ráno, u nás klasika - polievka kuracia s rezancami,…“ magdalenka, před 4 hodinami
„Dobry vecer devcata, vcera u nas byla domaci pizza od…“ hazel, před 15 hodinami
20. 4. 2010 11:00
20. 4. 2010 09:21
20. 4. 2010 08:23
006_(5)_635836210.jpg
19. 4. 2010 23:26
A zrovna bylo velké horko.
Gratulanti nepřišli všichni najednou, ale přicházeli postupně - celkem nás bylo 14 dospělých a 4 děti. K obědu jsem dělala kuřecí polévku s nudlema a játrové knedlíčky (ty jsem si uvařila asi týden předem a dala je k sousedům do mrazáku),pak jsem pekla kuřata s nádivkou a k nim rýži, brambory a bramborový salát, aby si každý mohl vybrat. Kuřata jsem si předpekla večer předchozího dne, salát také den předem.
K večeři bylo uzené maso s knedlíkem - připraveno den předem a ohřáté na páře a k tomu zelí.
Musím říct, že sladké, ať cukroví nebo dorty se nesnědly, ale po slaném a salátech se jen zaprášilo.
Dělala jsem také Ruské(tj.obložené)vejce pro každého do mističky, obloženou mísu, chlebíčky, jednohubky a pak saláty:
z čínského zelí
http://www.toprecepty.cz/recept/11130-salat-z-cins...,
tarator
http://www.toprecepty.cz/recept/11033-tarator/
a šopský salát
http://www.toprecepty.cz/recept/902-sopsky-salat/
- všechny saláty jsem nechala ve velkých mísách a každý si do své misky nabral, o co měl zájem.
Také slané pečivo šlo na odbyt.
A nesmím zapomenout na ovoce !!!
Přeji Ti, ať se Ti vše podaří, aby všem chutnalo a abys sklidila hodně chvály. A hlavně se nestrhej!
19. 4. 2010 22:47
Jinak dělám každoročně na vánoce oříškový koláč - je na celý plech a jen se nakrájí na čtverečky, obdélníčky nebo trojúhelníčky velikosti dle vlastního uvážení:
http://www.toprecepty.cz/recept/10963-oriskovy-kol...
Pokud se týká dortů, tak si kup pár korpusů, a když budeš mít pocit, že pečení nezvládneš, uděláš jen plnku a ozdobíš. Korpusy jsou dobré a i cenově přijatelné.
Vynikající jsou také kremrole a šátečky (na čtverec těsta položit po úhlopříčce trubičku a 2 protilehlé rohy spojit) - můžeš použít listové těsto, korpusy si upéct předem (raději menšího průměru než klasické kremrole)a na poslední chvíli je můžeš naplnit ať nasladko nebo slané náplně typu šunkové pěny apod. Pokud tyto korpusy budeš mít v suchu, aby nenavlhly, vydrží i pár týdnů.
Důležité a nepostradatelné jsou takové drobnosti jako nakládané kyselé houbičky, okurky, různá drobná nakládaná zelenina, sýry a z nich jednohubky - kostky sýra tak 15x15 mm a na ně párátkem připíchnout plněnou olivu nebo kuličku hroznového vína, nebo kousek ořechu. Když si sýr necháš v obchodě na nářezáku nakrájet na 15 mm silné plátky, tak už není problém nakrájet z nich kostky. A ty klidně v ledničce vydrží pár dní.
19. 4. 2010 21:38
www.toprecepty.cz/recept/10669-rezy-s-kandovanym-ovocem/
- tyto řezy dělávám na vánoce i velikonoce, můžeš dělat dopředu a vydrží fakt dlouho a kromě čokolády, která může změknout, tam není nic, co by se mohlo zkazit. Můžeš udělat menší, je to drobnější cukroví.Je to hned měkké.
www.toprecepty.cz/recept/11317-orechove-rezy-(trvanlive)/
- tyto dělávám také na každé vánoce, mám je od babičky, která je krájela na mrňavé pásky, že to tak ani neumím, ale vydrží 10 dní určitě. Jen tam pozor na to pečení, Paprice se to nedopeklo, tak pokud do toho půjdeš, pohlídej a peč podle své trouby a ke konci třeba zvedni teplotu. Držím palečky, já jsem slavila nedávno to nepěkné výročí, ale nechala jsem si napéct - bylo moc lidiček
Jinak možná zkus jít do Kategorie Cukroví, je tam z čeho vybírat
19. 4. 2010 20:56
18. 4. 2010 21:39
Recept nebo odkaz a dobu, jak dlouho to vydrží (tedy kolik dní to můžu udělat dopředu).
Předem moc děkuji všem šikovný kuchařinkám i kuchtíkům