Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

CHŘEST

Vašíku, to je mi moc líto. Nedovedu si to představit, ale musí to být velká zátěž nejen pro Libušku,ale i pro celou rodinu.
Máte-li možnost pěstování zeleniny,pak zkus,pokud ho ještě neznáš, čtyřboč neboli novozélandský špenát (ale obsahuje také kyselinu šťavelovou).Je moc dobrý a nevyžaduje téměř žádnou péči a může se otrhávat dokud nezmrzne.
- http://www.abecedazahrady.cz/default.aspx?article=...
- http://receptar.wordpress.com/2010/02/09/co-je-cty...
- http://www.domacidilna.cz/dilna/dilna.nsf/0/DF3C6A...
- http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Spenat...

Naďo. S mangoldem mám ty nejlepší zkušenosti. V době, když ženě ledviny fungovali jen tak tak nesměla špenát i když ho zbožňovala. . Byli jsme odkázáni na špenát z kopřiv v létě a špenát z "Mangoldu" v sezóně. Vždy nás to nějak uspokojilo. Dnes už žena špenát může, AKORÁT už jí vůbec nefungují ledviny a chodí 3x týdně na dialýzu, která vše vyčistí./Vše musí být ale s mírou/. Spadla se o 13 kg na 50 kg váhy a nesmí skoro pít. Ach jo. Je to záběr. Václav

To je dobře, Vašíku, žes vzal špargl na milost a hlavně, že Ti chutnal. Bohužel ta cena!!!
Podobně,třeba se sýrovou omáčkou si můžeš v létě připravit řapíky MANGOLDU, listy zase jako špenát. Na zahrádce se mu dobře daří. Jukni na net:
:-) http://www.slowfood.cz/recepty/mangold-neni-spenat
:-) http://www.semena-osiva.cz/zelenina/mangold.html
:-) http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=39127
:-) http://www.atojepecka.cz/spenat-mangold-rebarbora/...

2.5.2010 jsem nadhodil jaký jsem měl problém s chřestem a dost jsem se od něho odtahoval. Ohlasy od vás byly různé. Jak záporné, tak povzbuzující, tak chřest vysoce vyzdvihující. Myslel jsem, že si ho už v životě nekoupím a nemusím ho jíst. Ale některá z vás mi napsala, abych mu dal ještě šanci. Nejsem umíněnej člověk a když je to upřímné a slušné, tak si dám poradit, zvláště od děvčat, které za tu dlouhou dobu znám z TOPEK. Stalo se a když jsme narazili (minulý týden)na krásnej, silnej, bílej chřest, tak jsem neoddolal a koupil dva balíčky. Zpracoval jsem ho různě. Perfektně očištěný, spodní část stonky odkrájel a nakrájel na kousky cca 10 mm a ty vařil v běžné vývarové polévce s játrovejma knedlíčkama. Vrchní části jsem vařil a dal si ho s takovou sýrovou omajdou, jen tak mírně polité a s vařeným bramborem. Nakrájené vršky byly asi 21-30 mm dlouhé. Bylo to moc dobré. Sice na mne masožravce dietní, ale dokážu se dorazit salámem, masem apod. Zbylá střední část cca 50-60 mm, dobře očištěná mi moc chutnala jako syrová, právě k uzenině s rohlíkem , třeba místo řekvičky, kedlubny, ředkve, okurky, rajčete, papriky a pod. Zkrátka jsem si pochutnal a chřestu a vám se omlouvám za moje prvé odmítnutí. Chřest má po jaru u nás od této doby své místo, i když kvůli ceně ne často, ale jistě. Zdraví vás . Václav.

:-O O sklizni chřestu se píše v květnovém magazínu ALBERT na str.47.

;-) Irrenko, je to určitě špargl, a jak už jsem na začátku debaty psala, mnoho lidí ho má na zahrádce na okrasu a do vazeb, ale vůbec neví, že je i k jídlu. Jestliže máš jen 1 nebo několik málo rostlin, je to skutečně jen na ochutnání, protože nesmíš všechny pazoušky vylámat - zničila bys ho. Ve fázi, jak jsi ho vyfotila, můžeš pazoušky = výhonky nakopčit, aby zůstaly bílé. Jinak já olamuji ty křehké slabounké větvičky, které narostou poněkud později a jím je jen tak.

Špagetko jenže ono toho je tak málo že bych ochutnala tak akorát já a nikdo jiný:-DJá ho spíš vždycky nechám vyrůst a dávám ho ke kytičce do vázy;-)Až vyroste tak pošlu další fotku;-)

Irrenko - to je on!!!!!!!:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Špagetko dneska ráno jsem zjistila že začíná vystrkovat růžky;-)

Irenko, ještě tedy počkej a uvidíš, on ale chutná i myším potvůrkám a jejich kamarádům, zejména hryzec :-(;-)

Šla jsem se kouknout raději už teď a není po něm ani památky, mám ho už 30 let, že by se najednou ztratil nebo ještě nevylezl.:-O:-O

Zítra ráno jedu na odběry krve tak se kouknu na ten špargl jestli vůbec letos vyráží, jestli ano vyfotím;-)

Irenko - v tom případě, jsi si jistá, že to je chřest? Já totiž ěak nevím o podobné a přitom nejedlé rostlině, vyfoť ho zblízka a z několika stran ;-)

Špagetko já chřest jím, jen si netroufnu ten náš ze zahrady, nejsem si jistá jestli je to jedlé:-O:-O

Maris, já už dlouho toužím ochutnat zelený, zatím se mi to nepovedlo

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek