Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

CHŘEST

Iren, ty ho máš na zahradě a nepapáš??? To naprav. :-!:-!:-D
Jinak ten fígl - já myslela, že jsem ho tu popsala - prostě začneš škrábat od hlavičky, tu jemně ale pevně svíráš v ruce. Když máš dlouhý stvol, je ideální ho přelomit (ne rozkrojit!) protože pak perfektně vidíš vlákna, která musíš oloupat a ostrou škrabkou je dát pryč - chce to i dobré světlo. Já teď při dobrém světle už je nelámu, ale ty vlákna jsou vidět, jakoby maliko vystouplé žilky nebo jak to nazvat a radši celý kousek přejedu i 2x. Vlastní dřeň se ve vláknech neoloupe, jak říkám je to fakt o zkušenosti, ostré škrabce a dobrém světlu;-);-)

Iljuso měla jsem štěstí koupila jsem chřest v Liberci v Kauflandu a byl opravdu čerstvý:yes:.Tady u nás ho nikde v žádném obchodě nemají,také bych ho nekupovala každý týden ale jednou za čas:-p

Já mám na chřest takový fígl / není z mé hlavy/- kousek od konce ho lehce ohýbám, až se dolní část ulomí - jsou to dřevnaté části, z kterých vařím polévku. Zelený dřevnatá nebývá.

Já to neumím asi připravit.:-(Už po druhé jsem ho měla jak dřevnatý.:-(:-(

Jo ještě k té rostlině, já mám ten špargl na zahradě a když začíná vystrkovat růžky tak to vypadá přesně jako ten kupovaný chřest, ale netroufám si ho jíst:-D
Až vyroste vyfotím ho.;-)

Špagetko máš pravdu ten čerstvý je nejlepší konzervovaný je hnusný.Záleží opravdu na dokonalém oloupání a nesmí se převařit jinak je jak bláto.Moje dcera v Německu má na chřest takovou zvláštní škrabku, když mají chřest k obědu tak musí oloupat 4 balení.
Špagi škrabku mám perfektní ale ten tvůj fígl neprozradíš?

Vašku, já dělám výhradně jen čerstvý chřest, to znamená duben-květen. Konzervovaný nám absolutně nejede. Jinak čerstvý a syrový chřest, dobře oloupaný a pokapaný citronovou šťávou smíchanou se zrnkem soli a troškou cukru :-*:-*:-* mana nebeská:-K
Jinam na netu jsem taky vzrostlé rostlinky nenašla, ale přísahala bych, že tu někde jsou, mrknu na Německo

Nadjo,kdyby si náhodou objevila tak budu ráda,stále tápu,mám to v hlavě jak to vypadlo,ta rostlina.:-)):-K
Ten v květinářství jsme mívali doma a vždy kvetl,bohužel pak z toho byl binec než to odkvetlo,ale byly to takové závoje:-*:-K

Simčo, hledala jsem na netu vzrostlou rostlinu chřestu, aby ses na ni mohla podívat, ale nenašla jsem. Všude jsou jen pazoušky, z kterých rostlina vyroste, pokud je dříve nesníme.
Také jsme doma mívali asparágus v květníku, ale už dávno zašel.
A v květinářstvích dříve mívali haldy asparágusu, protože ho přidávali do každé kytice, kterou vázali.

Vašíku souhlasím ve většině našich domácností je to slavnostnější jídlo - tedy jako předkrm apod.A tak se moc často nedělá,já osobně jsem ještě ze syrového nedělala.:-8Ale ráda to vyzkouším.:yes::-K

Děvčata. Mám pár připomínek k vaší debatě a musím dát všem za pravdu. Já znám "Chřest" jako spousta našich předků jako "Špargl", který se dával hlavně do kytic. Pěstoval se hlavně na Moravě a byl(a snad je i nyní)vynikající. Jinak více na jihu(Řecko, Jugošky,Itálie atd).I dříve u i u nás vČ,B, jej pěstovali Bulhaři(zahradníci) víceméně pro sebe, protože my Češi na to nebyli zvyklí. Ale vždy ho zbožňovali Bavoři-Němci. U nás se začal více jíst rozvinutím cestování jako předkrm a někdy jako lehká večeře. Zásluhu na vaření u nás mají také Ukrajinci, kde jim chutná, stejně jako proso a pod. A ještě to slovo MÓDNÍ - Tím je myšleno, že to není ve většině domácností běžná a pravidelná strava, ale spíše příležitostní pro návštěvu a nebo meníčko, kde je předkrm atd ..... dezert jako trochu slavnostnější pojedeníčko. Nic proti tomu. Ale trvám na tom, že pro Čechy to není tradiční jako zelí, květák, mrkev, pórek, atd atd. Nic ve zlém. Ale kolikrát (s rukou na srdci) pro rodinu ročně připravujete CHŘEST ? ! Jink ho nehaním a říkám " Dá se to jíst a dokonce mi to i chutná" ale raději něco našeho. Václav

Nadjo,musím se smát:-D:-D,já fakt znala jen ten asparagus v květináči:-D:-DOn tedy taky dost teď vymizel,asi není modní.:-K:-KJá prohlížela fotky a fakt tohle jsem neznala.:-8:-K
Iljušo,souhlasím s tebou také bych uvítala ty krásné trhy se zeleninou čerstvou od pěstitelů,ale bohužel i tady v Praze ve vyhlášené Holešovické tržnici,by jste zaplakaly.Je to opravdu bída.Pár zahrádkářů se snaží,ale jinak jsou to překupníci a jezdí do stejných skladů,takže je to kolikrát humus jako v supermarketech;-(:-(Papriky s plísní a až tečou a z toho vyhrabávají ještě dobré, viděla jsem to na vlastní oči brrrr.:-//a věřili by jste,že se najdou lidé,kteří to přesto koupí.:-O:-K

18.4 byl patnáctý díl pořadu "S Italem v kuchyni" věnován celý chřestu. Zkouste na to kouknout.
http://tv.sms.cz/televize/Prima/20100418/123018962...

co sa tyka chrestu / spargli...tak sa musim pripojit....naucila soms a ho jest az tu v nemecku a som ho schopna jest stale....ale az po tolkych rokoch co som stale jedavala len sparglu bielu ..som si tento rok kupila prave sparglu zelenu a inu uz jest nebudem, podla mojej chuti, biela zelenu nemoze nikdy nikdy predbehnut....tuto zelenu nemusim ani velmi skrabat, staci mi naozaj len odstranit drevnate konce a poriadne umyt....mnaaaaam. co sa tyka prispevku yanull...o tej fialovej, ze sa jedava v nemecku....tak to sa asi netyka bavorska, alebo co...ja som ju dokonca tu v mnichove ani nevidela...:-8

Špagi - Ď. za tip na vaření. To je asi ta chyba, protože já měla vodu jen slanou. Zkusím zítra podle odkazu a hodně ho oloupu.;-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek