Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

CHŘEST

Iljuso, asi to bylo fakt štěstí, dnes šel muž do Kaufu, já mu říkala o chřestu a on přišel, že teda tohle fakt by koupil jen blbec....:-((, takže už to tam je starý a zvadlý....

spagetko - "šťastná to žena" :-D (jak praví klasik ;-) )Já měla naštěstí nyní přísun z Makra :-)

Iljušo :-D:-D:yes::yes::-K:-K - i když já měla štěstí na chřest právě v Kaufu, dovezli fakt čerstvý a hned jsem ho sebrala :-D:-D

Chřest máme všichni doma rádi.
Nedivím se však mnoha lidem, že si k němu nenajdou cestu - neboť 1. je nejlepší, když je konzumován co nejdříve po sklizni. 2. jej hodně lidí neumí připravit ;-) 3. Chřest, který je prodáván v některých super, hyper ... bych si nekoupila ani za jednu korunu - neboť jeho uskladnění je :no: Dnes jsem na něj koukala v Kauflandu - humus největší, gumový, scvrklý.
Mít více síly (kterou momentálně hodně postrádám) bych s ním asi někoho v krámu praštila po palici - nejlépe pracovníka, zodpovědného v úseku zeleniny. Ale to by pak tam místo zeleniny ležely praštění doplňovači zeleniny, neboť zelenina v hyper, super je humus, v kterém se musíte se silný žaludkem dlouho přehrabovat, aby byly nalezeny kusy, které lze konzumovat. Mé tajné přání :-*- vyhnat všechny nesmyslné trhy s hadrama na jedno použití a nahradit je trhovci s kvalitní domácí zeleninou, popř. jiným produkty. Nevím, kde jsou ti zemědělci, kteří každoročně pláčí, že jsou na tom strašně s počasím, financemi ... ale u nás na trhu vidím jen jednu vlaštovku od Litoměřic - a i když jeho ceny jsou vyšší než v hyper... - nemohu říci, že by tam nebyl zájem lidí o nákup jeho výrobků. Snad přiletí časem více těchto vlaštovek :yes::yes:
Ale to už jsem se dostala jinam, než je dané téma :-8

Špagi je pravda,že jsem ho asi blbě oloupala.Byl takový dřevnatý.Jěště mu dám šanci.;-)

Drahulin, pokud byl po uvaření tvrdý, tak se ti ho nepovedlo dokonale oloupat a proto ti i nechutnal. Fakt. To loupání je děsný a je fakt nutné to udělat pečlivě, mám na to už i fígl a perfektní škrabku. Jinak být tebou, dám mu šanci. Ale pravda je, že holt ta cena ...Škoda, že ti nemůžu poslat hotový oběd :-p:-D:yes:

Musím se přiznat,že mě taky uchvátil nákup chřestu a ody na jeho chuť.;-)Nevím jestli to bylo mou přípravou,ale už bych si ho nekoupila.:-(Byl nějáký tvrdý i po uvaření a chuť mdlá.:-STak asi ho neumím připravit,ale už ho nekoupím.:no:

Bibinko - a zkusila jsi olivy plněné třeba mandlemi? Ty já miluji, ale ty s peckami mně také moc nechutnají. ;-)

Simčo, opravdu vážně. Maminka mého přítele (i další lidé ve vsi) ho měla na zadrádce a vzrostlý a samozřejmě již dřevnatý ho dávala do kytic. Vyroste tak kolem 2 m. Já když jsem tam začala jezdit (asi před 1/4 stoletím), tak jsem jí ho na jaře vždycky oštípala. A rostlinka si stále žije dál na stejném místě. Ale pazoušky nevylamuji - na oběd by to nestačilo; obírám jen mlaďounké a měkoučké větvičky a jíme je syrové. Pazoušky - to jsou mladé výhony, které známe z obchodu.
:-! Ale pozor - nesplést s asparágusem v květináčích! :-!:-!:-!

Holky, já dělala chřest jen jednou čerstvý a jednou v plechovce zavařený a vůbec nám nechutnal:-(od té doby k nám domů nesmí. Holt co člověk, to jiná chuť a zrovna tak je to s olivama;-)

Ještě mě napadá, že chřest se vaří ve vodě okyselené citronem.

Yanulli díky za výklad,je to poučné.Lusi i tobě díky.Já jsem tohle teda o chřestu nevěděla.;-):-8:-K

U chřestu bývá problémem dřevnatění.Při nákupu se nesmí ohýbat, hlavička musí jít lehce odloupnout a nesmí být zabarvený do fialovočervena na štěpu.
Módní záležitost to není, u nás na Moravě(v Ivančicích)se pěstuje už přes stodvacet let.
Koukám, že vlastně píšu to, co Yanull:-8.

Chřest obecný (Asparágus officinalis) - anglicky asparagus, německy Spargel , francouzsky asperge, italsky asparago a španělsky esparrago - je vytrvalá rostlina patřící do čeledi liliovitých. Pěstování chřestu není jednoduché, výhonky se sklízí až třetí rok po výsadbě. Husté keře chřestu mohou být vysoké až 2 m; do stejné délky dorůstá systém dužnatých kořenů. Chřest se sklízí od konce dubna asi do poloviny června.
Druhy chřestu

Chřest se dá rozdělit na tři skupiny, a to podle barvy:

Bílý chřest - považuje se za nejkvalitnější, sklízí se ručně, což se také odráží v jeho ceně. Během růstu se překryje zeminou a sklízí se poté, co stonky zeminu prorazí. Chřest roste velmi rychle, a tak se ručně sklízí i dvakrát denně. Pěstuje se hlavně v Německu a Francii.

Zelený chřest - má výraznější chuť i vyšší obsah vitamínu C než chřest bílý. Zelenou barvu má díky působení slunce. Nejvíce se pěstuje ve Francii, Itálii a Španělsku.

Fialový chřest - má silnější nahořklou chuť, populární je hlavně v Německu.

Existují i druhy křížené - chřest zelenofialový nebo bílofialový.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek