Hřešte všemi smysly: Velikonoční vychytávky na večer pro dospělé
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 5 minutami
„2024 - změna designu u receptů ???“ Nadja, 19. 11. 2024 20:32
„Přání a gratulace“ Nadja, 13. 11. 2024 23:33
Poslední příspěvky
„Hezký den,u nás dnes bramboračka a kuřecí řízky s bram.kaší…“ Simona Skolakova, před 2 hodinami
„Dobré ráno, u nás klasika - polievka kuracia s rezancami,…“ magdalenka, před 5 hodinami
„Dobry vecer devcata, vcera u nas byla domaci pizza od…“ hazel, před 16 hodinami
4. 5. 2010 10:58
Historie chřestu
Zatímco staří Řekové chřest zřejmě nepěstovali, ale sbírali volně rostoucí, staří Římané ho pěstovali způsobem velmi podobným tomu dnešnímu. V Evropě se začal chřest jako zelenina šířit kolem roku 1470, když se pěstoval ve francouzských klášterech k léčebným kůrám. O uplatnění chřestu jako výborné lahůdky se zasloužil zahradník Ludvíka XIV., který založil ve Versailles první chřestové plantáže ve Francii. Do Anglie přišlo pěstování chřestu kolem roku 1540, v Německu byly založeny první chřestovny až v roce 1567 ve Stuttgartu. V 18. století si chřest našel cestu z feudálních zahrad do polních kultur a jeho pěstování se rozšířilo i do rakouské říše, kde začíná slavná historie »ivančického šparglu«. Nejslavnější rakousko-uherské chřestové plantáže totiž nevyrostly u Vídně, kde jsou dnes na Moravském poli, ale v Ivančicích na jižní Moravě. Zdejší chřest se ukázal jako nejlepší v celé Evropě a byl ve světě známější než plzeňské pivo. Komunistický režim však pokládal tuto zeleninu za buržoazní pochoutku a slavné české i slovenské chřestárny zrušil. Tehdy se chřest používal nejčastěji vzrostlý jako součást řezaných květin.
4. 5. 2010 10:16
Vím,že zde chřest byl v podobě konzervy,používali jsme ho na minutku steak Praha,to jsem prvně viděla chřest,ale i konzervovaný byl drahý.Ale pro mne je to opravdu lahůdka mám ho ráda.
4. 5. 2010 10:02
4. 5. 2010 08:50
4. 5. 2010 07:36
Koupila žena dovozový z Řecka - 500g/36,-Kč(u nás). Byl bílý. Ještě je zelený. Jak jsem zjistil, tak bílý se loupe a zelený NE.Byl jsem varován Spagetkou a snažil se dát na její radu. Vcelku se mi to povedlo. MĚLA PRAVDU ! Nedělal jsem žádné experimenty, a zase jsem dal na radu Spagetky a po uvaření jsem použil pouze máslo, sůl a trochu pepře, aby mi to chuť chřestu nepřerazilo.
MŮJ NÁZOR.: 1.Velice drahé
2.Není to špatné(je to velmi jedlé a chutné)
3.Chutí mi to připomnělo nějaký košťál z vnitřku
zelí, brukrv-kedlubnu, a také vnitřní košťál
brokolice.
Mohu za sebe říci, že bych si to v restaraci za ty peníze nedal, že se mi to zdá být pouze módní(když opomenu přínos pro zdraví). Ovařená BROKOLICE, jezená stejně jako CHŘEST je mnohem levnější a u nás doma chutnalo všem. Chřest ne. POUZE PODLE MNE.
p5040002.jpg
p5040004.jpg
p5040006.jpg
2. 5. 2010 08:22
Ale je to lahůůůdka, čistě jen spařený a politý máslem nemá chybku
2. 5. 2010 07:42
1242[1].jpg
a-9c3kn73x61-small[1].jpg
chrmapom[1].jpg
Předchozí 1 2 3 4