Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

CHŘEST

Tady doplňuji pro zajímavost něco z historie této lahůdky, přečtěte si, jak náš chřest byl světoznámý.:yes:

Historie chřestu
Zatímco staří Řekové chřest zřejmě nepěstovali, ale sbírali volně rostoucí, staří Římané ho pěstovali způsobem velmi podobným tomu dnešnímu. V Evropě se začal chřest jako zelenina šířit kolem roku 1470, když se pěstoval ve francouzských klášterech k léčebným kůrám. O uplatnění chřestu jako výborné lahůdky se zasloužil zahradník Ludvíka XIV., který založil ve Versailles první chřestové plantáže ve Francii. Do Anglie přišlo pěstování chřestu kolem roku 1540, v Německu byly založeny první chřestovny až v roce 1567 ve Stuttgartu. V 18. století si chřest našel cestu z feudálních zahrad do polních kultur a jeho pěstování se rozšířilo i do rakouské říše, kde začíná slavná historie »ivančického šparglu«. Nejslavnější rakousko-uherské chřestové plantáže totiž nevyrostly u Vídně, kde jsou dnes na Moravském poli, ale v Ivančicích na jižní Moravě. Zdejší chřest se ukázal jako nejlepší v celé Evropě a byl ve světě známější než plzeňské pivo. Komunistický režim však pokládal tuto zeleninu za buržoazní pochoutku a slavné české i slovenské chřestárny zrušil. Tehdy se chřest používal nejčastěji vzrostlý jako součást řezaných květin.

Nadjo,asparágus:-O,to myslíš opravdu vážně:-?Já jsem tedy chřest růst neviděla,ale tohle mi přímo zaráží.;-):-K
Vím,že zde chřest byl v podobě konzervy,používali jsme ho na minutku steak Praha,to jsem prvně viděla chřest,ale i konzervovaný byl drahý.Ale pro mne je to opravdu lahůdka mám ho ráda.:-p:-K

:-K Václave, módní záležitost chřest určitě není,pamatuji,že moje babička o něm básnila jako o obrovské lahůdce. :-p Jenže my jsme měli smůlu,že za minulého režimu nebyl ke koupi. A když se konečně objevil, nebyli jsme zvyklí ho připravovat a byl dost drahý. Ale spousta lidí ho pěstuje na zahrádce jako dekorativní rostlinu asparágus a používá jako ozdobu do kytic. A vůbec netuší, že ho mohou i konzumovat - ale z jedné rostliny oběd asi nebude. :-S

Vašku, jasně, že to je tvůj názor. Je fakt, že je zdravý, ale i drahý.A my ho jíme taky jen čerstvý (nebo i zmrazený). Ale jako zpestření jídelníčku párkrát za rok :yes::yes::yes:

Jak jsem psal, budu zkoušet co je pro někoho běžné, ale já ve svém věku jsem tu příležitost zatím nedostal a rád získám pro svoji osobu poznatky, zda jsem o něco příšel či ne. Nyní padla volba na CHŘEST.
Koupila žena dovozový z Řecka - 500g/36,-Kč(u nás). Byl bílý. Ještě je zelený. Jak jsem zjistil, tak bílý se loupe a zelený NE.Byl jsem varován Spagetkou a snažil se dát na její radu. Vcelku se mi to povedlo. MĚLA PRAVDU ! Nedělal jsem žádné experimenty, a zase jsem dal na radu Spagetky a po uvaření jsem použil pouze máslo, sůl a trochu pepře, aby mi to chuť chřestu nepřerazilo.
MŮJ NÁZOR.: 1.Velice drahé
2.Není to špatné(je to velmi jedlé a chutné)
3.Chutí mi to připomnělo nějaký košťál z vnitřku
zelí, brukrv-kedlubnu, a také vnitřní košťál
brokolice.
Mohu za sebe říci, že bych si to v restaraci za ty peníze nedal, že se mi to zdá být pouze módní(když opomenu přínos pro zdraví). Ovařená BROKOLICE, jezená stejně jako CHŘEST je mnohem levnější a u nás doma chutnalo všem. Chřest ne. POUZE PODLE MNE.

Vašku, neboj, bude chutnat. Jen fakt bacha na dokonalé oloupání!!! Zbytky vláken a slupky jsou bohužel naprosto ne poživatelné a hodně lidí to zbytečně odradí. Já poprvé taky blbě oloupala a skoro to bylo na vyhození.Pak už jsem si dala pozor
Ale je to lahůůůdka, čistě jen spařený a politý máslem nemá chybku :-p:-p:-p:-K:-K

Již jsem psal, že jsem ještě mnoho jídel a surovin na vaření a i přílohy neochutnal. Rád bych to nyní napravil, ale s tím, že UPŘÍMNĚ zde vždy řeknu jak mi to chutnalo, bez ohledu na ostatní.(nerad sahám někomu do svědomí, je to jeho svědomí a jeho věc, ale někdy - BEZ URÁŽKY se mi zdá, že se chválí něco co chválí nějaká celebrita, známá osobnost a ve světě letí, aby jsme sami byli světví i když upřímně nám to nejede. To ovšem neznamená, že to nechutná všem). Tak jsem se již vyjádřil k "Olivovému oleji-panenskému" , "Olivám" ve vařených jídlech, kde jsem byl zklamán, ale u vínečka a puvka je zbožňuji. Naopak stejně jako zkrytisuji, pochvaluji něco jiného, ne vždy světového a i světově tak nedrahého jako "Šunku z Itálie, Španělska - obdivovanou a chválenou až do nebes a mne neříká nic. Třeba sýry tak vynášené (vlastně tvarohy) Mosarelu, Maskarpone atd a tím vlastně urážení našich výrobků, které jsou také dobré a téměř každému dostupné.Tak by se mohlo mluvit o salátech např. Rukoly (nemusím ji - jiným chutná), já raději polníček, špenát, saláty ledové a naše běžné. Zkrátka je toho mrak. Vysvětluji to proto, že opravdu budu ochutnávat postupně určité věci na našem trhu a ZA SVOJI OSOBU A MŮJ JAZÝČEK s k nim vyjádřím bez ohledu na názory ostatních. Uznám pouze, když mi bude vytknuto zpracování a tím možné i ŠPATNÉ POSOUZENÍ. V takovém případě se k surovině vrátím a případně opravím svůj názor. Dnes vyzkouším :CHŘEST , který jsem doposud také neokusil a nějak se rozmohl i u nás, i když v Německu je to jarní očekávaná plodina. Václav.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek