Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

SMRŽ OBECNÝ

Vaclav Froneknam u dcery na mulcovaci kure i sousedum narostl kosik plny smrzu jen nevim zda mulc.kura neobsahuje nejake insekcitidy. A zda je lze jist.:

spagetko, děkuji za radu, ptala jsem se, ale nikdo z dotázaných ho nezná. Tak jsme ho nechali,kde byl.

Maris, můj kamarád mi dokazuje, že ucháč obecný po dokonalé přípravě jedlý je.Já to ale zkoušet nebudu :-D:-D:-D, můj houbocvok dodává, bůhví jestli je to ucháč obecný :-)):-))

srettka - ale jen ucháč obrovský, obecného nedoporučuju :-D
Nadjo, na zahradě právě vyroste spíš smrž, který je jedlý, docela chápu tvé obavy, ale příště se zeptej v okolí. Ucháč v zahradě nevyroste nebo jen obtížně a fakt jde rozeznat, potřebuje jiný podmínky ;-)

Ta ucháč mi zrovna taky nic moc neříká.:-8
spagetko - moc mě pobavilo - " ucháč obecný zrovna moc jedlý není " :-D:-D - tak ho raději zrovna moc jíst nebudeme:-))

tuhle hubku jsem viděla v sobotu v Makru, byla tedy mražená, ale určo jedlá a né jen jednou;-)

Spagetko, přidala jsi velmi krásné obrázky. Jen ještě chci upozornit,že na uvedené adrese
http://www.naturfoto.cz
jsou nádherné obrázky z celé přírody,které lze také poslílat jako elektronickou pohlednici.
:-(( také smrže neznám,loni jsme je možná měli na zahradě,ale bála jsem se je použít.

Děvčata, s ucháčem se nedá moc splést - ucháč je víc do šířky, smrž je štíhlý, ale chápu, sbíráme jen houby, který důvěrně známe - pro porovnání - mrkněte na ucháče, navíc, ucháč obrovský jedlý je po dokonalé úpravě,přežila jsem to na Slovensku, ale šimralo mě a nebylo mi dobře, že třeba... (ne z houby, jen vědomí), takže to asi nebudu opakovat :-D:-D, ale rozdíl fakt je vidět. Ucháč obecný zrovna moc jedlý není

http://hobby.idnes.cz/uchac-obrovsky-gyromitra-gig...
http://www.receptyonline.cz/uchac-obrovsky--643.ht...

http://www.naturfoto.cz/uchac-obecny-fotografie-80...
http://www.houbar.cz/default.aspx?show=3&text=30
http://leoprsk.webz.cz/uchaobec.htm

Já jsem ho snad taky nikdy neviděla, vím jen to, že existuje, údajně je výborný, tak bych ho chtěla ochutnat, ale teď,když vím, že se dá zaměnit, tak bych ho asi stejně nesebrala:-S

Žížalo,je to tak dá se splést,hlavně,když není ta druhá houba k porovnání.Já jsem tady v Čechách smrže leta neviděla,jako holka ale jsme to hodně sbírali na Slovensku a byla to vynikající houba.:-p

Já jsem smrže ještě neviděla...u nás snad ani nerostou :-O A bála bych se ho sebrat, dá se (pro neznalé) splést s ucháčem a ten je jedovatý :-S

Spagetko. Paráda. Jsi v obraze. Holt by to chtělo najít aspoň párkrát, aby se mohlo vyzkoušet i více úprav. Ta DRŠTKOVKA by mne sváděla. I ta struktuta Smržů je trochu podobná s drštkami. Jistě by cutnali velmi dobře. Jestli najdete a vyzkoušíš, nenech si to pro sebe. Já se zachovám stejně jestli ještě nějaké budou. Václav.

Já Vaška s dovolením doplním o obrázky smrže
http://www.google.cz/#hl=cs&source=hp&q=smr%C5%BE&...

http://www.naturfoto.cz/smrz-obecny-fotografie-818...

Nám zas smrži fakt chutnají, ale každému podle jeho chuti. Já ho jen nakrájím na plátky a opeču na másle a osolím:-p:-p
Jinak bráchovi i u nás na severu rostou smrži na chalupě a objevily se z týchž důvodů jako u Vaškovy dcery - kůra mezi stromy.
Už se chystáme na průzkum našich houbovišť, neb soused přinesl pěkné májovky!!!!;-):yes:

SMRŽ, neboli "Smrček jedlý" je houba známá u nás , ale i jiných zemích Evropy(např.Francie, Itálie atd.). Převážně roste od března do května (podle počasí). Není náročný na půdu, ani stanoviště. Nejčastěji se najde na želežničních náspech, křoviskách a kde je určitá vrstva borky=kůry. Moje žena je a byla velmi dobrá houbařka, téměř profesionál a k ní se chodili poradit sousedi z chat, když si nebyli jisti nějakou houbou. Celá léta nacházela všechno možné, i nemožné, jen pár druhů NE. Mezi nimi je "Jidášovo ucho", "Smrž obecný" a nebo Lanýže-- HI, ten u nás neroste. Proto jsem nikdy tyto houby neochutnal a ani nevěděl jak se dělají. Až v neděli přinesla dcerka košíček Smržů. Narostli jí na zahradě, když loni mezi nasázené stromky a keře rozložila borku=kůro z lesních stromů. Tak se podělila se sousedy a dala taky nám. Nevěděl jsem jak je udělat. Zda na polívku(píšou drštkovou), omáčku, zapéci s něčím ? Nakonec jsme je udělali zcela běžně , když jsme dali péci krkovičku, osolili, okmínovali a opepřili. Asi v půlce pečení dali Smrže nakrájené na plátky./Smrže a ani podobné houby nejsou jedovaté/
Chutí se liší jak od našich známých lesních hub(hřib, liška, kozár )a i od žampiónů a Hlívy. Chutí trochu připomínají moučnost. Dají se jíst, ale žádný zázrak. Vcelku vítaná houba, která spolu s Májovkami právě roste. Kdo se nemůže dočkat houbaření, nechť zkusí toto.Recept nedávám do TOPEK - nic moc a styděl bych se. Ale foto posílám. Sběru zdar HI HI HI Václav.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek