Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pudinková bábovka

mne sa ešte bábovka nezrazila nikdy, bez ohľadu na to, akú pečiem. A že teda aj sa mi veľakrát dvierka z ruky vyšmykli a buchli poriadne. :-D
Súhlasím s jahodou, nemá zmysel otvárať tak skoro rúru, keď bábovka sa pečie dlhší čas. Nikdy nepozerám na hodinky, ale na bábovku v rúre. Keď sa mi zdá povrch dosť upečený, otvorím a vyskúšam špilkou, či je upečená.

Nevím jestli to pomůže, ale já žádné pomalé a opatrné zavírání trouby neřeším, a bábovky ani jiné moučníky se mi nesrážejí.
Já jsem se naučila zapnout troubu a nechat ji nahřát a jak trouba vydává teplo tak zadní strana sporáku je krásně teplá a tam mám postavenou mísu s těstem a nechávám je prohřát než je trouba připravená. Těsto je teplé a po vložení do trouby se mi nesráží.
Moje babička měla plynovou troubu bábovky a koláče dávala do trouby hned jak zapálila plamen a její bábovka to byla pohádka.
Takovou už bohužel nikdy neupeče,;-( ale ta chuť se mi vybavuje stále.
Přeji hodně nadýchanou bábovku :-K:-K

LENNNO,jj, většina takových těžších moučníků se peče cca 1hod., takže nemá smysl to otvírat po půlhodině... Třeba se ještě někdo přidá s vlastním postřehem.:-)

jahoda: peču cca na 150-170 stupňů... těžko to poznám, protože mám takovou starou herku a když reguluji stupně, tak mám pocit, že tam hoří pořád stejně velkej plamýnek... tak nevím, jak přesně to ukazuje. Teď naposledy jsem otevřela troubu poprvé po 45 minutách... tak myslíš, že je to ještě moc brzo? Tak ještě tohle můžu zkusit, že jí otevřu až po hodině.
Kdybyste viděli, jak mě to mrzí, když pokaždé vyndám z trouby placku a letí to do koše ;-(

Spagetko,
ne, na to už mě taky upozornili (tchyně, když jsem se ptala na radu), tak troubu otvírám úplně pomalu, ale úplně pomalinku, aby tam nebyl nějakej prudkej závan vzduchu... to samé zavírání. A formy s bábovkou se vůbec ani nedotknu. Ach jo ;-(

A jak pečeš, já z praxe peču pomalu, třeba nejdříve 150st.(v horkovzduchu-tak u normální má být trochu více st.) půl hodiny a až vidím, že pěkně jde stejnoměrně nahoru, potom přidám třeba na 170,180st. Otvírám, až tak po hodině. Moje mamka pekla jakoukoli bábovku - hrk do rozpálené trouby a byla nahoře brzy spálená a někdy uvnitř nedopečená. To já jí dávám čas...;-) Určitě na to časem přijdeš, zkus změnit taktiku a třeba nad ní zvítězíš:-)) Myslím, že otvíráš moc brzy, kdy je je uvnitř hodně syrová...

LENNNA - poslední věc (to před tím děláš dobře) - nebouchneš moc dvířky trouby při zavírání? Zavírej vyloženě jemňoulince a pomalu. a vůbec netrhej plechem nebo formou!!! Pudink je potvora, chce něžné zacházení (teda i piškot nebo sníh...)

Hezký den všem,
miluji pudinkovou bábovku (recet zde: www.toprecepty.cz/recept/5361-babovka-z-pudinku/ ) - ale ještě se mi nikdy nepovedla. Vždy se srazí, že vyndavám z trouby placku vysokou cca 2 cm ;-(. Už jsem to zkoušela tolikrát a nevím, kde dělám chybu. Zkoušela jsem rady:
- prvních 20 minut neotvírat vůbec troubu,
- do bábovky nepíchat,
- trobu otevřu cca po 30 - 45 minutách a nepíchám do bábovky, jen lehce sáhnu na vršek, zda už je... v tuto chvíli bábovka dosahuje až k okraji, zavřu troubu a když se tam podívám později, tak už najdu jen 2cm sraženou placku ;-(
Budu vděčná za rady :-K
Lenka

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek