Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slávky na víně

Slávky na víně jsou specialitou, která vás hned při prvním soustu přenese na břehy Normandie. Lahodná máslovo-vínová omáčka s vůní česneku a slaná, mořská chuť slávek je tou pravou kombinací pro skutečné gurmány.

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

happy.lenulka happy.lenulka

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 946 kJ /
943 kcal
Bílkoviny66,26 g
Tuky35,68 g
Vláknina17,20 g
Cholesterol 1,50 g
Sodík 3,73 g
Sůl10,00 g
Sacharidy54,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slávky omyjeme a očistíme kartáčkem. Nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Ty slávky, které zůstanou otevřené, vyhodíme. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Krok 3: Na pánvi na trošce rozehřátého olivového oleje orestujeme cibuli do sklovata. Krok 4: Přidáme plátky česneku, bobkové listy, sůl, pepř a jalovec. Zalijeme vínem a vodou. Dusíme v pánvi asi 10 minut. Krok 5: Poté přidáme slávky a 1 větší oloupané rajče nakrájené na kostky. Nemícháme! Krok 6: Dusíme dalších 10 minut a opatrně promícháme. Krok 7: Slávky, které se během vaření neotevřely, vyhodíme! Krok 8: Přidáme pár plátků másla a ještě chvíli povaříme, asi 5 minut. Ochutnáme omáčku, případně dochutíme solí a pepřem. Krok 9: Slávky servírujeme na hlubokém talíři i s omáčkou. Podáváme s bílým pečivem nebo s pečenými bramborami.

TIP: Mořské plody a pochoutky z nich

Zveřejněno 13. 6. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Slávky na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y9M7

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Slávky na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y9M7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept jsem ted udelal a musim rict, ze je to vyborne. Akorat omacka mi neprijde jako omacka, ale spis tak jako stava. Je to uplne tekute. Ale chutove fakt skvely, posmakli jsme si cela rodina. Udelil bych bod, ale prej muzou jen prihlaseni uzivatele... :yes:

Pavel Malík 4. 1. 2014 20:09
Výborný recept,velmi jsme si pochutnali.Doporučuji vyzkoušet !!!:yes:

Jane, jsem moc ráda, že chutnalo ;-)

Jan Bohuslav 21. 11. 2011 17:43
Děkuji, skvělí recept... slávky chutnají stejně jako v Normandii.

Mám rada slávky, pri mori si ich dávam v reštaurácii, aj som viackrát varila, bez jalovca a bobkového listu, ale s kopou petržlenovej vňate. Zvykneme pri konzumáciu jednu prázdnu škebličku používať ako klieštičky na vyberanie ďalšieho "mäsa" slávok.
Nevýhoda - pre väčšiu rodinu je toho potrebný kotol...
+

Nikdy jsem slávky nejedla,recept je moc zajímavý a hezky popsaný.;-)+1:yes:

Tématické fráze:
slávky recept, slávky, recept na slavky, recept slávky, příprava slávek, jak připravit slávky, řecepty slávky, recepty na slávky, jak uvařit slávky, slávky recepty, slávky příprava, jak vařit slávky, slávky na česneku, recepty ze slávek, jak se vaří slávky, vaření slavek, priprava slavek recept, jak udělat slávky, slávka recept, slávka

Suroviny:
slávky, cibule, česnek, bobkový list, jalovec, víno bílé, voda, rajče, sůl, pepř mletý, olej olivový, máslo

Přidat fotografie receptu