Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký makový koláč s jablky

Čekáte návštěvu a přemýšlíte, čím ji pohostit? S tímto křehoučkým mřížkovým koláčem neuděláte chybu. Těsto je potřené makovou náplní a na ní jsou plátky jablek, vonící vanilkou a skořicí, posypané strouhanými ořechy.

Hodnocení receptu je 4,6 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aanicka

Náročný

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 023 kJ /
4 308 kcal
Bílkoviny63,57 g
Tuky220,73 g
Vláknina35,80 g
Cholesterol 693 mg
Sodík 584 mg
Sůl1,61 g
Sacharidy498,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme těsto - smícháme mouku s kypřícím práškem, oběma cukry a solí. Poté přidáme vejce a máslo a ručně zpracujeme hladké těsto. Třetinu těsta si dáme stranou. Dvě třetiny těsta vyválíme a vyložíme jimi dortovou formu, vytvoříme okraj cca o výšce 4 cm. Krok 2: Makovou náplň připravíme podle návodu (nebo jak jsme zvyklí) a vmícháme vanilkový cukr. Makovou nápň naneseme na těsto. Krok 3: Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, nakrájíme je na tenké plátky a promícháme je s cukrem, skořicí, citrónovou šťávou a částí oříšků (pokud jsou jablka hodně tvrdá, podusíme je na mírném plameni 5 minut). Jablečnými plátky pokryjeme makovou náplň a jablka ještě posypeme zbytkem oříšků. Krok 4: Z třetiny těsta, které jsme si dali stranou vyválíme plát a z něj pomocí nože nebo rádla vykrájíme proužky cca 1 cm široké. Proužky naskládáme na jablečnou nápň do tvaru mřížky. Krok 5: Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 50 min. Před krájením necháme koláč řádně vychladnout! Jinak je dost křehký.

TIP: 16 receptů na zpracování jablek v kuchyni

Zveřejněno 18. 9. 2010

Poznámka autorky aanicka

Koláč je trochu pracnější, ale jeho makovo-jablečná chuť je opravdu vynikající.

Zdroj: Pečene s láskou 5 od Dr. Oetkera

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zXBq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zXBq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Koláč je výtečný<3. Ořechy jsem nedávala, zdálo se mi, že by těch chutí už bylo moc. Makovou nádivku jsem dělala se zakysanou smetanou, podle Hosty, ta je také moc dobrá.:yes:<3

Šárka Šedivá 28. 10. 2012 15:43
Laskomina nad všechny laskominy :-)Kombinace máku a jablek dokonalá :-D Všichni se ještě teď olizují,ale prý toho bylo málo :-)))Přeji hodně takových výtečných receptů :-DD

toto mi uniklo.. zrovna přemýšlím a hledám nějaký recept, kde bych upotřebila jablka a mák.. toto z náhodných přišlo jak na zavolanou;-):yes:
vypadá moc hezky:-K že bude víc než dobrý, o tom vůbec nepochybuju:-):yes:
pokud stvořím a povede se, podám hlášení;-)

už ho peču vypadá skvěle určitě bude i tak chutnat:-p

moc pěkný:yes::yes::-K

Tak tohle je náááádherný koláč :yes::yes::yes: +;-)

:-mňam to bude dobrota+:yes:;-)

Anno, já oceňuji super recept a u tebe hlavně bezvadný fotopostup!!:yes::yes:

Hmm, vypadá výborně !! Určitě vyzkouším, skvělé spojení chutí ;-)

Je tam vše, co mám ráda :-p, posílám bodík.

Krásnej koláček :-p:yes:

Tématické fráze:
makový koláč, jablkovo makový koláč, koláč s mákem a jablky, koláč s jablky, makove řezy s jablky, maková náplň s jablky, kolac s jablky a makem, makový závin s jablky, křehký makový koláč, jablkový koláč, makový dort s jablky, jablkomakovy koláč, jablkovy kolac s makem, mák s jablky, křehký jablkový koláč, makový s jablky, maková nápn, makový koláč s jablkami, krehky koláč mák, jablkový makový koláč

Suroviny:
mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, cukr moučkový, cukr vanilkový, sůl, vejce, máslo, jablko, cukr, skořice, šťáva citronová, ořechy strouhané, cukr vanilkový, náplň maková

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu