Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký strouhaný jablečný koláč

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jarka Ax Jarka Ax

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min + 30 minut odpočinutí těsta

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, + 30 minut odpočinutí těsta )

Tento koláč se objevuje v různých obměnách. Autorka ho sem přidala pro ty z vás, kteří mají stejně jako ona rádi, když je plech využitý do posledního kousku. Chuť moučníku je famózní. Upéct ho podle tohoto postupu bude pro vás hračka!

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 843 kJ /
7 850 kcal
Bílkoviny138,96 g
Tuky340,43 g
Vláknina62,24 g
Cholesterol 790 mg
Sodík 1,05 g
Sůl2,34 g
Sacharidy1 026,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme. Krok 2: Přidáme vejce, lehce ohřáté mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky a šťávu z citronu. Krok 3: Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a zabalíme do potravinářské fólie. Dáme na půl hodiny odležet do lednice. Krok 4: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme nahrubo. Pocukrujeme dle chuti, přidáme skořici, pudinky a promícháme. Přebytečnou šťávu vylijeme. Krok 5: Plech vymažeme olejem. První polovinu těsta vyválíme na velikost plechu a přeneseme. Pokud se těsto špatně válí, natrháme ho na kousky a vmačkáme po celém obvodu plechu a nakonec vyplníme dno. Krok 6: Může se stát, že je těsto víc lepivé. V takovém případě, aby se s ním lépe pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, použijeme těsto z druhé poloviny. Krok 7: Na takto připravený plech s těstem rovnoměrně rozprostřeme jablka. Krok 8: Jako poslední vrstvu nastrouháme nahrubo druhou polovinu těsta. Krok 9: Pečeme na horní-spodní ohřev při teplotě 170 °C asi 60 minut. Krájíme vychladlé.

TIP: Nejlepší jablečné moučníky

Zveřejněno 19. 11. 2015

Poznámka autorky Jarka Ax

Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm. Pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek, nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký strouhaný jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kNlK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký strouhaný jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kNlK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

no to jsem si zas naběhla.. :-( - nedoporučuji: dávka mouky by vystačila na dva plechy, koláč je hutný, suchý, místo strouhání těsta na vrch bych raději zvolila klasickou drobenku. ani 3 prášky do pečiva to nezachránily :-) , nedává mi smysl kombinovat citronovou šťávu s mlékem. recept je velmi podobný na hraběnčiny řezy, jen tam chybí sníh, příště toto určitě nee :-( 8-(

Koláč jsem připravila z poloviční dávky a pekla ho v dortové formě. Už dlouho jsem žádný koláč z křehkého těsta nedělala a tento byl opravdu výborný a to i bez prášku do pečiva (nevím proč do křehkého těsta přidávat prášek do pečiva)

Vynikající, těsto se válelo dobře, dala jsem Heru. Děkuji za recept<3:yes:

super nápad s tím spodním plátem- namačkat a vrchní nastrouhat, válení plátů křehkého těsta je někdy o nervy...:-// dávám bod, na tyhle řezy nevíc sedí, že nejjednodušší je nejlepší:-)

skarlettka 13. 10. 2016 10:10
podle poměru mouky a tuku jde o typické křehké těto. Linecké by bylo po třetinách a máslové po polovinách. A ani tam nemusí být ttolik vajec, stačí jedno, nebo žádné.

maiva:
To je pravda. :-)

Jablečných, strouhaných je tu celkem výběr.:-p

nanny:
Díky. :-K

:-K vypada to moc pekne a urcite bude buchticka moc dobra:yes::-K

jarda Kadic:
Je pravda, že je to asi jeden z nejznámějších koláčů, peče se určitě dlouhá desetiletí. Tento je dost levný. Pokud má člověk vlastní jablka, vejde se do 60,- Kč (Hera se dá koupit v tescu za 10,90) a zasytí celou rodinu :-), takže jsou určitě i chutnější, ale i tak můžu říct, že je velice dobrý.
No a recept jsem se snažila napsat tak, aby byl srozumitelný i pro lidi, kteří s pečením třeba teprve začínají. Vzpomínám na své začátky a pamatuju si, jak mě dokázaly rozčílit recepty, kde se jaksi samo sebou předpokládalo, že znám základní věci, takže pro mě bylo obtížné podle nich péct. :-)

Jarka Ax: Koláč bude určitě výborný ,u nás děláme podobný:yes: Navíc oceňuji,že jsi uvedla rozměr plechu;-):yes:

Betyna:
Děkuji. :-) Tohle je první komentář k mému prvnímu receptu na těchto stránkách a je kladný. :-K

moc pěkný

Tématické fráze:
krehky jablecny kolac, strouhaný koláč s jablky, strouhaný jablečný koláč, jablečný koláč na plech, křehký jablečný koláč na plech, strouhaný jablkový koláč, recept na křehký jablečný koláč, křehký jablečný koláč s pudinkem, jablečný koláč, jablečný koláč strouhaný, krehky koláč s jablky, jablecný strouhaný koláč, křehký koláč, strouhany kolac, jablečný křehký koláč, koláč s jablky, recept na jablečný koláč, levný jablečný koláč, jablečný koláč krehky, jablečný koláč recept

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, kypřící prášek do pečiva, vejce, mléko, tuk hera, citron, šťáva citronová, jablko, pudink vanilkový, cukr moučkový, skořice mletá

Přidat fotografie receptu