Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Krok 1: Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, osolíme, posypeme kmínem a celým pepřem. Pokud přidáváme i křen, tak jej důkladně očistíme, nastrouháme a přimícháme k zelí.
Krok 2: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu.
Krok 3: Potom zelí natlačíme do čistých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva. Otřeme je dočista a zavíčkujeme.
Krok 4: Sklenice dáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Zelí pracuje a kvasí - až tak moc, že se víčka vypoulí a může zpod nich vytéct i trocha vody (proto stojí sklenice na plechu).
Krok 5: Necháme kvasit asi 2–3 týdny, víčka by se měla zarovnat, nebo jim tlakem prstu pomůžeme.
Krok 6: Kysané zelí uložíme do sklepa a můžeme konzumovat.
Krok 7: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.
Zveřejněno 7. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Moje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 14 hodinami
Boží milosti
Přidáno 20. 4. 2025 17:00
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno 20. 4. 2025 15:00
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
miklve před 1 minutou
Závin z jogurtového těsta
miklve před 2 minutami
Cuketový koláč s ovocem
miklve před 3 minutami
Tortilla plněná kuřecím masem
miklve před 4 minutami
Květákový nákyp s hráškem
miklve před 5 minutami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
miklve před 12 minutami
Biskupský chlebíček III.
Benetka před 1 hodinou
Club sušenky
Kerstein před 1 hodinou
Hrachová kaše s cibulkou
Michaela87 před 2 hodinami
Tvarohový beránek
zelenapampeliska před 3 hodinami
Tématické fráze:
nakládání zelí,
nakládání kysaného zelí do sklenice,
kysané zelí postup nakládání,
kysané zelí postup nakládání,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
jak naložit zelí,
kysané zelí ve sklenicích,
nakládání kysaného zelí,
jak zavarit kysane zeli,
recept na nakládané kysané zelí,
zavařování kysaného zelí,
kvašené zelí postup nakládání,
nakládání zelí recept,
kysané zelí,
domácí kysané zelí,
jak nakládat zelí,
jak naložit kysané zelí,
domácí výroba kysaného zelí,
nakládané kysané zelí recepty
Suroviny:
zelí hlávkové,
zelí,
kmín celý,
pepř celý,
křen
Komentáře (246)