Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husí stehna v šouletu

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 706 kJ /
1 125 kcal
Bílkoviny49,82 g
Tuky5,32 g
Vláknina34,66 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 47 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy204,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem několikrát propláchneme kroupy a namočíme je do čisté vody. Hrách přebereme a namočíme zvlášť. Druhý den ke kroupám přidáme lžíci sádla, sůl a kmín a uvaříme doměkka. Hrách vaříme ve stejné vodě, v které se namáčel, k napůl uvařenému teprve přidáme sůl a dovaříme doměkka. Obojí po uvaření scedíme. Krok 2: Stehna očistíme, osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme víkem a pečeme v troubě na 200°C hodinu. Pak víko odkryjeme, stehna pořádně propícháme vidličkou, slijeme sádlo, které pustila. Zvýšíme teplotu na 230°C a pečeme asi půl hodiny do úplného změknutí. Občas zkontrolujeme, podle potřeby podlijeme a povrch přeléváme výpekem. Krok 3: Na odlitém husím sádle usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, Smícháme s kroupami a hrachem, ochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Směs vložíme do pekáče vymazaného husím sádlem, navrch položíme upečená stehna, trochu polijeme výpekem a krátce (asi 15 minut) zapečeme při 250°C. Delším pečením by se maso i směs vysušily. Krok 4: Podáváme s dušeným kysaným zelím nebo kyselou okurkou.

TIP: Jak správně upéct husu

Zveřejněno 27. 9. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí stehna v šouletu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9jp

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí stehna v šouletu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9jp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Recept super, ale takhle odpižlat stehna 😖, to je lepší už je odříznout jako čtvrtky...

Sunshine: Máte zřejmě na mysli přiložené video na porcování husy. Husa běžně váží 3-4 kg, většinou z ní je 8 porcí. Celá čtvrtka je na jednu porci velká. Děkuji za pochvalu receptu 😊

V minulosti šoulet se vařil hrách a kroupy odděleně, protože se používal hrách zelený neloupaný a ten se vaří mnohem déle než kroupy. ale nechápu proč sádlo při vaření, když tu voda potom scedím / za stálého míchání do kanálu/ . pokud má někdo odzkoušeno, že potřebná doba na uvaření hrachu a krup je stejná, tak proč ne, klidně vařit společně. Osobně v šouletu zapékám i předem pečené kotlety - šikmo zastrčené do hmoty a přelité výpekem. :yes:

Olda: Sádlo (nebo jiný tuk) ke kroupám se přidává proto, aby se nepřichytily ke dnu, mají k tomu sklony :-8

Pokud má někdo pochyby o mém postupu přípravy šouletu, může nahlédnout do kuchařky Anuše Kejřové a Kuchařky naší vesnice :-p

Je to klasicky soulet, jak se zda. Je velice doby, delal jsem to z kuretem i krocanem. Jen tu je pro ne zahada: proc ten hrach a kroupy musim varit kazde zvlaste, kdyz oboji vezme stejne, asi dve hodiny. Proc ne v jednom hrnci? Vi to vubec nekdo, nebo je to jen takova starodavna tradice.

Paul Sulc: V minulosti šoulet se vařil hrách a kroupy odděleně, protože se používal hrách zelený neloupaný a ten se vaří mnohem déle než kroupy, pokud má někdo odzkoušeno, že potřebná doba na uvaření hrachu a krup je stejná, tak proč ne, klidně vařit společně. :-8

Zobrazit 2 starší odpovědi

Moc pěkné stehýnko, nechala bych se také pozvat:-D:yes:

Krása :yes::yes:

Děkuji všem, komu se recept líbí :-K:-K

maris: V tom případě děkuju i Tobě za milý komentář :-K

Zobrazit starší odpověď

Líbí se mi receptík,nemám vzpomínku,jsem z velkoměsta,vždy jsem o tom jen slyšela;-),ale na takovou hostinu bych se nechala pozvat:-*;-):yes:

To je i moje vzpomínka:-) - jen si matně vzpomínám, že babička snad dávala fazole, ne hrách, byla to dobrota, v životě jsem to nevařila;-)

zizala: NÁDHERA!!!

Zobrazit starší odpověď

Šoulet jsem milovala, třebaže jsme ho mockrát nevařili. Hus byl sice plný dvůr, ale obyčejně se stehna upekla a z prsou se udělaly načesnekované řízky. Šoulet byl tak jednou za rok. Bodík.:yes::yes:

hospodyne: Moji rodiče šoulet nedělali, začala jsem s ním až jako vdaná a velice mi zachutnal. Moje babička taky chovala husy, měla nás 6 vnoučat a všem nastřádala peří na kompletní výbavu :yes: Ovšem nejvíc vzpomínám na ty husy na talíři :-) a pak taky, jak jsem jim jako malá holka sháněla a sekala kopřivy a vyháněla je na pastvu. Kde ty doby jsou? :-(

Naši v šouletu dělali slepici :yes::yes::yes:

Ó, nádherná klasika:-!:yes::yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
husí stehna, husí stehna v šouletu, husí šoulet, husí stehna recepty, šoulet z cizrny, husí stehna recept, husa s šouletem, šoulet s husou, husí stehno, recept na husí šoulet, husi stehno na souletu, husy stechno, recept na husí stehna, pečené husí stehno, šoulet, husí stehna v šoulet, husí v šouletu, kuřecí stehno v šouletu, husí stehno v šouletu, cízrle, pečené kroupy s hrachem

Suroviny:
stehno husí, sůl, kmín celý, hrách, kroupy, cibule, česnek, majoránka, pepř

Přidat fotografie receptu