Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Krok 1: Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, osolíme, posypeme kmínem a celým pepřem. Pokud přidáváme i křen, tak jej důkladně očistíme, nastrouháme a přimícháme k zelí.
Krok 2: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu.
Krok 3: Potom zelí natlačíme do čistých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva. Otřeme je dočista a zavíčkujeme.
Krok 4: Sklenice dáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Zelí pracuje a kvasí - až tak moc, že se víčka vypoulí a může zpod nich vytéct i trocha vody (proto stojí sklenice na plechu).
Krok 5: Necháme kvasit asi 2–3 týdny, víčka by se měla zarovnat, nebo jim tlakem prstu pomůžeme.
Krok 6: Kysané zelí uložíme do sklepa a můžeme konzumovat.
Krok 7: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.
Zveřejněno 7. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Moje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Nejnovější recepty
Jarní kuřátka s mandlovou nádivkou
Přidáno před 53 minutami
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Škubánky se zelím z červené řepy
Přidáno před 15 hodinami
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Brokolicový nákyp s mrkví a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Obalený květák z remosky
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sypaná tvarohová buchta
Noumik před 1 hodinou
Jarní salát s vajíčky a zálivkou
JaromiraVlasakova před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Milahu před 11 hodinami
Zelí s medem
pajaheltuska před 12 hodinami
Krkovice pečená na hlávkovém zelí
Sahula před 12 hodinami
Netradiční dušené kysané zelí s přírodní krkovicí
Sahula před 12 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suz4n před 13 hodinami
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou
Andyzvesnice před 13 hodinami
Netradiční cibulačka se žampiony
Andyzvesnice před 14 hodinami
Pikantní čočka
Karel849 před 14 hodinami
Tématické fráze:
nakládání zelí,
nakládání kysaného zelí do sklenice,
kysané zelí postup nakládání,
kysané zelí postup nakládání,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
jak naložit zelí,
kysané zelí ve sklenicích,
nakládání kysaného zelí,
jak zavarit kysane zeli,
recept na nakládané kysané zelí,
zavařování kysaného zelí,
kvašené zelí postup nakládání,
nakládání zelí recept,
kysané zelí,
domácí kysané zelí,
jak nakládat zelí,
jak naložit kysané zelí,
domácí výroba kysaného zelí,
nakládané kysané zelí recepty
Suroviny:
zelí hlávkové,
zelí,
kmín celý,
pepř celý,
křen
Komentáře (246)