Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nudle do polévky

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka +++ Zdenka +++

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Domácí nudle stojí za trochu času a námahy, protože chutnají úplně jinak, než kupované. Recept na domácí nudle vám bude fungovat, ať už se rozhodnete vzít jakoukoli mouku – hladkou, polohrubou i hrubou.

Suroviny pro 1 dávka

asi na 8 polévkových porcí

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 893 kJ /
453 kcal
Bílkoviny18,68 g
Tuky8,56 g
Vláknina3,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 101 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy73,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve na vál dáme mouku, do ní uděláme důlek a do důlku klepneme 1 vejce. Nejdříve vidličkou trochu promícháme a pak zpracujeme rukou. Těsto nesmí být moc tvrdé. Pokud je potřeba, přidáme lžičku vody. Krok 2: Bochánek rozpůlíme a rozválíme válečkem na nudle 2 placky, které odložíme na čistou utěrku oschnout asi na 1/2 až 3/4 hodiny. Záleží na teplotě místnosti. Dáme pozor, aby těsto nepřeschlo, už by se při krájení lámalo. Krok 3: Potom z každé placky nařežeme asi 5 centimetrů široké proužky, pásky naskládáme na sebe a nakrájíme na velice jemné nudličky (pokud nemáte strojek na nudle). Krok 4: Vše potom rozhodíme na utěrku a necháme pořádně proschnout. Krok 5: Po proschnutí uložíme do nádoby (sklenice) a uchováme. Potom v případě potřeby zaváříme do polévky.

Zveřejněno 27. 10. 2010

Poznámka autorky Zdenka +++

Z tohoto těsta dělám i široké nudle a flíčky a jsou super.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nudle do polévky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOyp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nudle do polévky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOyp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Také je dělám, přes 50 roků Jsou vynikající.:-K

Stará paní mlynářka mě poradila když dělám nudle nebo fleky tak těsto dát na vále pod nahřátý litinový kastrol asi na 1/4hod propařit. Je to bájo, dělám to tak už 50let a prima. Těsto se nádherně vyvaluje.

Dělam nudle teprve par měsícu,učila mě kamarádka a ta už je dělá 20let,domáci vajička,pokojove teploty 250g hrube mouky a 250g polohrubé mouky a 5vajíček zamichám vidličkou a pak rukama těsto aby se nelepilo,udělám si 4 valečky z toho těsta a zabalim do mikroten.folie dám je do lednice min.2hod.ale třeba i celou noc,postupně každy váleček rozválim na hladke mouce a na strojku od 7stupně po 2 nebo 1,chvilku 5min.necham na utěrce nesmí být suché ani vlchke tak akorát a dělám na strojku nudle a jsou výborne kdo jednou skusí jiné už nechce,ale každý má ten svuj recept nejračí.:-)Jarda .

Eva z USA 14. 4. 2015 22:20
Jelikoz ziji v USA jiz 13let a tady nemame tolik druhu mouky, ale delam z polohrube a nekdy i z hladke.Jsou vyborne, ale jednu radu naucila jsem se susit placky na nudle v susicce a to nema chybu. Za 10 minut uz krajim a necham doschnout v susicce a nebo jen tak na lince. Snad to i nekomu z Vas pomuze, nyni jdu delat alespon z 20 vejec.

Těsto za minutu hotové,dobře se s ním pracovalo:-)):yes: a to jsem dělala nudle poprvé!:-K Díky moc.

zizala:dělám to také tak, mouka která mi zbyde přesiju zpět;-)

Takto dělávala nudle už i moje maminka a já v tom pokračuji;-)Zasloužený bodík:yes:

Zdeni máš jemňoučké nudličky:-D:yes: prostě, domácí jsou domácí i když není tolik času dělávám - já přidávám do těsta pár kapek oleje

mumisek: Zasmála jsem se a zároveň si vzpoměla, jak jsem nevěstě dala upečené a nazdobené perníčky, aby si je mohla na stužce rozvěsit po klíčích, protože se jí to u mě líbilo a ráno našla jen stužky a nažranýho psa. Měli úžasného vipeta, žravějšího psa jsem v životě neviděla, když objevil na půdě pytel se zrním pro slepice, užral i to zrní. Tak hezký den, jdu na ty nudle - u nás se o ně bát nemusím, naše jezevčička dlouze váhá i nad šunkou.
:-)):-)):-)):yes:

Nu, docela dobře se dělaly, krájela jsem je sice růčo nožem, ale dobré. Akorát ráno po sušení na topení jsem přišla na to, že i pes jich trochu užral.
Takže jsou asi vážně dobré...:-D

U nás se také dělali nudle a pamatuji si,jak se sušilo na utěrkách a pak se jemně krájelo;-)Už jsem je léta nedělala díky za připomenutí;-)+1

Do jednoho vajíčka se zapracuje s klidem 10dkg mouky. Ze zvědavosti jsem vajíčko zvážila. Mám všechna kolem 60g.Někdy i víc. Vajíčka mám od vlastních slepiček.

colombo65, jak píše zizalka přesně tak to dělám .:-K

No vidíš, člověk se pořád učí...vodu jsme dávali, aby těsto bylo měkčí a lépe se rozvalovalo, ale když se asi dá ta polohrubá mouka, už se voda nemusí...to si musím pamatovat

Colombo. souhlas se žížalkou, já jsem taky tak zvyklá, bez vážení a pak přesít tu mouku. Ale vodu jsme teda nedávali. Hrubou mouku jsme používali jen na strouhání a drobnou zavářku, jinak polohrubou.

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
domácí nudle do polévky, nudle do polévky, nudle do polévky recept, polevkove nudle, recept na domácí polévkové nudle, domácí polévkové nudle, domácí nudle z polohrubé mouky, recept na domácí nudle do polévky, domácí nudle do polévky recept, polévkové nudle recept, recept na nudle do polévky, domácí vlasové nudle, nudle do polivky, kráječ na polévkové nudle, recept na polévkové nudle, domácí nudle do polévky videorecept, recept nudle do polévky, recepty polevkové nudle, recept na nudle, domácí nudle do polívky

Suroviny:
vejce, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu