Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Comtessa de noir - luxusní bábovka

Bábovka, dříve známá jen jako forma na pečení, patří k tradičním moučníkům české kuchyně. Z dětství si ji jistě vybavíte jako sladkou tečku po nedělním obědě u babičky. Dnes už možná trochu zevšedněla, ale stále se najdou recepty, které vás překvapí netradiční chutí, přesně jako tento.

Hodnocení receptu je 5,0 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 164 kJ /
4 580 kcal
Bílkoviny80,93 g
Tuky235,64 g
Vláknina34,65 g
Cholesterol 419 mg
Sodík 954 mg
Sůl2,96 g
Sacharidy500,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny studené ingredience vytáhneme z lednice s předstihem, aby měly pokojovou teplotu. Krok 2: Formu na bábovku vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 3: Mouku a kakao prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče, skořici, kypřicí prášek, nastrouhanou čokoládu a mandlové lupínky. Vše promícháme. Krok 4: Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme zakysanou smetanu, červené víno a promícháme. Krok 5: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Krok 6: Do žloutkové pěny přimícháme sypkou směs a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků. Krok 7: Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a vložíme do trouby. Krok 8: Pečeme asi 45-60 minut (podle zkušenosti s vlastní troubou). Pro jistotu špejlí zkontrolujeme, že je bábovka dobře propečená. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá. Krok 9: Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme asi 5-10 minut odpočinout. Poté opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Krok 10: Před podáváním můžeme pocukrovat.

TIP: Jak snadno vyklopit bábovku

Zveřejněno 11. 5. 2015

Poznámka autorky zizala

Zdroj: Jedna z knih Mirky Slavíkové, upraveno.

V bábovce se krásně doplňuje chuť čokolády, skořice a pomeranče. Je moc dobrá, vláčná, nepřeslazená, zkuste :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Comtessa de noir - luxusní bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r6kE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Comtessa de noir - luxusní bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r6kE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (30)

:-K<3

:-)<3:yes::yes::-K

Jindriskas: Já děkuji za vyzkoušení a pochvalu :-K. Mám radost, že chutnala:-8.

VÝBORNÁ, děkuji za recept

Právě jsem vytáhla z trouby. Vzala jsem velkou formu, ale i když bábovka naskočila je jí ve formě 3/4. Voní krásně. Muž to sní, i když není moc vysoká, když je tam čokoláda a když ne, vezmu do práce. Těsto bylo dost hutné. Doufám, že bude dobrá, dala jsem tam poctivě všechny ingredience.

Odeta Wollmanova: Mám různé velikosti forem, do malé 1,2 l by se těsto nevešlo. Doufám, že vám bude chutnat :-).

moravska.italka: Díky za krásnou fotku, doufám, že chutnalo :-K:-K

Jde něčím nahradit to víno? U nás se víno ne pije a kupovat kvůli tomu víno, které se pak vylile se mi nechce. Děkuji

Evik Evca: Bohužel Vás zklamu. Víno ničím nahradit nejde. Nejde jen o barvu, ale i chuť. Zkuste raději jiný recept ;-)

V neděli mám v plánu ji vyzkoušet-vypadá skvěle a tak bude jistě i chutnat :) :-) :yes:

Vase babovka je opravdu luxusni. Pekla jsem dopoledne a jakmile vychladla, snedli jsme ve dvou celou polovinu. :-) Dekuji za recept.

zkuste ještě k té skořici špetku mletého hřebíčku, ale potvrzuji, že tohle je bábovka s velkým,převelikým B

Helena: :-K;-) Díky. Někdy zkusím.

Dnes jsem ji dělala poprvé , bábovka byla luxusní :-)

Jasisa: Děkuji, mám radost :-K

Jarmila Niklová 20. 7. 2016 18:34
Zkoušela jsem,je opravdu výborná i když se zdá že složitá.
:-K

Něco naprosto úúúúúúúúúúúúúžasnýho :-) Za mě jednička s hvězdičkou:yes:

Alena : Díky :-K:-K

Miluška: Děkuji za pochvalu :-K:-K a jsem ráda, že bábovka chutnala. Čokoládu lze strouhat na robotu nebo rotačním struhadlem, usnadní to práci :-)
Například:
http://www.kinghoff.cz/rotacni-struhadlo-king-hoff...

Bábovka je fakt luxusní, velmi doporučuji, akorát ta čokoláda strouhat je teochu náročné, ale jinak rychlé!:-))

Tématické fráze:
babovka komtesa, bábovka, luxusní banánová bábovka, recepty mirky slavíkové, bábovka komtesy, babovka komtesa recept, luxusní maslova babovka, babovka od slavikove, recept na luxusní cupcakes, bábovka recept, luksusni babovka, komtesa de noire, mirka slavíková bábovka, recept na bábovku, noiar babovka, luxusní třená bábovka, tvarohová bábovka de luxe, bábovka od mirky, bábovka z holandského kakaa, luxusníbábovka

Suroviny:
vejce, cukr krupice, máslo, mouka hladká, kakao holandské, skořice mletá, kypřící prášek do pečiva, lupínky mandlové, čokoláda hořká, pomeranče, víno červené, smetana zakysaná, sůl, máslo, mouka hrubá, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu