Máslová vánočka z pěti pramenů
Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky pletené z pěti pramenů.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 802 kJ / 4 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,06 g |
Tuky | 118,89 g |
Vláknina | 24,52 g |
Cholesterol | 374 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 692,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na drožďový kvásek (omládek) v míse dobře promícháme a zakryté necháme 45-60 minut kynout.
Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 60-75 minut kynout.
Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, protože bude stačit na dvě vánočky.
Krok 4: Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 5: Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.
Krok 6: Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.
Krok 7: Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.
Krok 8: Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.
Krok 9: Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků stiskneme dohromady a zahrneme pod vánočku.
Krok 10: Hotovou vánočku necháme na plechu nakynout, pomažeme vejcem a posypeme mandlemi. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-35 minut pečeme.
Zveřejněno 28. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
Moje poznámka
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
Nejnovější recepty
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno před 7 hodinami
Chřestová polévka
Přidáno před 8 hodinami
Rebarborovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 8 hodinami
Rychlovka z králíka (nízkosacharidová strava)
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí trhané maso
Přidáno před 11 hodinami
Směs hub na cibulce a medvědím česneku s těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kopřivový sirup
BlancaL před 43 minutami
Kopřivový sirup s trochou pampelišek
BlancaL před 45 minutami
Mini cheesecake
blazenak před 2 hodinami
Domácí česneková pomazánka
radekfiala před 3 hodinami
Pizza bez droždí
hanapelanova18 před 4 hodinami
Tortillový koláč s vejci a ředkvičkami
Antonausprag před 4 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
evik_svistik před 5 hodinami
Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Senex před 6 hodinami
Zeleninový guláš bez masa a uzeniny
TondaJ před 6 hodinami
Jablečné řezy s tvarohem a smetanou
chocho před 7 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky ze šesti pramenů,
domácí pekárna recepty,
pletení vánočky ze šesti,
vánočka ze šesti,
pletení vánočky ze 6,
pletení vánočky,
pletení vánočky ze 4 pramenů,
vánočka ze 6,
vanočka pletení,
pletení vánočky z pěti,
recept vanocka,
vánočka recept,
vánočka z hladké mouky,
domácí vánočka,
pleteme vánočku,
pletení vánočky ze 6 pramenů,
jak uplést vánočku,
pletení vánočky z 6 pramenů,
vynikající vánočka
Suroviny:
voda,
med,
droždí,
mouka hladká,
voda,
máslo,
cukr,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (199)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Rozmarýnové uzlíky
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Jinak vyloženě dokonalá
magdalenka: jsi zlatá
Všichni byli nadšení. Přidávám do toho rozinky nebo brusinky a dvě hrsti posekaných oříšků..
cathleen: objevila jsem teď Váš Velikonoční mazanec ,vyzkouším i ten , děkuji za úžasné recepty
A veliké díky i za foto s nádhernou vánočkou
Dovoluji si přidat fotku a děkuji za bezkonkurenční recept
Krásné Vánoce všem????️
Jinak zadělat můžete ručně tak, jako popisuji postup v pekárně. Omládek je tady právě kvůli větší nadýchanosti vánočky
Jinak tento recept je úplně luxusní, peču velmi často - i na dovolené atd, na hory, dětem na svačinu.
V Sama doma paní pletla vánočku z osmi pramenů, moc se mi to líbilo, takže v sobotu budu mít premiéru. Ta se nemůže rozjet, nešpejluje se a tvar je báječný. Bez symboliky.
Kdysi jsem takové pletení viděla v Hledání ztraceného času, v Masarykových domovech pekli vánočky pro obyvatele a právě tímto způsobem, vánočky byly velmi dlouhé a nedalo se vidět, jak to pekaři dělají.
Uvítala by som v recepte teplotu a čas - na Pekárnománii to máš.
Ďakujem za skvelý recept, kto sa bojí komplikovaných receptov a pletenia vianočky - tento recept doporučujem!!!
hospodyne: to je opravdu prima vychytávka pro toho, kdo by mohl mít ze zaplétání vánočky veliké obavy, díky
Různé zaplétání je tady ve videu - 10 způsobů
https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU
Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte!
hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná
feri.j: děkuji, i za fotku
casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.
Omládek kyne 45-60 minut, těsto v míse pak 60-90 minut a je dobré ho během kynutí 1-2x promísit.
Jak dlouho péct si už nevzpomenu, chci upéct znovu a změřím. Zapekla bych ji na 190°C, 5 minut (vkládat do dobře vyhřáté trouby) a dopekla bych při 160-170°C, dalších asi 30-40 minut.
No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč
Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší
Dotaz:
"15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte?
Máte moc krásnou vánočku
Pekla jsem je zrovna vcera, dvě, už máme jen jednu
Vánočku od Cathleen jsem už několikrát vyzkoušela a je skvělá!!!