Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plundrové těsto

Plundrové těsto svým vzhledem připomíná těsto listové, na rozdíl od něj je však kynuté a překládané s vrstvou tuku. Díky tomu je výsledné pečivo vláčné, jemné a méně se drobí. Toto těsto se skvěle hodí pro přípravu šneků, croissantů a dalších druhů pečiva, a to jak naslano, tak nasladko.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MarieskaM12 MarieskaM12

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min bez doby kynutí a chlazení

45 min (45 min příprava, bez doby kynutí a chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 075 kJ /
1 930 kcal
Bílkoviny32,94 g
Tuky121,91 g
Vláknina7,80 g
Cholesterol 558 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,06 g
Sacharidy171,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Polovinu másla nastrouháme, přidáme polovinu mouky a uhněteme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme v chladu. Krok 2: Ve druhé polovině mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme žloutek, špetku soli a zbytek rozpuštěného másla a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném válu na obdélník. Doprostřed plátu položíme vychlazený bochánek tukového těsta a plát kynutého těsta přes něj ze stran přeložíme. Krok 4: Obě těsta společně rozválíme opět na obdélník, který natřikrát přeložíme přes sebe a opět rozválíme na obdélník. Postup zopakujeme ještě jednou a hotové těsto použijeme podle potřeby.

Zveřejněno 3. 2. 2017

Poznámka autorky MarieskaM12

Kynuté těsto nesmí být řídké, protože by se špatně spojilo s tukovým bochánkem a nevytvořilo vrstvy. Některé recepty proto doporučují nechat ho vykynout přes noc v chladničce.

Připravené těsto zpracujte ihned, jinak vyschne, popraská a nelze ho již hladce a vláčně rozválet.

Připravené kousky těsta rozložte na vymazaný plech (nebo vyložený papírem na pečení) v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože těsto při pečení nabude. Těsto zakryjte vlhkou utěrkou (aby neoschlo a nepopraskalo) a nechte asi 30 minut kynout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Plundrové těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BGyk

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Plundrové těsto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BGyk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

já ho těď zkoušim, ale to kynuté se mi zdá moc mastné z toho másla.Uvidim, jestli mi v lednici vykyne.

To těsto znám, je výborné :-8

Tématické fráze:
plundrové těsto, plundrové těsto recept, recept na plundrové těsto, domácí plundrové těsto, jednoduché plundrové těsto, nejlepší plundrové těsto, buchty z plundrového těsta, testoplundrove, nejlepší recept na šneky z piizzového těsta, plundrové těsto., plundrové tšsto, slane tycinky plundrove, plundrove kynute testo, plundrované těsto, výborné plundrové těsto, co je plundrove testo, plundrové, těsto plundrové, plundrové těsto recepty, z plundrového těsta

Suroviny:
máslo, mouka hladká, droždí, cukr vanilkový, mléko, žloutek, sůl, mouka

Přidat fotografie receptu