Pampelišková káva
Pampeliška je krásná a velmi užitečná rostlina. Listy přidáme do salátů, připravíme z ní pampeliškový med a navíc z jejích kořenů můžeme připravit vynikající a samozřejmě bezkofeinovou kávu.
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve se musíme vybavit špičatou lopatkou nebo větším nožem a na procházce dál od silnic vydloubat pampeliškové kořeny.
Krok 2: Doma kořeny pořádně očistíme od hlíny. Na povrchu je hnědá tenká slupka, která jde nožem dobře oloupat.
Krok 3: Dobře očištěné kořeny nakrájíme na kolečka.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Zveřejněno 16. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Moje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Nejnovější recepty
Jarní polévka s růžičkovou kapustou
Přidáno před 6 hodinami
Mini mazance s meruňkami
Přidáno před 7 hodinami
Biskupský beránek
Přidáno před 21 hodinami
Barevná vajíčka
Přidáno před 23 hodinami
Pikantní segedínský guláš
Přidáno 18. 4. 2025 13:59
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno 18. 4. 2025 13:45
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Turecká vejce
Lucie1001 před 32 minutami
Velikonoční vajíčková pomazánka
Pavlicek2006 před 57 minutami
Zvěřinový guláš
Sumaru před 2 hodinami
Šlehačkový beránek
Piafka před 2 hodinami
Květákovo-brokolicová polévka s rybičkama
RomanaMonika před 2 hodinami
Biskupský beránek
janina8 před 2 hodinami
Knedlík z polenty
Denade před 2 hodinami
Kokosový beránek
Mikinka30 před 3 hodinami
Velikonoční nádivka - jak ji dělám já
Blazenka před 3 hodinami
Tématické fráze:
pampelišková detoxikační káva,
pampeliškové kafe,
kořen z pampelišky recept,
kafe z pampelišky,
pampelišková,
kořen pampelišky recepty,
recept na pampeliškovou kávu,
kořen pampelišky recept,
pamplišková káva,
jak se dělá pampelišková káva,
recept pampelišky,
recepty káv,
kava z pampeliškoveho kořene,
jak ochutit kavu,
ledová káva smoothie,
pampeliski zalite,
pampeliskovakava.cz,
kava z kořenů,
pampeliškové kafe recept,
pamoeliskova kava
Suroviny:
Komentáře (16)