Pampelišková káva
Pampeliška je krásná a velmi užitečná rostlina. Listy přidáme do salátů, připravíme z ní pampeliškový med a navíc z jejích kořenů můžeme připravit vynikající a samozřejmě bezkofeinovou kávu.
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve se musíme vybavit špičatou lopatkou nebo větším nožem a na procházce dál od silnic vydloubat pampeliškové kořeny.
Krok 2: Doma kořeny pořádně očistíme od hlíny. Na povrchu je hnědá tenká slupka, která jde nožem dobře oloupat.
Krok 3: Dobře očištěné kořeny nakrájíme na kolečka.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Zveřejněno 16. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Moje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 6 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 8 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 12 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 4 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 5 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 5 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 8 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 9 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 9 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 10 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 12 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 14 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 14 hodinami
Tématické fráze:
pampelišková detoxikační káva,
pampeliškové kafe,
kořen z pampelišky recept,
kafe z pampelišky,
pampelišková,
kořen pampelišky recepty,
recept na pampeliškovou kávu,
kořen pampelišky recept,
pamplišková káva,
jak se dělá pampelišková káva,
recept pampelišky,
recepty káv,
kava z pampeliškoveho kořene,
jak ochutit kavu,
ledová káva smoothie,
pampeliski zalite,
pampeliskovakava.cz,
kava z kořenů,
pampeliškové kafe recept,
pamoeliskova kava
Suroviny:
Komentáře (16)