Pampelišková káva
Pampeliška je krásná a velmi užitečná rostlina. Listy přidáme do salátů, připravíme z ní pampeliškový med a navíc z jejích kořenů můžeme připravit vynikající a samozřejmě bezkofeinovou kávu.
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve se musíme vybavit špičatou lopatkou nebo větším nožem a na procházce dál od silnic vydloubat pampeliškové kořeny.
Krok 2: Doma kořeny pořádně očistíme od hlíny. Na povrchu je hnědá tenká slupka, která jde nožem dobře oloupat.
Krok 3: Dobře očištěné kořeny nakrájíme na kolečka.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Zveřejněno 16. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Moje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 21 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 23 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodový likér
Jirka55221 před 21 minutami
Vánoční věnec
Stefi.f před 4 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 11 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 13 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 13 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 13 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 13 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 14 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 14 hodinami
Tématické fráze:
pampelišková detoxikační káva,
pampeliškové kafe,
kořen z pampelišky recept,
kafe z pampelišky,
pampelišková,
kořen pampelišky recepty,
recept na pampeliškovou kávu,
kořen pampelišky recept,
pamplišková káva,
jak se dělá pampelišková káva,
recept pampelišky,
recepty káv,
kava z pampeliškoveho kořene,
jak ochutit kavu,
ledová káva smoothie,
pampeliski zalite,
pampeliskovakava.cz,
kava z kořenů,
pampeliškové kafe recept,
pamoeliskova kava
Suroviny:
Komentáře (17)
Nevím , co si mám myslet. Pokud by se jednalo o pampeliškové víno- musí být výborné, ale toto???Musím vyzkoušet.
http://www.tchiboblog.cz/pampeliskova-detoxikacni-...
a říkala jsem si, že to budu muset vyzkoušet až pojedeme ven.
Hodně dlouho jsem ji chtěla vyzkoušet, myslím, že to stálo za to
Že ale i z pampelišky?
No proč ne, že