Linecké citronové - křehké
Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Křehké linecké cukroví patří mezi vánoční oblíbence již celá desetiletí. Vyzkoušejte tento recept, provoní domov máslem a citronem.

Suroviny pro 1 dávka
dle velikosti
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 695 kJ / 4 707 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,82 g |
Tuky | 248,25 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,14 g |
Sodík | 50 mg |
Sůl | 0,07 g |
Sacharidy | 569,93 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecké citronové - křehké
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p8nV
Moje poznámka
Linecké citronové - křehké
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p8nV
Nejnovější recepty
Směs hub s medvědím česneku a těstovinami
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí minutka z vykostěných marinovaných stehen
Přidáno před 15 hodinami
Loštická pomazánka s paprikou
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí srdíčka s paprikami a rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Makovec s povidly a pomerančem
Přidáno před 18 hodinami
Koláčky s nektarinkou
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bezmasý guláš z hlívy
Ajca1 před 1 hodinou
Upečená naložená krkovička
tara23 před 2 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
KuchtaPaja před 2 hodinami
Zeleninový guláš bez masa a uzeniny
michna před 3 hodinami
Tvarohová bábovka
Rena64 před 17 hodinami
Ořechová náplň (nejlepší, co znám)
Panova před 18 hodinami
Pěnová bábovka
Sefiragold před 19 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
MirkaP před 22 hodinami
Houbový pekáček
bobnak před 23 hodinami
Vepřové pod zelím pečené - z remosky
bobnak 27. 4. 2025 11:38
Tématické fráze:
nejlepší křehké linecké cukroví,
křehké linecké těsto,
křehke linecke cukrovi,
krém na linecké cukroví,
citronový krém do cukroví,
citrónové linecké cukroví,
křehké linecké těsto recept,
citronový krém na cukroví,
linecké cukroví citronové,
citronové linecké těsto,
krém do lineckého cukroví,
linecké citronové vykrajované,
linecké citronové cukroví,
citrónové cukroví,
vynikající linecké cukroví,
krém do lineckého,
krémy na linecké. cukroví,
linecké těsto citronove,
linecké cukroví se solamylem,
linecké těsto se solamylem
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
solamyl,
žloutek,
kypřící prášek do pečiva,
šťáva citronová,
marmeláda
Komentáře (195)
Dělám i kakaové a ořechové a všem vždy cukroví moc chutná.Jen doporučuji menší tvary,je opravdu křehounké
A škrob zásadně český SOLAMYL
No, léta plním malinovou (i kupovanou), a věřte nevěřte, ale s citrusy se to nebije ani náhodou
Možná i hodně dobrý, domácí meruňkový džemík ..... by se hodil!
A já jsem letos smíchala rybízový s malinovým, taky experiment a čekám, až se to proleží........
Tento rcp jsem zkoušel 20. 12. 2018 18:10:10
Běžně dělám bez škrobu a šťávu dávám jakou mám
Ale hlavně nezapomeňte na kůůůru! Ať tu, či onu.
Korpusy budou možná trošku kropenaté (i podle teploty pečení) ale vůně, ta vůůůně a chuť, tak ta je tedy potom jedna báseň
No ááá nebo i dvě bááásně, že
Nám lemon curd v lineckém chutná, samozřejmě i marmeláda nebo jen tak.
No a co byste tak ráda cítila, he?
Velice vyvážená citronová chuť a nedejte se odradit cenou , že za to nemůže být kvalitní poleva - může! Přijemné konstatování. Výrobce je ze Slovenska www.lianasro.sk. Použila jsem do krému ,do tvarohového koláče a jako bílou polevu vymíchala s bílkem na perníčky - nádherně drží, dá se skladovat už zamíchaná v lednici, naředit rumem....... a ta chuť...
Bude to určitě dobré s citronovou náplní ! V těste je citron. Někde jsem teď četla, že žloutky je potřeba vymíchat s citronovou šťávou a až pak přidat k mouce, prý budou křehčí.
Paralelně dávku se škrobem a druhou pouze s moukou.
V rcp stojí psáno: "... rozválíme na placku, ne méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme..." Když jsem viděl, že kolečka při pečení vyběhla jak malé koblihy, tak další plechy jsem už dělal z těsta vyvalovaného na 2mm a vše bylo OK
Ano, hned po upečení jsou kolečka ze škrobu křehčí
Ano, 24 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí (ale jeden z degustátorů to už nerozeznal)
Ano, 48 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí ale rozdíl je nepatrný.
A dnes, tedy 144 hod. před předpokládanou konzumací pro mou osobu, která se bezhlavě vrhá k sousedovi přes plot pro pírko z přepeřující slééépky, z toho plyne: No a proč bych měl místo mouky 10,-/kg dělat cosi ze škrobu 200,-/kg (gustin), když ve finále to stejně nikdo nepozná, he?
Pekl jsem při 175°C dobleda jak jsem zvyklý, ale paní casinová hned poznala, že je v těstě škrob
No, jsem zvědav, jak budou mančaftu chutnat vedle klasiky 1:2:3
Snědeno? Onehdy jste tu někde psala, že jdete kontrolovat krabici a že je v ní skoro nic. Nevím, jak je početný váš mančaft, ale já jsem přes týden doma sám, se psy...
V neděli večer jsem upekl van. rohlíčky... Včééra jsem k nim do krabice chtěl přidat marokánky, a
To bylo celkem 130 slepených koleček! Bude štola a kokosky ! Ořechové a mákové Bratislavské rohlíčky podle znovunalezeného receptu a na protest jenom z půl dávky ! Šmytec! Komu nebude stačit, ať si dá kosti z kapra.
***
S těstem se tůůůze dobře pracuje, líp než s lineckým
Ale až když jsem těsto zamísil, tak mi doplo, že ho znám!!!
Jdu do kuchařky a tam, u rcp na JEMNÉ SUŠENKY mám rukou dopsáno: Výborné! Otočím list a tam u rozpočtu je má poznámka: 5 plechů drobných tvarů.
Rcp v kuchařce je sice jiný (více mouky, celá vejce...) ale stejnak: co s tolika těstem budu dělat? Chudák já
No, asi nebudu dělat "drobné tvary"
No, možná su suchar, ale jak tak čučím na rcp, tak mi to přijde spíš jako nějaké keksy, nebo sušenky.
Akorát zadělávám linecká těsta..., tak neříkám tak ani tak
Pak budeme tady dávat palečky nahoru Vám! Zatím ovšem ne! Kritizovat umí každý ,upéct lepší málokdo.