Domácí rýžová mouka
Rýžová mouka neobsahuje lepek a je tak vhodná pro pacienty s celiakií a pro bezlepkovou dietu. Těsto z rýžové mouky je pevné, v mnoha ohledech podobné těstu z pšeničné mouky, ačkoli ne tak pružné.
Suroviny pro 1 dávka
na 3 půllitrové sklenice
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 983 kJ / 3 581 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,00 g |
Tuky | 7,00 g |
Vláknina | 19,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 800,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve rýži nasypeme do velké mísy, poté do ní napustíme vodu tak, aby byla rýže všechna potopená - voda se trochu zakalí. Rýži rukou pořádně propereme a vodu scedíme.
Krok 2: Poté opět napustíme vodu a propereme. Tento postup opakujeme až do té doby, než voda zůstane úplně čistá.
Krok 3: Jakmile je voda čistá, necháme v ní rýži nejlépe 4 hodiny (jde to i na 1 hodinu, ale čím déle to tam necháte, tím více bude výsledná mouka hladší, zrna totiž více změknou a půjdou líp rozemlít (recept je vhodný i pro méně výkonnější mixéry).
Krok 4: Po 4 hodinách rýži scedíme, rozprostřeme na utěrkou vyložený plech a necháme vsáknout přebytečnou vodu (vrstvu udělejte klidně i ze 3 utěrek, rychleji se to vsákne).
Krok 5: Po asi hodince, kdy je rýže sušší, vysypeme a rozprostřeme rýži na pečicím papírem vyložený plech a sušíme v troubě vyhřáté na 60-80 °C za stálého kontrolování. Když se vám rýže zdá už dost suchá, vypneme troubu a necháme venku rýži vychladnout.
Krok 6: Vychlazenou rýži rozemeleme v mixéru, prosejeme přes jemné sítko - a máme hotovo!
Zveřejněno 11. 10. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí rýžová mouka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r4p2
Moje poznámka
Domácí rýžová mouka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r4p2
Nejnovější recepty
Jehněčí válečky pečené v kapustě
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kůže plněná nádivkou
Přidáno před 13 hodinami
Jednohubky s vajíčkem, salámem a ředkvičkou
Přidáno před 13 hodinami
Jarní, levná vajíčková pomazánka
Přidáno před 13 hodinami
Hrášková polévka s lososem a slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Pomalu pečené vepřové v mrkvi
Přidáno 12. 3. 2025 20:22
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrový bulgur
TondaJ před 48 minutami
Makový (ořechový) závin od Lidušky
tiborbarsony před 2 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Eranis před 2 hodinami
Celerovo - sýrové placičky
Kucharice před 3 hodinami
Kotletky z krkovice na zelenině v balkánském stylu
Sahula před 9 hodinami
Ořechový řez z jednoho vejce
Evakuace před 11 hodinami
Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)
gatear před 13 hodinami
Mušle s kokosovým mlékem a čerstvým pepřem
Radek2112 před 13 hodinami
Kapustový prejt
Stepkavera před 14 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Sahula před 14 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá rýžová mouka,
ryžová mouka lidl,
domácí rýžová mouka,
rýžová mouka domácí recept,
kde sehnat ryzovou mouku,
kde koupím rýžovou mouku,
billa rýžová mouka,
rýžová mouka kde koupím,
paraboloid rýže,
co se dělá z rýžové mouky,
kde koupím mouku,
priprava ryze parabolaid,
kde koupim ryzovou mouku jemnou,
rýžová mouka albert,
rýžová voda,
celozrnna ryze levne,
smaženíz rýžovou moukou,
rýže na mochi,
domácí mouky,
rýžová voda zkušenosti
Komentáře (3)