Tipy na výrobu čerstvého smoothie, domácí zmrzliny či ledové tříště
30. 5. 2020 Tipy a triky
Pár parných letních dní je už za námi, žádná rosnička vám ale neodpřísáhne, že už žádné nepřijdou, i když to občas vypadá všelijak. Proto je dobré se na teplé dny připravit. V letním parnu vás nejvíce zchladí šťavnaté smoothie, osvěžující domácí zmrzka nebo super ledová tříšť.
Chia smoothie s mangem a kokosem
- 100 ml kokosového mléka
- 100 g čerstvých kousků manga
- 1/2 polévkové lžíce semínek chia
- 1 polévková lžíce medu
- 1 čajová lžička citronové, nebo limetkové šťávy
- Hrst máty nebo meduňky
- 8 velkých kostek ledu
Chia semínka ponoříme do kokosového mléka a necháme půl hodiny odpočinout. Ostatní přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Poté přidáme mléko s nabobtnanými chia semínky a zamícháme lžící. Toto smoothie chutná svěže díky mangu a kokosu a navíc zasytí. Ovoce může obměnovat dle chuti.
Brčálově zelené, ale výborné smoothie
Základem tohoto smoothie jsou vždy čerstvé listy špenátu, kterých potřebujeme 100 g, dále 100 g ovoce dle chuti a 100 ml vody. Kouzlo tohoto receptu spočívá v tom, že je volný, ale jak název napovídá, nápoj by měl být zelený, je proto vhodné použít třeba kiwi, špenát a vodu a pak už jen dohladka mixovat, a osvěžující nápoj je na světě. Pokud patříte k milovníkům experimentů, můžete zkusit přidat třeba okurku.
Ovocné smoothie
- 150 g čerstvých malin
- 2 vyzrálé banány
- 200 ml kokosového mléka
Všechny ingredience očistíme. Maliny propláchneme, banány oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Společně s kokosovým mlékem vložíme do mixéru a mixujeme. Pokud máte rádi změnu, vyzkoušejte místo kokosového mléka třeba mandlové či sojové s příchutí vanilky.
Domácí zmrzlina, kterou si můžete dát ihned
- 500 g zmraženého ovoce – domácího nebo koupeného
- 2-3 lžíce cukru, použít můžete i med či stévii
- 1 kelímek zakysané smetany, tvarohu, pribiňáku nebo klasické smetany
- Max. 100 ml studeného mléka
Všechny suroviny kromě mléka vložte do mixéru a rozmixujte. Postupně, po lžících přidávejte mléko, dokud se nevytvoří hustá hmota. Když to s mlékem přeženete, vytvoříte spíše ledový koktejl než zmrzlinu. Mixujte, dokud nevznikne mražený krém, který můžete ihned podávat. Pokud byste chtěli zmrzlinu mrazit, počítejte s tím, že přestane být heká a krémová.
Ledová tříšť
- 500 g jahod nebo jiného ovoce
- 500 ml vody
- 180 g cukru krupice, lze použít i med
- 3 lžíce citronové šťávy
Jahody omyjte, odstopkujte, rozmixujte a postupně přidejte cukr. Počkejte, až se rozpustí a dokud směs není hladká. V případě použití medu nemusíte čekat, než se rozpustí, jen jej vmíchejte. Pokud tříšť vyrábíte z jahod, vyjměte ji z mixéru a přeceďte, abyste se zbavili zrníček. Hotovou směs na tříšť dejte do dózy a vložte na 3 hodiny do mrazáku. Po této době bude po okrajích dózy tříšť přimrzlá, ale uprostřed bude mít správnou konzistenci, proto ji jen stačí promíchat a podávat nejlépe s brčkem a deštníčkem. Tříšť můžete ozvláštnit mátou, kůrou z limetky nebo meduňkou.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte pět tipů pro ještě lepší sladké pečení. Poradíme začátečníkům, jak snadno vykouzlit výborné moučníky
Vánoční otevírací doba obchodů: Kde nakoupíte na Štědrý den a jak je to se silvestrem a Novým rokem
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Komentáře (1)