Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrářské jablečné řezy

Hodnocení receptu je 5,0 (100×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 40 min

90 min (50 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Nevíme si rady se zásobou jablek? V tom případě stojí za vyzkoušení osvědčený tradiční recept na skvělé jablečné řezy. Jsou jednoduché na přípravu, křehké, vláčné a mile starosvětské. Jedno úskalí však přece jen mají – není snadné je ubránit před rodinou.

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 744 kJ /
3 285 kcal
Bílkoviny62,76 g
Tuky164,36 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 266 mg
Sodík 977 mg
Sůl3,04 g
Sacharidy381,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mouky prosáté s práškem do pečiva nakrájíme tuk, přidáme citronovou kůru a šťávu, vejce, mléko, cukr a sůl a rychle zpracujeme těsto, které necháme v chladu 1/2 hodiny odpočinout. Krok 2: Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme dva pláty velikosti plechu. Krok 3: První plát dáme na vymazaný plech (nebo na plech vyložený pečicím papírem) a na něj rozprostřeme nastrouhaná jablka, připravená podle chuti s rozinkami, ořechy. Posypeme skořicí s cukrem podle kyselosti jablek. Krok 4: Překryjeme druhou plackou a dobře z boků zamačkáme (jablka by jinak tekla) a párkrát propíchneme špejlí. Krok 5: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do růžova, podle trouby. Krok 6: Ještě horké potřeme máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.

TIP: Jak skladovat jablka

Zveřejněno 20. 11. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Je to rychlý řez, téměř na počkání, u kterého se využijí jablka, když už nás nebaví štrúdl a nebo z jablek uložených a nastrouhaných - padaných během roku. S těstem je nutné pracovat rychle. Dost tuku jej dělá křehkým, ale tím i chutným a pak by se rádo trhalo. Jablka se ani nemusí sladit, lze využít pouze sladkost ovoce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrářské jablečné řezy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nODE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukrářské jablečné řezy

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nODE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (65)

Tak tohle je vážně ňamka. Moc děkuji za recept.

Opravdu výborný, krásně se pracovalo s těstem. Ukládám do oblíbených. :-)

Tak dnes uděláno, 1 pol.lžíce cukru do těsta se mi zdálo málo tak jsem přidala, jinak dobrý!!!!

:-)<3:yes::yes: tyto řezy u nás už peče čtvrtá generace . jsou vždy výborné :-K

Výborný recept,dělám na klasický plech ,a dávám 10-12ks velkých jablek,opravdu se nebojte Koláček má potom vysokou náplň a nízké těsto(tak to máme radi)hezky těsto utesněte,primáčkněte,propichejte a je to opravdu lahoda.Peču cca na 35-40min na 180.Horkovzduch.<3

Zkoušela jsem s tvarohem a skvělé - málo sladké, což nám vyhovuje, ale příště s jablky, asi by to bylo ještě lepší. Ale napadlo mě, když se nedá do těsta cukr, tak by to šlo i na slanou variantu. Prosím, co si o tom myslíte?

Píšu sem už podruhé na tento koláč,poprvé někdy před lety. Toto je nejlepší recept na jablečné řezy.Snad si to pan Fronek v nebeské poště přečte.:-K

Díky moc za recept. Právě jsem dopekla, dle tipů zde jsem první vrstvu dala tvaroh s rumem a cukrem, na něj jablíčka s rozinkami, skořicí, cukrem a jedním pudinkem. Horní těsto jsem ještě potrela vajíčkem a posypala ořechy. Buchta je skvělá, těsto moc dobré, ráda udělám příště znovu, klidně i původní verzi, určitě bude taky perfektní . :)

Zdeňka Valášková 28. 11. 2017 16:47
Dnes jsem na tento recept narazila na Pinterestu, hned vyzkoušela... a je VÝBORNÝ! Mohu doporučit.:-):yes::yes:

taky takový peču,recept jsem zdědila po mamce

Maminka je pekla také, nevím proč, ale říkali jsme jim gamařezy:-K

Tento koláč pekla i moje babička, ročník 1901,nyní pokračuji v tradici já. Rodinné pojmenování, placka nahoře placka dole.

Opravdu skvělý moučník, moje babička mu říkala koláč hrbatec. :-)

Dobrý den to jste se dočetla kde prosím,že už není autor mezi nami?

Miroslava Jaroševská 14. 2. 2016 10:19
Krásné ráno, tyto řezy dělávala moje babička a byly naprosto vynikající. Také je peču,malinko mám rozdíl v surovinách.

Děkuji za recept :-K Tyhle řezy pekl můj děda (byl cukrář) a já je zbožňovala. Hodně často vzpomínám na jejich chuť a na to, jak to vždy u dědy a babičky vonělo :-p. Díky, díky :yes:

Řezy dělám mnoho let, ale přidávám do jablek jeden a někdy i dva karamelové nebo vanilkové pudinky. Nasypu směs na jablka a trochu promíchám. Jablka se tím zahustí.

Marie Hrušková 3. 12. 2015 18:48
Tenhle recept na těsto mám po mamince.Peču často, hlavně, když jsou jablka. Zkusila jsem i s tvarohem, s mákem, úplně nejvíc rodině chutná, když je náplň dvojitá - tvaroh a na něj jablka, maková nádivka a na ní jablka.Vždy záleží na tom, co kdo má rád nebo co je zrovna po ruce...:-)www.toprecepty.cz

Agata Šimonová 19. 10. 2015 20:04
Nič nové pod slnkom tieto rezy piekla už moja stará mama, v našej rodine pečieme tieto rezy vyče pättdesiat rokov, stále platí staré, ale dobré:-K

Tento řez miluju, dělávala ho babička. Vrchní těsto se ještě potřelo bílkem a posypalo sekanými ořechy. Mňaaaam

Soňa: ano, potřené bílkem a sypané strouhanými ořechy, mňamka

Alena Zmeškalová 19. 10. 2015 14:36
Řezy dobré,akorát nevím na jak velký plech je recept,protože jsem měla málo těsta.

Jarča:
Stojí psáno: 8 lžic vlažného mléka
takže tuk rozpustit, či nechat povolit.

Podobná těsta dělám ze studených surovin.:yes:

co z tukem-rozpustit nebo nerozpustit

Tohle dělala moje máma nebo dávala místo jablek tvaroh

vyzkoušeno jsou vynikající, použila jsem ten nejlevnější tuk z Lidlu, s těstem se krásně pracovalo, vyvalovala jsem přímo na pečícím papíru i pomocí papíru přenesla tu vrchní placku...docela ráda bych toto těsto vyzkoušela i na mřížkový koláč

http://www.toprecepty.cz/recept/16175-cukrarske-ja...Našla jsem tento recept náhodně, právě se dodělává v troubě, a věřím, že bude luxusníííííí. Je mi moc líto, že autor receptu-pan Václav Froněk- jak jsem se dočetla, už není mezi námi. A přesto mu děkuju za super recept, s kterým se mi krásně pracovalo.:-K

Jaroslava 6. 10. 2015 14:23
Jarka:Tyto cukrářské jablečné řezy už dělám několik let,u nás jsou moc oblíbené.Jejich příprava je rychlá a sněděné jsou také rychle takže super.:yes::yes::yes:

Bibinka:koláč nemá chybu, místo lžíce cukru jsem použila sladidlo a jablíčka také posypala trochou sladidla. Jsem diabetik a ke kafíčku to byla dobrůtka.

Vaclav Fronek: Vašíčku, posílám ti tam nahoru velké díky za tento recept, v poslední době ho už dělám podruhé, protože je dost jablíček;-(;-)

Navir:Tak to je mi moc líto....:-(

Petra: bohužel, Vašík už není mezi námi ;-(

Vašku skvělý recept. Když jsem řekla mé drahé polovičce, že recept je od chlapa ta mi na to řek /no vidíš to..../moc chutnal.www.toprecepty.cz

jirka: Podle tebe by se řezy jistě vylepšily, ale já vycházel z rodiného receptu, nenáročného,nenákladného který se dá zvládnout rychle. V každém ohledu lze tyto řezy vylepčit což jistě bude záležet na každém , kdo bude chtít a já nic nenamítám. Vždyť vždy něco nového přináší pestrost.

jirka: A proč? To potom bude úplně jiný moučník. :-O

Přidej na jablka tvaroh,po vychladnutí,polij čokoládou

:-p- díky Vašku za tenhle recept- zrovna se ještě dopéká v
troubě, ale už jsem jej dělala vícekrát a vždy je super:-p:-p:-D

dobre rezy:yes: udeluji bodik;-)

Takže jsem včera pekla a jsou fakt úúúžasné. Už skoro nic není. :-K:yes::yes:

Recept výborný, přítel tvrdí, že je lepší než od jeho maminky :-);-)

mňamózníííí :-K:-K:-K děkuji za recept:yes:

dnes jsem pekla tyto řezy a jsou vynikající,dávám bodík a budu péct častěji

I když tady nehledám poprvé (ba naopak) buchtu s jablky tahle mě nadchla. Samozřejmě jsem si projela díky vyhledávači všechno co souvisí s jablky a přesto, že mi vyjelo několik podobných receptů, tenhle vyhrál. Proto děkuji, že ho tu máte (i když jsou tu i podobné) a já si na něm mohu pochutnávat.:yes:

do jablek dávám vždycky skořici a trochu mletého badyánu s hřebíčkem, teprve pak je to ono. Bez toho to má nevýraznou chuť.

Dnes to skusim :yes::-p

Vašku dnes přišel na řadu tento recept, s těstem se výborně pracuje, právě se chladí;-):yes:Bodík dávám protože vím že bude dobrý, mám podobný recept;-)

Vyzkoušeno. Řezy vydržely necelých 24 hodin (a to jsme jen 4). Takže jasný důkaz toho, že je to mňamka.;-) Posílám bodíka.:-K

:-) mám ráda rodinné recepty, které se dědí :-)

Já nevím. Takový název byl v sešitě po mojí mamince /umřela před 5.lety ve věku 89 let/, odkud čerpáme některé recepty s manželkou dodnes.

proč cukrářské?

Tohle se u nás dělává léta,je to náš oblíbený štrůdl.Je moc dobrý a vydrží moc dobrý ,ne-li lepší, ještě pár dní,pokud tedy vydrží.:yes::yes::-p:-)

Isahu DĚKUJI A VŠEM OSTATNÍM. Víte u nás snažíme vařit tak, aby to chutnalo a kde to jde dát nejlepší suroviny a tím nemyslím NE TY NEJDRAŽŠÍ. Ale např. Mám li dost jablek , nechci aby zanikly a byly znát a dali jídlu chuť. Guláš děláme raději /podle někoho/ z podřadnějšího masa, ale poctivě na sádle a dost cibulí a dostatečnou dobu ho táhnem, aby pak nebylo třeba moc mouky/nebo žádná/, jako v dnešních salámech. Mám rád sladké, ale nepřeslazuji, aby to nebylo jedlé. Mám rád tučné a mastné, ale mám ohled na případné strávníky.Taky moje recepty, které dávám se snažím zadat tak, aby je bylo možno upravit podle svojí chuti a finančních možností,.Podle mne ten kdo chce jídlo HOGO_FOGO moc nevaří, Buť má bohatší kuchaře, nebo jí v patřičně drahých restauracích, ale to neznamená že je to to ŠPICOVÉ a dobré pro všechny. Mám zkušenost /dlouhou/ že ne vždy máslo musí být lepší někde než Hera a Panenka lepší než krkovice.

Tento jednoduchý koláč mám moc ráda a často jej dělám:-p:yes:11
Malá poznámka k vyhledávači: je pod ním JASNĚ napsáno - zadávat jen KOŘEN SLOVA. Zatrhnu i suroviny a pokud zadám jabl kol, nebo jabl Her práš peč - např. hlavní suroviny, tak vyjede pár receptů a z nich mohu porovnávat. To jsou ty pravidla - paní Meszarosovaboly, a není to nic složitého, chce to jen číst. ;-)
Nikde není napsáno, vyhledávejte podle celého názvu...

Vašíku, nic si z toho nedělej, já už "čočku" dostala taky ;-) nevyhledávám podle názvů, protože ty si každý vymýšlí podle svého a jeden stejný moučník mezi lidmi putuje pod různým jmény...hledám poctivě podle použitých surovin a taky se mi stalo, že jsem podobný nenašla...stačí, že někdo místo mé slaniny použije šunku a jsem v háji...:-8
myslím, že striktní pravidla pro název vymyslet nejde a každý recept je svým způsobem originál ;-) řezy máš moc pěkné:yes:

Ahoj Václave, mám podobný problém jako Ty. Pak dostávam nepríjemné otázky typu: "Ty se nekamarádíš s vyhledávačem?" a pod. Jsem ráda, že si se ozval, protože pak pro nekoho platí striktní pravidla, která nebyla presne stanovena a pro jiné ne. Konečne by byl konec nesmyslných diskusí pod receptem našich chronických diskutéru a "rejpalek". Nikdy to nejsou práve autori podobných receptu. Dekuji.:-)

Mě to teda nevadí, že je tu již několikrát, protože právě tento mě hodně zaujal. Ukládám do oblíbených a vyzkuším.

Rádb bych se omluvil Psovi Filipsovi i ostatním za svoji nedůslednost a uveřejnil řez, který je již několikrát , sice s malými rozdíly na těchto stránkách, což není omluva za lhostejnost, ale spěch. Abych se z toho trochu vykroutil, musím říci na své ospravedlnění a možná ospravedlnění i jiných autorů s podobným problémem jako mám já. Zadal jsem u vyhledávání "Moučníky" Jablečný koláč, a Jablečný řez a nic se mi neukázalo s vědomím, že jsem originál pokračoval. Ale čert do police a je to tady.Myslím si DOKUD NEBUDOU DÁNA PŘESNÁ PRAVIDLA JAK UDAT NADPIS !! budeme se dostávat i v budoucnosti do podobných FO-PA v jakém jsem nyní já. Díky za pochopení.

moc bych se divila, kdyby byl tento koláč chuťově rozdílný od tohoto www.toprecepty.cz/recept/13627-krehky-jablecny-rez/ a tohoto www.toprecepty.cz/recept/13494-vyborny-kolac/ a dalších..

Vašku, prima recept;-)Ukládám si ho a tobě a ženušce posílám bodík:yes:+

Vašíku, jablkových řezů není nikdy dost a je fajn pokaždé je udělat jinak, ne jen klasický štrůdlík. Dávám ti 4.boda:yes:

Moc hezké jablečné řezy! :-p:-K:yes: +3

JÁ myslím,že na tom vůbec nezáleží.Vypadají super a dnes peču.Už mi tečou sliny do klávesnice,musím ji opět utřít.Určitě budou výborné.Díky.

Vašíku jak se jedná o jablíčka to je moje:-p:-pjá si receptík ukládám a brzy upeču,bodík posílám teď:yes::-)

A je to. Máš Jani pravdu. Tak jsem to uspěchal. Dík

Vašíku super řezíky, jen si myslím, že ta druhá fotka by byla jako hlavní lepší:-p

Tématické fráze:
jablečné řezy, nejlepší jablečné řezy, jablečný řez, jablečné recepty, nejlepší jablečné recepty, rychlé jablečné řezy, rezy s jablky, cukrářské jablkové řezy, cukrářský jablečný koláč, jablečné moučníky, jablečné řezy s ořechy, jablečné řezy na plech, cukrářské kvasnice, cukrářský štrůdl, cukrarske recepty, recept na jablečné řezy, jablecne rezy recept, jablečný řezy, řezy z cukrářských kvasnic, jablečné řezy s jablky

Suroviny:
vejce, mléko, tuk hera, prášek do pečiva, mouka polohrubá, šťáva citronová, sůl, cukr, tuk, jablko, rozinky, skořice, cukr, cukr moučkový, máslo, tuk

Přidat fotografie receptu