Suroviny
Porce: 5-7
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 865 kJ / 3 314 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 171,34 g |
Tuky | 30,60 g |
Vláknina | 25,90 g |
Cholesterol | 390 mg |
Sodík | 359 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 578,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby se nepotrhaly. Takto postupujeme až do té chvíle, než máme cca 10-15 zelných listů, které budeme plnit. Ze zbylé hlávky můžeme udělat klasické dušené zelí.
Krok 2: Na sádle necháme osmažit pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso, které také osmažíme a poté dochutíme kořením solí a pepřem (babička někdy přidala i trochu česneku). Hotové maso smícháme s vařenou rýží a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, osolíme a umícháme kompaktní směs, kterou naplníme osušené spařené zelné listy, ze kterých jsme naplocho odřízli tvrdou část a pevně je zabalíme.
Krok 3: Pevně zabalené naplněné zelné listy osmažíme ze všech stran dozlatova, dbáme na to, aby byly listy suché, jinak budou při smažení dost prskat. Osmažené je vkládáme natěsno jeden vedle druhého do pekáče. Vše zasypeme velkou sklenicí kysaného zelí i s nálevem.
Krok 4: Do výpeku po smažení nasypeme 3 lžíce mouky, kterou osmažíme dorůžova (uděláme jíšku) a poté zalijeme vývarem, necháme krátce provařit a pak nalijeme do pekáče na zelí.
Krok 5: Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct na cca 1 hodinu. Po upečení necháme 5-10 minut odstát, pak podáváme.
Krok 6: Nejlepší golubce / holubce jsou přímo z hlávky kysaného zelí, které nakládáme na dno sudů s kysaným zelím, ale když hlávky dojdou, jde i takto.
Zveřejněno 29. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Moje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Nejnovější recepty
Pletýnky s čokoládou a kávou
Přidáno před 45 minutami
Drobenkový koláč s pudinkem a broskvemi
Přidáno před 4 hodinami
Piškotový beránek II
Přidáno před 14 hodinami
Jidášky
Přidáno před 15 hodinami
Špenátová polévka s vajíčkem
Přidáno před 15 hodinami
Zapečená kedlubna s vejci a sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sypaný jablkový koláč
lacoji před 4 minutami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
jestedka před 5 minutami
Pečené medvědí brambory
trdlo před 2 hodinami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
ricci před 3 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
GabKe před 3 hodinami
Kuřecí maso na kari s kokosovým mlékem a rýží
mafinka888 před 3 hodinami
Biskupský beránek - opravdový biskupák
Misa_opo před 3 hodinami
Mandarinková bábovka
Iwana666 před 3 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
JonasM před 3 hodinami
Tvarohové lívance
ovocny.caj před 4 hodinami
Tématické fráze:
holoubci z mletého masa recept,
recept na golubce
Suroviny:
zelí hlávkové,
maso vepřové mleté,
pepř,
rýže,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
vývar,
zelí kysané
Komentáře (2)