Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic
Suroviny
Porce: cca 5 kg (ale i kila 2 nebo více)
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 298 kJ / 7 241 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1 104,60 g |
Tuky | 291,96 g |
Vláknina | 22,10 g |
Cholesterol | 3,63 g |
Sodík | 2,78 g |
Sůl | 5,50 g |
Sacharidy | 45,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vojtíšek zase přišel s nápadem. On mě zkouší, když jsem nejšikovnější děda, co se týká kuchyně, jestli taky něco neumím. Asi, aby se mi mohl smát. Tak dědo, ty určitě neumíš vepřovou konzervu a nebo domácí pomazánku. Tak tedy děda se nenechá dvakrát pobízet. Tentokrát koupila maso Vojtíškova maminka, je šikovná a masu rozumí.
Krok 2: Vepřovou plec vykostíme, nakrájíme asi na 300 gramové kousky i s kůží. Kilo masa nebo odřezky dáme stranou. Česnek oloupeme a sůl nasypeme do hlubokého talíře. Sklenice patentní jsou ty na obrázku nebo na víčka twist off. Vypaříme je, (já v myčce) a vypláchnu studenou vodou. Do každé sklenice dám polovinu utřeného stroužku česneku. Jednotlivé kousky masa položím do talíře se solí a obalím v soli (netlačím, jen lehce). Nacpu do sklenic, přitlačím a posypu kmínem (tak čtvrt až půl lžičky) a nacpu další osolené maso. Když je sklenice po hrdlo plná, plním další, až je všechno maso ve skle. Ubrousek namočím ve vodě a otřu okraje sklenic od soli. Do plna zaliji vodou. Lepší je polévka, čistý vývar, jedno jaký. Já měl v hrnci našeho kohouta, tak jsem mu ubral. Nepotřebujete moc vývaru, asi jednu naběračku na sklenici. Zavřu víčka a dám do hrnce se studenou vodou a pokud možno, sklenice potopit celé, minimálně po hrdlo. Od doby varu vaříme dvě hodiny. Vyndáme, necháme vychladnout 24 hodin. Potom vrátíme opět do hrnce a vaření opakujeme. Za dvě hodiny od bodu varu vyndám a nechám vychladit. Možno používat ihned, ale když se nechá 14 dní i déle uležet, je lepší. Konzerva vydrží ve tmě a chladu rok, i déle. Abych nezapomněl, dvakrát se zavařuje, abychom odstranili nebezpečí otravy tzv. klobásovým jedem. A proč nestačí jednou? Protože spory botulových bakterií mohou přežít první zavaření a jakmile konzerva vychladne, bakterie se aktivují, ale nestačí se do druhého zavařování pomnožit a zapouzdřit. Je to opravdu bezpečné a generacemi vyzkoušené zavařování.
Krok 3: Maso, které jsme ořezali nebo dali na stranu, když ho bude třeba, kilo semeleme, posypeme asi polovinou koření Krkovička s česnekem. To dáme podle váhy mletého masa, na méně masa méně koření a naopak dáme koření přiměřeně, zamícháme a dáme kousek do mističky a šup do mikrovlnky, na necelou minutu. Vyndáme a ochutnáme. Pokud je málo ochucené, přidáme koření a opakujeme. Nakonec přidáme sádlo a zamícháme. Naplníme do skleniček, kterým jsme dopřáli stejnou koupel, jako těm velkým. Zavařujeme společně a stejným způsobem zopakujeme.
Zveřejněno 29. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KrP
Moje poznámka
Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KrP
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 9 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 3 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 3 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 3 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 3 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 4 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 4 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 4 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 5 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 6 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 7 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
sůl,
kmín drcený,
česnek,
koření krkovička s česnekem,
sádlo
Komentáře (7)