Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Písecký dort v novém kabátku

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hospodyne

Náročný

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 071 kJ /
2 885 kcal
Bílkoviny39,36 g
Tuky197,12 g
Vláknina3,00 g
Cholesterol 1,02 g
Sodík 350 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy236,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce s cukrem šleháme nad párou do velmi husté pěny, měli bychom v nich pohodlně udržet prst. Moudré knihy píší do 45°C. Zašleháme vodu a drátěnou metlou vmícháme hladkou mouku a nakonec olej. Pokud bychom pracovali se stěrkou, mohou se udělat žmolky, které nejdou rozmíchat. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péci do velmi světlerůžova na 170°C asi 8-10 minut. Nejlepším vodítkem je, že se upečené těsto odlepí po stranách od formy.
Lze použít i mouku polohrubou, ale piškot je hrubší. Krok 2: V 250 ml horké vody rozpustíme polovinu sáčku jahodové Galaretky, stejně tak polovinu Galaretky citronové a dáme ztuhnout. Vyplatí se Galaretku odvážit. Po ztuhnutí obojí želé nasekáme na jemné kousíčky. Krok 3: Šlehačku ušleháme dotuha s polovinou ztužovače zastudena, to je 25 g a lžící moučkového cukru. Do ušlehané vmícháme jahodové pyré podle chuti a nasekané jahodové želé.
Používám oslazené rozkutrované mražené jahody. Krok 4: Totéž opakujeme s druhou šlehačkou, do které vmícháme citronový Sunquick a citronové želé. Krok 5: Z vychladlého korpusu strhneme horní opečenou vrstvičku, aby nám náplň dobře držela a vrátíme do formy. Výhodou je použít ráfek na studené dorty, kterým se dá korpus těsně obemknout. Natřeme jahodovou šlehačku. Dáme na chvíli zatuhnout do lednice a navrstvíme citronovou šlehačku. Necháme dobře vychladit a ztuhnout. Aspoň 2 hodiny. Poté formu rozepneme a okraje uhladíme. Pro lepší efekt můžeme obsypat praženými mandlovými lupínky.
Dort dozdobíme pusinkami ze šlehačky a dál, jak je libo. Ovocem, želé...

Zveřejněno 14. 2. 2021

Poznámka autorky hospodyne

Želatinový ztužovač zastudena sypu rovnou před šleháním do šlehačky - 25 g. Ztužovač vážím, nesypu od oka.

Piškot ze 2 vajec je akorát do formy o průměru 24 cm. Má být nízký. Norma na tento piškot je na 1 vejce 5 dkg cukru, 5 dkg hl. mouky a 2 lžíce vody. To se dobře pamatuje i dobře násobí pro větší formy. Je vláčný, šťavnatý a mechový.Prášek do pečiva se nedává.

Šlehačku doslazujeme podle svých zvyklostí, ale dort by měl být sladký. Galaretka i Sunquick jsou běžně k dostání v hypermarketech.

V tomto provedení se jako Písecký dort prodával na jižní Moravě cca před 50 lety a viděla jsem v Hodoníně, že se takto prodává stále.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Písecký dort v novém kabátku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OAOL

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Písecký dort v novém kabátku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OAOL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

zdenka.s: Jo, to jsou ty věci, mezi nebem a zemí - vánočka šedá zóna. :-//

Tak ten se povedl :yes: přiznám se ,že při prohlížení fotek silně zapracoval P reflex :
Zlaté ruce ,proto jsem nechápala to martýrium s vánočkou. :-D

hospodyne: Moc děkuji, příště bude hezčí, tento byl jen na zkoušku!

Eja57:

:-KVeronika.Hrozna: máš ho krásný a jistě i dobrý. Převelice Ti děkuji za realizaci i krásná fota:yes::yes:

Tedy dámy, tleskam:yes: hezký recept a Verča :yes::yes::yes::-K

hospodyne: Není moc sladký, je přesně jak má být. Osladila jsem, podle sebe. Když dělám něco prvně, tak chutnám, abych to nepřehnala . Ofotila jsem ti klínek. Když ho chceš dát na titulku, tak jdi do receptu a označ u něj kolečko - hlavní fotka. Já to udělat nemohu. Nepustí mně to, do tvého receptu. ;-)

Veronika.Hrozna: on vlastně každý recept je jen osnova. Vychutit si to musí každý sám. U nás se vedou stálé spory. Manžel preferuje méně sladké, ostatní , hlavně vnuci, sladké hodně. Jen rodiče si nevymýšlí:-D:-D

hospodyne: :-D:-D:-D ;-), úsměv od ucha k uchu! To bude bašta, až to nakrojím ! Víš jak vzorně sem olizovala stěrky , vařečky a metličky :-D:-D:-D! Hlavně ten citronový krém, ten dal zabrat!
Až pak ta uvařená čerstvá citronová kůra, to uvedla do citronového stavu. <3
Do jahod jsem přidala plnou lžíci citronové šťávy, aby se rozvinula chuť, ty mražené, jsou bez chuti. Dávala jsem do šlehačky i cukr navíc, celkem 4 PL.

Veronika.Hrozna: žádné palce držet nemusím, protože vím, že jsi velice šikovná.
Teď zbývá jen dort náležitě vychladit a nechat vytuhnout. Se slzou v oku se dívám na fotku:yes::yes::-D

hospodyne: Prave chladím korpus, na naplň, vše připraveno. Drž palce:-! 13,00 teď jsem naplnila a ochutnala krémy, bude to bomba!:-* Do citronového jsem dala povařit kůru ze, 3/4 citronu , najemno nakrájenou, to jsou ty čárečky na vrchu dortu.
Nemám čerstvé jahody, když budu fotit klínek, tak dozdobím.

Eja57: jéje, omlouvám se za chybu. Samozřejmě Sunquick

Eja57: Věřím, že je myšleno toto:
https://stavy.heureka.cz/sunquick-ovocny-koncentra...

Není myšlen Sunquick? Sanguick ani vyhledávač nezná...

hospodyne: sladke housticky, sladke koblizky, to je vice prace, jako dort.Nezavidim ti, takove mlsne cumacky.:-D

Veronika.Hrozna: dokonce jsem měla i vůli - " kluci, udělám vám krásný šlehačkový dort." "Nene, já chci koblížky s dírkou" A já sladké houstičky, ale nedávej tam mouchy!" Mouchy jsou rozinky. Není to snadné:-D

Načíst další komentáře (3)

Suroviny:
vejce, cukr krupice, voda, mouka hladká, olej, šlehačka, cukr moučkový, ztužovač, galaretka, šlehačka, cukr moučkový, ztužovač, galaretka, šlehačka

Přidat fotografie receptu