Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
16. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem oplatek, že lidé jejich jménem označují všechny sušenky slepované oříškovou náplní a po stranách přelité čokoládou. Ty původní, které se po skončení druhé světové války začaly vyrábět v Opavě, jsou ale jenom jedny. A vypadaly docela jinak, než jak je známe dnes.
Tatranky z Opavy
Opavská pekárna rodiny Fiedorových dala (nejen) Čechům už za první republiky dodnes oblíbené Fidorky; malé, kulaté oplatky s náplní a zalité čokoládou. Cukrovinky od Fiedorů se staly hitem, a tak, když v roce 1945 byla rodina Fiedorových kvůli svému německému původu odsunuta za hranice a jejich rodinný podnik byl znárodněn, nové vedení potřebovalo rychle navázat na fungující praktiky, aby prosperující firma běžela dál. Jedním z nástrojů bylo uvést na trh zbrusu novou dobrotu, kterou si lidé oblíbí stejně jako Fidorky. A tak se zrodily Tatranky.
Mohlo by vás zajímat
Opavská továrná tehdy spolu s mnoha dalšími výrobnami podobného typu spadala pod státní podnik Čokoládovny a potřebovala se něčím prosadit, aby přežila. Naštěstí jeden chytrý zaměstnanec, Vilém Škvarlo, přišel s nápadem slepované oplatky s oříškovou náplní vykrajovat do tvaru trojúhelníků a místo toho, aby se celé obalovaly v čokoládě, je zkusil do polevy namočit jen po stranách. A protože mu tvar jeho vynálezu připomínal štíty slovenských Tater, nazval tyto sušenky Tatrankami. Na trh byly uvedeny hned v roce 1946 a světe, div se, opravdu šly skvěle na odbyt.
To jim ale paradoxně ubralo na jejich výjimečnosti. První Tatranky se vyráběly ručně, ale jak rostla poptávka, bylo nutné přejít na sériovou výrobu. A při té už bylo naročné správně aplikovat polevu na trojúhelníky. Ještě těžší bylo obrovské množství hotových výrobků balit. Proto se tvar Tatranek proměnil na praktičtější obdélník, který známe dnes. Původní název nicméně oplatkám zůstal.
Mohlo by vás zajímat
V této podobě pak Tatranky žily vlastním životem většinu druhé poloviny 20. století a pomalu se stávaly stálicemi mezi tuzemskými sladkostmi. Po roce 1989 se kromě Tatranek s lískooříškovou náplní začaly vyrábět i sušenky s čokoládovým a arašídovým krémem uvnitř. Sametová revoluce ale Tatranky v něčem i malinko "ošidila"; původně se sladkost skládala ze šesti vrstev oplatek, dnes už je to jenom pět. A i vrstva čokolády na okrajích je o něco chudší, než bývala v počátcích.
Přesto si ale Tatranky zachovávají svou typickou chuť, pro kterou je máme rádi. Jsou nám tak vlastní, že názvem "tatranka" označujeme i sušenku, která se původnímu opavskému výmyslu jen podobá a ve skutečnosti ji vyprodukovala úplně jiná firma. Konkurencí Tatranek jsou snad jedině Horalky, které ale obsahují o něco více cukru, a tak i trochu jinak chutnají. Opravdoví srdcaři dobře vědí, že nad Tatranku, navíc vychlazenou z lednice, prostě není.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den vody
V České republice má podle údajů WHO a UNICEF bezpečný přístup k pitné vodě na 98 % obyvatelstva. Celkem je však pouhých sedm desítek zemí, kde je… Číst více
Naléváte do sklenic horkou tekutinu? Vyplatí se použít jednoduchou radu, aby sklo neprasklo
Nejspíš se nám už někdy stalo, že sklo nápor horké tekutiny nevydrželo. Stačí se ale řídit jednoduchou zásadou, která se osvědčila a zdá se, že… Číst více
Jak odměřit vodu, mléko, olej nebo jinou tekutinu. Správná míra je základem úspěchu
To platí i pro všechny tekutiny, ať už vodu, mléko nebo třeba olej či ocet. Nejjednodušší je koupit si buď plastovou nebo skleněnou průhlednou nádobu… Číst více
Čerstvý citron do vody stále po ruce? Poradíme vám, jak to zařídit
Citron je báječným osvěžením s vodou, ale také skvělým doplňkem různých drinků i sladkých a slaných jídel. Nejenže jim dodává chuť, ale navíc s ním… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Jak dlouho člověk vydrží bez vody? Dehydratace může vést k selhání ledvin i smrti
Lidské tělo potřebuje ke správné funkci hodně… Číst více
Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?
Jogurty jsou natolik běžnou součástí našeho… Číst více
V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?
Není to ani obyčejná voda z vodovodu, ale ani… Číst více
Pět tipů pro zlepšení zdraví a odlehčení jídelníčku: Všechny nám pomohou k vysněné postavě
5 tipů pro vysněnou postavu V následujícím textu přinášíme pět tipů, jak nejen odlehčit a ozdravit svůj jídelníček, ale celý svůj životní styl.… Číst více
Vážení surovin na lžičky, lžíce a hrnky: Opravdu nám volně dostupné tabulky pomáhají?
Na vážení bez váhy existuje mnoho „zaručených“ tabulek. Avšak problém nastává již při výběru lžičky a lžíce. Naše babičky mívaly totiž mnohem větší… Číst více
Komentáře (12)