Sterilované okurky "RUSY"
Příprava těchto sladkokyselých okurek je sice trochu zdlouhavější, ale výsledná chuť za to čekání rozhodně stojí. V receptu využijete přerostlé okurky zbavené slupek a semínek, takže žádná nepřijde nazmar.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 255 kJ / 1 734 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 24,60 g |
| Tuky | 12,87 g |
| Vláknina | 84,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 44,63 g |
| Sůl | 110,00 g |
| Sacharidy | 361,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Okurky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme jádřince. Hmotnost okurek po očištění by měla být 3 kg.
Krok 2: Připravené okurky nakrájíme na pásky či řezy a vložíme do čisté nádoby. Přisypeme 50 g soli, promícháme a necháme jeden den uležet.
Krok 3: Na druhý den slijeme z nádoby s okurkami vodu. Neproplachujeme.
Krok 4: V hrnci svaříme 2 litry vody s 33 ml octa. Horkým nálevem zalijeme okurky v nádobě, promícháme a necháme opět den uležet.
Krok 5: Na druhý den octovou vodu slijeme. V hrnci svaříme 75 ml vody, 90 g cukru, 30 g soli a 19 ml octa. Přidáme 2 lžíce hořčičného semínka.
Krok 6: V tomto nálevu vaříme 300 g očištěné a nakrájené cibule tak dlouho, až je sklovitá. Nakonec vmícháme scezené okurky a vše důkladně promícháme.
Krok 7: Takto připravenou směs plníme do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme čistými víčky a sterilujeme 30 minut při 100 °C.
Zveřejněno 11. 9. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sterilované okurky "RUSY"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qxl0
Moje poznámka
Sterilované okurky "RUSY"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qxl0
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 9 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 9 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 9 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 9 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 11 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 12 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 12 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 13 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 13 hodinami
Tématické fráze:
nakládané okurky rusy,
rusy z okurek,
cuketove rusy,
zavařené okurky rusy,
rusy recept,
nalev na okurky rusy,
zavařování okurek rusy,
recept okurkove rusy,
rusy,
recept na okurky bez jádřinců,
ruse z okurek,
okurky rus,
nalev okurky rusy,
rusy ze salátových okurek,
okurkove rusy,
recept na rusy,
recept rusy,
zavařování rusů,
zavařování okurek ruse,
přerostlé okurky
Suroviny:
okurky sterilované,
cibule,
sůl,
semínka hořčičná,
ocet,
cukr,
voda
Komentáře (3)